Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Osannolika bilderna på kända kvinnorna

Alexandra Pascalidou
Foto: Carolina Roosmark / Photographer Caroline Roosmark
Camilla Läckberg visar upp en annan sida i kalendern.
Foto: Caroline Roosmark / Photographer Caroline Roosmark
Carina Berg porträtteras som kärleksgudinnan Venus.
Foto: Carolina Roosmark / Photographer Caroline Roosmark
Cherrie.
Foto: Carolina Roosmark / Photographer Caroline Roosmark
Julia Dufvenius.
Foto: Carolina Roosmark / Photographer Caroline Roosmark Hantverkargatan 2
Sarah Dawn Finer.
Foto: Carolin Roosmark / Photographer Caroline Roosmark Hantverkargatan 2

13 svenska kända kvinnor porträtteras med magi i kalendern ”Sagolika kvinnor”.  

Nu berättar fotografen Caroline Roosmark allt om drivkraften bakom, vad Sara Danius betydde för henne och vad bilden på Carina Berg egentigen ska symbolisera – hopp i klimatkrisen. 

– Det finns en undergångskänsla i den naturligtvis men sen finns det ljus, det finns hopp. Och när man är gravid finns det hopp, säger hon. 

Fotografen Caroline Roosmark är tillbaka med kalendern ”Sagolika kvinnor 2020” – och budskapet med den talar sitt tydliga språk. 

– För fjortonde gången har jag med välkända historiska händelser, sagor, myter och roller som utgångspunkt samlat ihop 13 svenska kvinnor som jag har fotat för att förhoppningsvis återskapa lite styrka, kamp, funderingar och magi i tillvaron, säger hon och fortsätter: 

– Det är en hyllning till alla starka kvinnor och jag vill fortsätta på det spåret att hylla #metoo. 

I årets kalender porträtteras bland annat bloggaren Dagny Carlsson, 107, programledaren Marika Carlsson, 46, tv-profilen Carina Berg, 42, och succéförfattaren Camilla Läckberg, 45. 

– Jag tycker att det är kvinnor som har gjort viktiga saker på olika sätt. Det är inte så att alla måste hålla varandra i handen och tycka samma saker utan det ska spreta lite, säger fotografen.

Även konstnären och radioprofilen Stina Wollter, 55, porträtteras i kalendern – som en segergudinna. 

– Segergudinnan Nike är väldigt viktig för henne, att man kan vara i alla skepnader, att man kan vara smal och man kan vara tjock utan att dömas. Det tycker jag är fantastisk för alla unga tjejer, även äldre kvinnor, att man har rätt till att se ut precis hur man vill. Att Nike alltid segrar över hatet, säger Caroline Roosmark.  

Omslaget till kalendern ”Sagolika kvinnor 2020”. Det är Åsa Mattsson som har skrivit texterna. Här är Dagny Carlsson.
Foto: Caroline Roosmark / Photographer Caroline Roosmark
Katarina Wennstam.
Foto: Caroline Roosmark / Photographer Caroline Roosmark
Marie Göranzon.
Foto: Caroline Roosmark / Photographer Caroline Roosmark
SVT-profilen Marika Carlsson.
Foto: Caroline Roosmark / Photographer Caroline Roosmark
Mikaela Laurén.
Foto: Caroline Roosmark / Photographer Caroline Roosmark
Stina Wollter som en segergudinna.
Foto: Caroline Roosmark / Photographer Caroline Roosmark
Alexandra Rapaport.
Foto: Caroline Roosmark / Photographer Caroline Roosmark
1 / 7

2015 lades kalendern på is men tre år senare hittade fotografen inspirationen igen – när Svenska akademiens tidigare ständiga sekreterare Sara Danius tackade ja till att porträtteras som Jeanne d'Arc i kalendern. 

