Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SVT ändrade i hyllningen till Marie Fredriksson – i sista stund

Överraskade tittarna med en oväntad vändning – två generationer av stjärnans band.
Petra Marklund.
Foto: SVT.
Eva Dahlgren under hyllningskonserten.
Foto: SVT.
Per Gessle hyllade Marie Fredriksson med två uppträdanden.
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Dea Norberg, Maja Francis och Helena Josefsson.
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Petra Marklund blev berörd när hon tolkade Marie Fredriksson.
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Sista hyllningen av Marie Fredrikssons band.
Foto: SVT.
SVT:s överraskning till tittarna.
Foto: SVT.
Beslutet att visa sista uppträdandet togs bara dagar innan konserten sändes i SVT.
Foto: SVT.
1 / 10

Per Gessles sista hälsning till Marie Fredriksson blev en tårdrypande historia.

Backstage rann tårarna berättar Eva Dahlgren – samtidigt som SVT beslöt sig för att ändra programmet i sista stund.

– Jag kan inte sjunga den utan att gråta, säger Petra Marklund märkbart rörd.

Artisten Marie Fredriksson gick bort den 9 december i fjol 61 år gammal.

I måndags samlades stjärnans vänner och kolleger på Stora Teatern i Göteborg för att hylla den folkkära artistens avtryck i svensk musikhistoria. Konserten sänds i SVT på lördagskvällen – och vittnar om en känslosam kväll som fick många kända ansikten att bryta ihop i tårar.

En av dessa är artistkollegan och vännen Eva Dahlgren, som var på plats för att hylla Marie Fredriksson genom att tolka låten ”Sparvöga”. Även om stjärnan lyckades hålla tillbaka tårarna på scenen så gick det inte i kulisserna.

”Det har nog aldrig gråtits så mycket backstage någonsin... jag kunde knappt sjunga”, skriver Eva Dahlgren på Instagram.

Likaså artisten Petra Marklund kämpade med att hålla känslorna i schack. I SVT-programmet berättar stjärnan om betydelsen Marie Fredriksson haft för henne, vilket får känslorna att svämma över.

– Fan jag kan inte sjunga den utan att gråta, den är ju så jävla aktuell, säger Petra Marklund i SVT och tillägger:

– Marie har varit en jättestor inspiration för mig.

Per Gessles laddade farväl – till Marie

Marie Fredrikssons parhäst nummer ett – Per Gessle gav sin nära vän en sista hälsning genom att uppträda med två låtar från Roxette-tiden – ”The look” och ”It must have been love”. Under den sistnämnde låten fick Per Gessle hjälp av artisten Agnes Carlsson, som även hon bet ihop för att inte brista ut i gråt.

Det var många som ville ta farväl av Marie Fredriksson. På plats fanns även nära vännen Efva Attling, familjevännen Maja Francis, låtskrivarkompanjonen Lasse Lindom, artistkollegerna Linnea Henriksson, Maja Ivarsson, Anne-Lie Ryde och Sanne Salomonsen med flera.

För att inte nämna Marie Fredrikssons band med bland annat gitarristen Christoffer Lundquist och sångerskan Dea Norberg. 

SVT:s ändring – inför tittarna

Just bandet hade ett finger med i spelet när konserten tycktes vara slut. Då valde SVT att överraska tittarna med en oväntad vändning – tillsammans med två generationer av Marie Fredrikssons band.

”Och där skulle konserten egentligen ha tagit slut.... men det gjorde den inte” står det plötsligt i tv-rutan.

Varpå Christoffer Lundquist meddelar att bandet tänker hylla Marie Fredriksson en sista gång genom att tolka ”Fading like a flower”. Det blir en succé och publiken sjunger med för full hals.

Till Expressen förklarar SVT beslutet att trots allt sända det sista uppträdandet.

– Från början var det tänkt att det skulle vara i salongen bara, men sedan blev den väldigt fin och vi tyckte att den var absolut värd att sluta med så då gjorde vi det, säger Christina Hill, programchef på SVT.

Varför valde ni att skriva ut det?

– Eftersom vi inte hade repat och var förbereda på samma sätt som med de andra numren så visste vi inte riktigt hur det skulle se ut i bild. Vi ville ändå förklara att det här är något annat som inte var en del av ursprungskonserten, säger Christina Hill och förklarar att beslutet att ha med klippet togs i veckan.

Se höjdpunkter ur Marie Fredrikssons karriär

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.