Oscar Zia berättar nu om sin sexuella läggning. Foto: Sven LindwallOscar Zia berättar nu om sin sexuella läggning. Foto: Sven Lindwall
Oscar Zia berättar nu om sin sexuella läggning.  Foto: Sven Lindwall
Oscar Zia. Foto: Ronny JohannessonOscar Zia. Foto: Ronny Johannesson
Oscar Zia.  Foto: Ronny Johannesson

Oscar Zia kommer ut som homosexuell

Publicerad

Oscar Zia kommer ut som homosexuell.

Nu väljer Melodifestivalen-aktuella artisten att berätta om sin sexuella läggning – för att vara sann mot sig själv.

– Jag tänkte: Kan jag vara flickidol och homosexuell?. Jag visste inte om det gick, säger han till Aftonbladet.

Det är i "Tampodden", som sänds på Youtube, som Oscar Zia för första gången väljer att berätta om sin sexuella läggning. För tidningen Aftonbladet förklarar han varför han väljer att komma ut.

– För mig har det känts så fullkomligt onödigt att behöva prata, från början kände jag inte ens att jag behövde berätta för mina föräldrar. Jag vill inte sprida normen av att det ska vara en grej, men jag kände en press när det började snackas om mig i branschen, säger han till tidningen.

 

LÄS MER: Anna Book diskas från Melodifestivalen

 

Komma ut före Melodifestivalen

Oscar Zia deltar i Melodifestivalen 2016 med bidraget "Human" om två veckor. För tidningen berättar han att han var tvungen att komma ut före tävlingen, på grund av sin låt.

– Den här låten är så pass personlig, den handlar om de här funderingarna. Vad är det som gör att jag behöver ställa upp på de här sakerna, vi är väl alla lika? Och jag kände bara att jag inte kan stå på scenen utan att känna att det jag gör är hundra procent sant, säger han till Aftonbladet.

 

LÄS MER: Låtskrivarna om diskningen

 

Oscar Zia berättar också att det varit tufft att bära på hemligheten. Både för att vänner frågat hur många tjejer han legat med och tidningar frågat om han dejtar någon.

"Kan jag vara flickidol och homosexuell"

– Det var så i ett och ett halvt år. Jag var tvungen att försvara och hitta på. För jag var inte riktigt bekväm i det då. Bekväm i mig själv. Utan jag tänkte det är väl så här det ska vara. Kan jag vara flickidol och homosexuell? Jag visste inte om det gick. Och för att vara helt ärlig, i ettan på gymnasiet tänkte jag lite det här går över, det kommer bli bra. Jag kommer gifta mig med en kvinna och skaffa barn.

 

 

Godmorgon!

Ett foto publicerat av OSCAR ZIA (@oscarzia) Feb 4, 2016 kl. 11:32 PST

 

 

På Instagram får artisten mycket kärlek från hans följare. Under morgonen har han lagt upp en post på sig själv där han skrivit "Godmorgon". Efter det har hyllningarna vällt in:

"Du är grym precis som du är" och "bättre förebild får man leta efter", lyder bara två av kommentarerna.

Expressen söker Oscar Zia.

 

 

Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag