Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Otrohetsaffären som ligger bakom Schulmans vrede

Foto: Helen Rasmusen.
Alex Schulman, aktuell med boken Bränn alla mina brev, om äktenskapet mellan hans morföräldrar Karin och Sven Stolpe.Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Alex Schulman.Foto: OLLE SPORRONG
Alex Schulman.Foto: OLLE SPORRONG

Alex Schulman ville hitta orsaken till sin vrede. 

Han fann svaret i ett triangeldrama mellan sin morfar Sven Stolpe, sin mormor Karin Stolpe och författaren Olof Lagercrantz som slutade i otrohet och ett fruktansvärt våldsbrott. 

Nu har Expressens krönikör skrivit boken om den mörka familjehemligheten.

– Det här är min mormors upprättelse, säger han. 

I Alex Schulmans mejlbox finns ett brev han började vänta på så fort han skrivit klart sin nya bok "Bränn alla mina brev". 

Mejlet kommer från författaren David Lagercrantz, kanske mest känd för “Jag är Zlatan Ibrahimovic” och de nya böckerna i Stieg Larssons Millennium-serie.

Innehållet är sannolikt den viktigaste recensionen han kommer få. 

Inte enbart för att Schulman beundrar Lagercrantz. 

Alex Schulman har nämligen skrivit en bok om sin mormors hemliga kärleksaffär med Davids pappa Olof Lagercrantz. 

Författarens marsdrömscenario när han väntat på brevet? Ett offentligt bråk. 

Han öppnar mejlet för att läsa upp det, men stänger ned det igen. 

– Jag borde nog inte läsa upp ett privat mejl, säger han. 

Han sammanfattar dock domen. Men mer om det senare. 

 

LÄS MER: Alex Schulmans krönikor 

 

Upptäckte kärleksaffären

Alex Schulman upptäcker en dag att hans barn ibland är rädda för honom. Trebarnspappan bakom en av Sveriges populäraste poddar ser det i deras ögon. Han upptäcker det på hur de beter sig när han suckar över att de tvingas köa i 30 minuter till berg- och dalbanan Nyckelpigan på Gröna Lund. 

”Vi behöver inte åka den, pappa. Vi kan åka något annat. Kom, pappa!” säger dottern. 

Det får honom att -  via ett besök hos en terapeut - börja utforska var hans vrede kommer ifrån. Han härleder den till sin morfar, den folkkära polemiske och giftiga kritikern och författaren Sven Stolpe som fick en ung Alex Schulman att vilja bli författare. Redan här finns naturligtvis grunden för en Schulman-roman. 

Men under detektivarbetet, när Alex Schulman läser brev och dagböcker, upptäcker han något ännu mycket större. Mormor Karins otrohet mot Sven Stolpe, kärleksaffären med en ung Olof Lagercrantz och hur avgörande den blir för allas deras liv. 

Triangeldramat tar Schulman till scener av hat, hot och psykologiska trakasserier. De lustiga anekdoterna som berättats om morfar på familjeträffar ersätts av en mörkare bild. Schulman upptäcker att Sven Stolpe försökte skada både sig själv och Karin när kärleksaffären avslöjades. 

– Han hade någon sjukdom tror jag, säger Alex Schulman när vi ses på Taverna Brillo, krogen i centrala Stockholm, där han ofta sitter och skriver. 

– Så där kan man inte bete sig annars. Som de ständiga lekarna med pistolen. Det är inte bara en knäppis som är svartsjuk utan det är någon som har en skada och som är farlig, säger han allvarligt. 

Triangeldramat förklarar inte bara Sven Stolpes ilska, den som Schulman tror kan ha påverkat honom, den förklarar också det livslånga kulturkriget mot Lagercrantz som senare blir hyllad lyriker och Dagens Nyheters chefredaktör. 

Attackerna har förklarats med att de var ideologiska motpoler. 

"Bränn alla mina brev" visar att konflikten även var personlig. 

I morfars memoarer hittar Schulman formuleringen: “Sommaren 1932 utsattes jag för ett sexuellt attentat.”

Alex Schulman.Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

 

LYSSNA: Alex Schulman gästar podden 60 minuter 

 

"Han är en djupt obehaglig person"

Alex Schulman tvekade inte att skriva om sin morfars mörker. 

– Ju mer jag läser om honom, ju mer kall blir jag. Jag tycker han har förverkat rätten... 

– Hur ska jag förklara det... 

Han tystnar en stund innan han fortsätter.

– Jag tycker han är en djupt obehaglig person och ju mer jag läser om honom, ju mer tycker jag det. 

– Men jag tycker varken jag har vanärat honom eller Olof. Jag har varit orolig för vad släkten Lagercrantz ska tycka, men han är ju inte någon "bad guy" i den här historien. Den enda som skulle kunna invända är Sven Stolpe. Han skulle kunna ha saker att säga om boken, säger Alex Schulman.

I sin senaste bok, "Glöm mig", skrev Schulman om sin mammas alkoholism. 

Då kände han ett behov att berätta sin historia om deras liv tillsammans. 

Varför den här boken var viktig?

– Nu handlar det om att ge mormor upprättelse, säger han.

