Oscarakademins ordförande Cheryl Boone Isaac, här tillsammans med skådespelaren John Krasinski under nomineringarna. Foto: Jeffrey Mayer

Oscarakademins ordförande Cheryl Boone Isaac, här tillsammans med skådespelaren John Krasinski under nomineringarna.

 Foto: Jeffrey Mayer

Oscarsgalan får kritik för bristande mångfald

Publicerad

Det är bara vita skådespelare som nominerats till en Oscar.

Nu får Oscarsgalan återigen kritik för bristande mångfald.

Samtidigt planerar människorättsorganisationer en demonstration.

Redan förra året fick Oscarakademin hård kritik för bristen på mångfald. Nu har hashtagen #OscarSoWhite där kritikerna samlas fått nytt liv på sociala medier.

När Oscarakademin under gårdagen presenterade sina nomineringar fanns nämligen bara vita skådespelare bland de 20 nominerade.

Inte heller fanns någon film med en mörkhyad huvudperson med i nomineringarna till kategorin "Bästa film".

Skådespelare som Idris Elba, Michael B. Jordan, Benicio del Toro, Will Smith och Samuel L. Jackson blev alla utan nomineringar.

 

LÄS MER: Hundraåringen kan vinna på Oscarsgalan

 

Tidningen LA Times kallar gårdagens event för "ännu en pinsam Hollywood-uppföljare".

– För de två "svarta" filmerna som drog in över 100 miljoner dollar och som både berörde publiken och kändes fräscha blev bara vita människor nominerade. Hur fungerar det, säger akademiledamoten och producenten Stephanie Allain till tidningen och syftar på "Creed" och "Straight Outta Compton".

Oscarakademins ordförande Cheryl Boone Isaacs självkritisk

Oscarakademins ordförande Cheryl Boone Isaacs, som själv är svart, är både frustrerad och självkritisk. Hon kallar årets nomineringar för en "missad möjlighet".

– Jag var besviken. Men vi har gjort mycket bra arbete kring det här i år och vi slutar inte nu, säger hon till USA Today.

 

LÄS MER: Svensk succé i nomineringarna

 

Samtidigt planerar människorättsgrupper i USA en demonstration utanför Oscarsgalan.

– Vårt mål är att skicka ett budskap till Akademin, Hollywood och filmindustrin. Vårt budskap är enkelt, ni representerar inte Amerika, er industri representerar inte Amerika, kvinnor, latinos, svarta och färgade är osynliga i Hollywood, säger Earl Ofari Hutchinson, som leder en välgörenhetsorganisation i Los Angeles, till nyhetsbyrån AFP.

Oscarakademin består av medlemmar som är valda på livstid vilket innebär att den i princip består av vita män i 60-årsåldern. Detta trots det mångfaldsarbete som genomförts.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag