Ruben Östlund har redan vunnit Guldpalmen - nu har den svenska regissören chansen att vinna en Oscar. Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅNRuben Östlund har redan vunnit Guldpalmen - nu har den svenska regissören chansen att vinna en Oscar. Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ruben Östlund har redan vunnit Guldpalmen - nu har den svenska regissören chansen att vinna en Oscar. Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
På Guldbaggegalan blev det två baggar för Ruben Östlund – men han gick miste om priset för Bästa film. Foto: NORA LOREKPå Guldbaggegalan blev det två baggar för Ruben Östlund – men han gick miste om priset för Bästa film. Foto: NORA LOREK
På Guldbaggegalan blev det två baggar för Ruben Östlund – men han gick miste om priset för Bästa film. Foto: NORA LOREK
"The Square" - Ruben Östlunds prisbelönta film. Foto: / PLATTFORM PRODUKTION"The Square" - Ruben Östlunds prisbelönta film. Foto: / PLATTFORM PRODUKTION
"The Square" - Ruben Östlunds prisbelönta film. Foto: / PLATTFORM PRODUKTION

Östlunds revansch –  nominerad till en Oscar

Publicerad

Det blev bara två Guldbaggar för Ruben Östlund.

Men i dag fick den svenska regissören revansch. Och det med råge.

"The square" har nominerats till en Oscar.

–  Det känns ganska bra. Det finns några filmer som var lågoddsare, som helt plötsligt inte var med, säger Ruben Östlund till TV4 Nyheterna.  

Gårdagens Guldbaggegala blev snopen för Ruben Östlund. Hyllade "The square" lyckades nämligen bara ta hem två priser för bästa regi och bästa foto. I stället bjöd kvällen på en riktig skräll – "The Nile Hilton incident" utsågs till bästa film.

Under tisdagen fick dock den svenska regissören – som förra året vann Guldpalmen – sin revansch.

Under eftermiddagen offentliggjorde Oscarsakademin årets nomineringar till Oscarsgalan. Redan på förhand låg "The square" bra till i kategorin för bästa icke engelskspråkiga film.

 

LÄS MER: Ruben Östlund utan pris: "Fruktansvärt besvikna" 

 

Ruben Östlund tog emot Guldpalmen 2017.Foto: GIANCARLO GORASSINI/BESTIMAGE / /IBL BEST IMAGE

Ruben Östlund om att vinna en Oscar

Och vid 14.40-tiden stod det alltså klart att Ruben Östlund fick sin revansch. "The square" är nominerad till en Oscar i kategorin bästa ickeengelskspråkiga film.

– Det känns väldigt roligt, för det är så många som jobbat med det här i USA. Det räcker inte bara med att göra en bra film, säger Ruben Östlund till Aftonbladet och berättar att han ska fira med champagne. 

Han fortsätter till tidningen:

– Vi har varit nervösa faktiskt. Det har varit svårt att förutse

Ruben Östlund har tidigare varit nära på att bli nominerad till en Oscar för sin förra film "Turist".

För TV4 Nyheterna berättar Ruben Östlund om sina chanser till att vinna en Oscars.

– Jag tror att den där Fantastic Women kan vara en svår film att slå. Så jag vet inte, jag tror att det kan bli svårt, men vi får försöka. 

LÄS MER: Skrällen: The Nile Hilton Incident blir bästa film 

Vid 14.20-tiden stod det också klart att den nederländsk-svenske filmfotografen Hoyte van Hoytema nominerats till en Oscar i kategorin bästa foto för sitt arbete med Christopher Nolans krigsfilm "Dunkirk".

Oscarsgalan äger rum söndag den 4 mars.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag