Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Oscarsvinnaren död – ingen har fler Emmys

Cloris Leachman.
Foto: MATT BARON/BEI/SHUTTERSTOCK
Cloris Leachman i svartvita filmklassikern ”Den sista föreställningen” som hon vann en Oscar för.
Foto: MOVIESTORE/SHUTTERSTOCK

Skådespelaren Cloris Leachman har dött enligt ABC. Hon var 94 år gammal. 

Hon vann en Oscar och en BAFTA för bästa kvinnliga biroll i filmen ”Den sista föreställningen” 1971, Peter Bogdanovichs filmatisering av Larry McMurtrys roman.

Hon medverkade i klassiska westernfilmen ”Butch Cassidy och Sundance Kid” och i flera av Mel Brooks filmer som till exempel ”Det våras för Frankenstein” och ”Det våras för världshistorien”.

Leachman är annars mest känd för sina roller i klassiska tv-serierna ”The Mary Tyler Moore Show” (1970–1975) och spinoff-serien ”Phyllis” (1975–1977) som hon 1975 vann en Golden Globe för som bästa kvinnliga skådespelare i en komediserie.

Leachman vann hela åtta Emmys mellan 1973 och 2006, flest någonsin tillsammans med Julia Louis-Dreyfus.

”Det fanns ingen som Cloris”

2008 blev hon vid 82 års ålder den äldsta deltagaren någonsin på ”Dancing With the Stars”, den amerikanska varianten av ”Let’s Dance”.

– Det har varit mitt privilegium att arbeta med Cloris Leachman, en av vår tids mest orädda skådespelare. Det fanns ingen som Cloris. Med en enda blick kunde hon krossa ditt hjärta eller få dig att skratta tills tårarna rann. Du visste aldrig vad Cloris skulle säga eller göra och den oförutsägbarheten var en stor del av hennes magi, sade Leachmans manager Juliet Green efter dödsbudet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.