Östen debuterade när han var fyra år

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Östen med rösten kunde allt.

Och med över 50 år i branschen har han gjort allt också.

Nu får den mörkaste av barytonstämmor sjunga med änglarna.


BILDSPECIAL: Rösten har tystnat nu

Han vara bara fyra år, Malmösonen Östen Warnerbring, när han gjorde sin debut. Det var på polisens julfest i Malmö (hans pappa var polis), och där spelade han "Spiskroksvalsen" på munspel. Det var starten på en lång och synnerligen framgångsrik karriär.

Skivdebut 1952

 Vid 13 års ålder fick han dispens att medverka i en dansorkester. Han utvecklades sedan till framstående musikant på flöjt, barytonsax och klarinett samtidigt som han blev mycket uppskattad som sångare med sin allt mörkare barytonstämma. 1952 skivdebuterade Östen med två skånska tangomelodier. "Östen med rösten", som han kallades, värvades sedan till Arne Domnérus Nalen-orkester 1954.

Vann schlager-SM

 1960 vann Östen Warnerbring schlager-SM med "Alla andra får varann". Tre år senare teaterdebuterade han på Malmö stadsteater i Cole Porters musikal "Kiss me Kate" innan han folkparksdebuterade i ungdomsrevyn "Flugan". Men hans stora riksgenombrott kom 1965 på Hamburger Börs i Stockholm - samma år som han låg på Svensktoppen med tre låtar från en och samma platta.

Gav ut 40 skivor

 1966 presenterades han som stjärna i Hagge Geigerts Uddevallarevy - samma år som han låg 26 veckor på Svensktoppen med "Sommardröm i vitt". Totalt hade Östen 35 låtar på Svensktoppen 1964-1975. Han gav ut nära 40 skivor, bl a "Skåne" med texter av Anders Österling, Artur Lundkvist och Gabriel Jönsson - alla tonsatta av Warnerbring själv. På Hamburger Börs i Stockholm var han husartisten nummer ett med tre shower i rad ett och samma år (1970). Östen hade också en enormt stor tittarsuccé med tv-showen "I morgon är det fredag" från Hamburger Börs. I folkparkerna hade han stora framgångar ihop med Ernst-Hugo Järegård och Cornelis Vreeswijk. 

Bodde i Helsingborg

 Sedan flera år bodde Östen Warnerbring mitt i Helsingborg varifrån han gjorde utflykter till de allt färre arbetstillfällena. Han ville ha det så. Han ville - med ålderns rätt som han sa - ta det lite lugnt och bara njuta av livet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.