Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Oscar Zia om ångern: ”Var inte riktigt redo”

Oscar Zia ångrar att han kom ut i samband med "Melodifestivalen". Foto: / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ
I "Renées brygga" berättar Oscar Zia om ångesten han lider av. Foto: TV4
Oscar Zia berättar att han känner prestationsångest och jämför sig med andra. Foto: TV4

Oscar Zia ångrar att han använde sin medverkan i "Melodifestivalen" för att dela med sig av sitt inre.

I "Renées brygga" berättar artisten om ångesten.

– Jag var inte riktigt redo, säger Oscar Zia i programmet.

Artisten Oscar Zia, 22, slog igenom i TV4:s program "X-factor" som 16-åring. Han har sedan dess medverkat i "Melodifestivalen" flera gånger och blivit en av landets mest folkkära artister.

I "Renées brygga" berättar han om ångesten och valet att komma ut som homosexuell i samband med sin medverkan i "Melodifestivalen" 2016, något han i efterhand ångrar.

Oscar Zia berättar att han i början av sin karriär snabbt kände sig som en produkt av industrin. Han säger i programmet att han känner att det har kommit ikapp honom nu, att han lätt blir osäker och känner en press att prestera och jämför sig med andra. Genom att hela tiden jämföra sitt arbete med andras framgång säger han att han tappar allt han byggt upp, självförtroende och en plan att släppa musik han är stolt över, som plötsligt inte längre känns lika bra.

Något som har resulterat i mycket ångest.

– Jag är inte säker på det jag gör och det är vidrigt. Jag måste bli det för annars kommer man ju liksom ingenstans, säger Oscar Zia i programmet.

Ångrar Melodifestivalens plattform

Oscar Zia valde att i samband med sin medverkan i "Melodifestivalen" 2016 med låten "Human" avslöja sin djupaste hemlighet och komma ut som homosexuell. Han berättar i programmet att han i efterhand kan ångra att han valde just den tidpunkten och den plattformen för att dela med sig av sitt inre.

–  Jag kan lite ångra det faktiskt, jag valde en av Sveriges största mediehål i en period där folk är så fokuserade på Melodifestivalen. Då valde jag att blotta mitt hjärta till hundra procent, säger Oscar Zia i programmet. 

Oscar Zia är i dag lycklig med pojkvännen Jonathan Rander. Foto: / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ

 

Var inte redo

Han säger att han själv förstod vem han var i ung ålder men att det tog en längre tid att acceptera det. Att han sedan valde att dela med sig av detta inför hela svenska befolkningen på det sättet säger han gjorde att han backade i sin process att hitta sig själv. Han förklarar att han ville dela med sig av det han då såg som sin djupaste hemlighet, för att han skulle medverka med en låt som krävde det, men att han i dag kan se att han inte var redo för att blotta sig på det sättet.

– Jag var inte riktigt redo, säger han i programmet. 

Oscar Zia vill ändå poängtera att det för honom varit en otrolig befrielse att komma ut och acceptera den han är. Han säger att han starkt rekommenderar att vara sann mot sig själv och att han tror att man oavsett vad som händer kommer leva ett lyckligt liv för att man är sann mot sig själv.

Expressen har sökt Oscar Zia. 

"Renées brygga" sänds på onsdagar kl 20:00 på TV4 och på TV4 Play.