 

I "Bränn alla mina brev" beskriver Schulman hur han första gången kontaktar David Lagercrantz om boken han skriver. Familjen Lagercrantz känner till kärleksaffären, det som tystats ned i Schulmans egen släkt. De vill hjälpa Schulman lära sig mer om sin mormor. Schulman får förtroendet att läsa Olof Lagercrantz dagbok och brev till Karin. 

I samma kapitel berättar Alex Schulman också om sin beundran för David Lagercrantz och hur besviken han varit tidigare när han uppfattat författaren som lite sval och ointresserad av en djupare vänskap. 

Schulman fick redaktörshjälp av Fredrik Backman när han skrev boken. "En man som heter Ove"-författaren invände att Schulmans tankar om relationen till David Lagercrantz var irrelevant för historien. Schulman höll med, men behöll dem ändå. 

– Det är ändå jag, säger Schulman. Jag känner efter, jag positionerar mig, jag är alltid under någon, alltid över… så där håller jag på tyvärr. Det måste handla om något slags bildningskomplex tror jag.

Alex Schulman.Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

 

Alex Schulman: U-båten var något annat  

 

"Det där är så jävla sjukt"

Alex Schulman kommer från en akademisk familj. Han har två Nobelpristagare i släkten.

Karin Stolpes mamma Astrid Cleve blev den första kvinnan i Sverige som doktorerade i naturvetenskap. Hennes bror Ulf von Euler fick Nobelpriset i medicin. Pappan Hans von Euler-Chelpin vann Nobelpriset i kemi. Mormor Karin var både författare och översättare. I "Bränn alla mina brev" är Schulmans bildningskomplex tydligast när han söker ledtrådar om triangeldramat på Kungliga biblioteket eller Uppsala universitetsbibliotek. 

– Jag vill så gärna bli accepterad där, men jag tänker att de tänker: “Gå tillbaka till Spy bar med dig”, säger han och skrattar till. 

– Jag vet inte varför det blivit så. Antagligen är det för att jag svikit de akademiska kraven från hemmet. Mamma ville att jag skulle forska i litteraturvetenskap och så avbröt jag min fil kand och började jobba på Se & hör. För jag har alltid haft någon typ av komplex. Det måste ha med det att göra. 

Ser du någon koppling till din morfar Sven Stolpe när det gäller positionerandet?

– Ja, absolut. Jag tror att han kände ett utanförskap eftersom han gjorde sig hopplös på så många plan. Just att han var stockkonservativ gjorde att han blev djupt hatad av de han ville bli älskad av. Som Harry Martinson och Eyvind Johnson. Jag tror att när han kände sig väldigt utanför så kämpade han väl för att få tillbaka den kärleken och när han inte fick den så vände han sig mot dem med sitt fulla hat. Så var det till exempel med Martinson som morfar upptäckte faktiskt.

Schulman, som skrivit tre självbiografiska böcker, gjort scenföreställningar och gör en av Sveriges populäraste poddar, känner igen sig i den jakten på obesvarad kärlek.

– Jo, men så är det väl. Jag har valt en bred kommersiell väg och gör inte bara böcker utan talk shows och poddar med sponsorer och samarbeten och skriver krönikör. Det gör att jag inte blir helt accepterad som författare. Det är författare jag vill bli ändå. I mörka stunden känner jag att jag inte blir accepterad som en sådan.

Han nämner då han var med i SVT:s litteraturprogram "Babel". De frågade Schulman “Är du författare?” och stämplade senare ordet “författare” i hans panna. 

– För mig var det som att den lilla pojken i mig blev glad för att jag blivit accepterad, kulturen tycker om mig och jag får vara med i deras fina rum, men samtidigt så måste de förnedra mig och trycka den där stämpeln i pannan. Jag tycker fortfarande att det där är så jävla sjukt. 

– Men jag väljer ju den här breda vägen för jag vill det.

Så vad står det då i David Lagercrantz mejl? Hur reagerar någon efter 288 sidor triangeldrama där ens pappa är en av huvudpersonerna. 

– Han tyckte den var jättefin, säger Alex Schulman. Men jag tror inte han visste vidden av allt. Han förstod inte att det här var en kärlek som höll i sig. Han hade inte kopplat alla texter som Olof skrev om Karin och han hade ingen aning om att morfars liv förstördes så till den milda grad av det.

Känns det som att han uppskattar att du gjorde den?

– Ja, jag tror det faktiskt. Han står i alla fall bakom den och det känns otroligt skönt. Vad jobbigt det hade varit att bråka i medier med honom... Fy fan. 

 

Alex Schulman

Ålder: 42 år

Bor: Östermalm, Stockholm

Familj: Hustrun Amanda Schulman och tre barn.

Bakgrund: Har skrivit flera böcker, bland annat självbiografiska “Skynda att älska” (2009) om sin pappa Allan Schulman, “Att vara med henne är som att springa uppför en sommaräng utan att bli det minsta trött” (2011) om  hustrun Amanda och “Glöm mig” (2016) om sin mamma Lisette Schulmans alkoholism. 

Aktuell: Krönikör på Expressen. Gör “Alex & Sigges podcast” med vännen Sigge Eklund och “Schulman show”, två av Sveriges populäraste poddar. Hans kommande bok "Bränn alla mina brev" släpps den 12 november. Han skriver också texterna till "Tröstrapporten", ett musikaliskt samarbete med kompositören Jacob Mühlrad som kommer ha premiär på Berwaldhallen i Stockholm kommande vår.