– Jag slutade göra kalendern för jag blev sjuk. Jag fick veta att jag har MS och det är en ganska allvarlig sjukdom. Så då blev jag knäckt och ledsen och jag orkade inte göra någonting så då la jag ner allting. Och det är så väldigt mycket jobb med det här, säger Caroline Roosmark. 

Så Sara Danius beslut betydde mycket för Caroline Roosmark och blev vändningen – därför hyllar hon också kulturprofilen i den nya kalendern. 

”Vi talade om våra sjukdomar min MS och hennes cancer, när hon berättade hur sjuk hon var och såg min reaktion sa hon – Caroline se inte så ledsen ut. Jag kan dö nästa vecka eller om 20 år”, skriver fotografen och fortsätter: 

”Tack Sara för ditt mod din styrka och ditt systerskap, med mig och med oss alla kvinnor – och det är ingen liten sak”. 

"Sagolika kvinnor 2020"

Läs mer om Fryshusets projekt ”Barn till ensamma mammor” och beställ kalendern ”Sagolika kvinnor 2020” på roosmark.com

”Det känns mäktigt för mig”

Så vilken bild av alla dessa starka kvinnor är fotografens egen favorit? Det kan hon inte svara på bilden hon valt som omslag är den på bloggaren Dagny Carlsson. 

– Vi kvinnor har under så många år inte fått ta plats, och är det inte helt fantastiskt att vi har en kvinna som Dagny Carlsson som har så många beundrade och hon stärker så många, framför allt andra kvinnor och att man kan få va en gammal kvinna och ta plats på tronen? Man är inte längre en jagad häxa eller sedd över axeln som en grå tant eller bortglömd på ett äldreboende, säger Caroline Roosmark och fortsätter:

– Det känns mäktigt för mig att kunna ge henne och alla oss andra kvinnor det här. Sen tycker jag lika mycket om alla andra bilder. 

Carina Berg är porträtterad som ett av världens kändaste konstverk – Venus födelse av Sandro Botticelli som målades någon gång på 1400-talet. Tavlan visar kärleksgudinnan som står i ett snäckskal. Caroline Roosmark har fotat Carina Berg tidigare och enligt henne tvivlade Carina Berg aldrig över porträtteringen. 

– Hon skrev bara ”helt fantastiskt vi kör”. Hon hade inga tvivel alls, hon visste att jag skulle behandla henne med respekt och göra en fantastisk bild som inte är spekulativ, säger hon och fortsätter:  

– De brukar inte vara havande men jag tycker att det är en styrka i det att det behöver inte vara någon oskuld, utan hon är gravid och det är jävligt mäktigt. 

Bilden ska påminna oss om klimatkatastrofen och Carina Berg själv blev nöjd med bilden, enligt Caroline Roosmark. 

– Jag blev glad att hon tyckte väldigt mycket om bilden för det finns en undergångskänsla i den naturligtvis men sen finns det ljus, det finns hopp. Och när man är gravid finns det hopp. 

Sara Danius omslagsbild för kalendern 2019.
Foto: Caroline Roosmark / Photographer Caroline Roosmark

Hit går pengarna

Kalendern stöder Fryshusets verksamhet Barn till ensamma mammor – en organisation som ligger Caroline Roosmark varm om hjärtat.

– Många tycker att de får väl skylla sig själva om de är ensamma, det är en grupp som är viktig att stärka med tanke på alla dödsskjutningar i vårt segregerade samhälle. Det är väldigt viktigt att uppmärksamma fryshusets barn till ensamma mammor. Att föra deras talan och att kunna bidra med pengar.  

Kalendern är tillägnad Riccardo Campogiani som sparkades ihjäl på Kungsholmen i Stockholm 2007. 

Caroline Roosmark stod honom väldigt nära och efteråt ville hon göra något för att förändra och hjälpa. 2008 började hon arbeta med Fryshuset. 

”Den här kalendern är tillägnad dig för att det inte ska bli fler namn på den svartaste av listor”, går det att läsa i kalendern. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.