Radiomannen Kalle Lind och journalisten Isobel Hadley-KamptzRadiomannen Kalle Lind och journalisten Isobel Hadley-Kamptz
Radiomannen Kalle Lind och journalisten Isobel Hadley-Kamptz
Programledaren Kristian LuukProgramledaren Kristian Luuk
Programledaren Kristian Luuk

Oväntade lösningen gör Luuk mållös

Publicerad

En fyndig ramsa får programledarna i fredagens "På spåret" att brista ut i gapskratt.

I en fråga gällande geografi överrumplar den tävlande Kalle Lind domaren Fredrik Lindström med den briljanta lösningen på en fråga.

– Vad härligt, säger Fredrik Lindström, medan programledaren Kristian Luuk blir helt mållös och knappt kan sluta skratta.

I fredagens "På spåret" på SVT klockan 20:00 har resan nu nått den första semifinalen. i Första klass sitter radiomannen Kalle Lind och journalisten Isobel Hadley-Kamptz och i Dressinen sitter filmkritikern Ronny Svensson och sångerskan Anne-Lie Rydé.

I en av frågeserierna tas de tävlande med till land, där olika ämnen avhandlas och som sätter geniknölarna på prov hos de tävlande. Flera gånger har de stora svårigheter att hitta de rätta svaren.

 

LÄS MER: Ilskan efter sex-orden i "På spåret": "Passa dig"

 

Men plötsligt ska den tävlande Kalle Lind briljera så till den grad att domaren Fredrik Lindström blir mäkta imponerad och programledaren Kristian Luuk brister ut i gapskratt.

Frågan berör två av de mindre stater som utgör Centralamerika, alltså den smala landremsa som sammanbinder Nord- med Sydamerika, och där bland annat Panama-kanalen går.

För att precisera vilka två stater som söks får de tävlande se en karta över området, där namnen saknas men där gränserna till de sju länder som ligger där är utmärkta.

Men det är nu som Kalle Lind plockar fram sin superramsa som ska leda laget rätt.

Till allas förvåning utbrister han plötsligt:

– Om vi börjar med länderna så lärde jag mig en gång den gamla ramsan för Centralamerika "Gubben Bertil sa 'hunden Nicke kostar pengar'"

Kristian Luuk skrattar

Nu anar Kristian Luuk att laget i Första klass är det rätta svaret på spåren.

Han brister ut i gapskratt, och domaren Fredrik Lindström är också imponerad.

– Vad härligt, säger han om ramsan.

När deltävlingen är klar är det domaren Fredrik Lindström som förklarar de rätta svaren genom att hålla upp kartan över Centralamerika, nu med alla namnen utsatta.

 

LÄS MER: Sjuka igenkänningen i På spåret: "Du skojar"

 

– Som Kalles ramsa så fint illustrerade så har vi Guatemala här, och Belize här... "Gubben Bertil sa", "sa" som i Salvador, "hunden", som i Honduras, hounden på skånska, "Nicke", som i Nicaragua, "kostar" (Costa Rica) "pengar", som i Panama, säger Fredrik Lindström.

Publiken jublar över den praktiska ramsan och dess breda användningsområde.

– Det var ingen dum ramsa, säger Kristian Luuk, och fortsätter: Vilken match!

 

 

Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag