Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Örjan Ramberg: "Jag är inte värre än någon annan"

Föreställningen "Försökskaninerna", där Örjan Ramberg skulle ha medverkat i Göteborg, har ställts in.
Foto: OLLE SPORRONG
Hundratals kvinnliga skådespelare har gått samman och berättat om sexuella trakasserier och övergrepp inom teater- och filmbranschen.
Foto: OLLE SPORRONG

Dramaten-stjärnan Örjan Ramberg, 69, pekas ut och ska vara under internutredning för trakasserier.

Föreställningen "Försökskaninerna", där han skulle ha medverkat i Göteborg, har ställts in.

Nu väljer han att ge sin version av vad som hänt i Expressen och förnekar att han utreds internt – men medger att han ibland brusar upp.

– Jag måste givetvis försöka lägga band på mig, säger Ramberg.

Det stormar rejält på Kungliga Dramaten.

Hundratals kvinnliga skådespelare har gått samman och berättat om sexuella trakasserier och övergrepp inom teater- och filmbranschen.

Cheferna för nationalscenerna – Operan, Riksteatern och så Dramaten – har alla kallats till kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke som kräver förändringar.

Mitt i detta befinner sig Dramaten-medarbetaren Örjan Ramberg, 69. Han ingår i teaterns fasta ensemble sedan 1977 och är en av Sveriges mest framstående skådespelare.

Dagens Nyheter har avslöjat att en pjäs där Ramberg medverkar har ställts in av Dramaten. Expressen kan berätta att det handlar om två gästspel av "Försökskaninerna" som skulle spelas i Göteborg. DN namnger inte Ramberg men tidningens källor uppger i en artikel att en intern utredning om trakasserier mot kolleger drivs på Dramaten mot honom.


LÄS MER: Dramaten stoppar pjäs med Örjan Ramberg


Nu väljer Örjan Ramberg att träda fram och för Expressen ge sin version av vad som har hänt. Han har tröttnat, som han uttrycker det, och vill berätta vad som händer. Han möter oss i sin loge på Dramaten. 

– Det är ingenting i detta som på något vis omkullkastar min värld. Däremot skriver ni, din tidning och andra tidningar, saker och ting som helt enkelt inte stämmer.

Vad är det då som inte stämmer?

– Jag har blivit utpekad som en sextrakasserare! Det stämmer inte.

"Situationen är inte så här på teatern. Jag tycker att de flesta som jag jobbar med uppför sig väldigt anständigt mot mig och jag mot dem", säger Örjan Ramberg.
Foto: OLLE SPORRONG

Majoriteten av anklagelserna som rullats upp i medier under den senaste tiden, när det kommer till Ramberg, gäller dock inte sexuella trakasserier. Det har skrivit om kränkningar, påhopp och hotelser som Ramberg nu påstås vara utredd för internt.

– Någon eller några, jag vet inte eftersom alla vill vara anonyma, tycker att jag är obehaglig, våldsam, hotfull och högljudd. Det är framför allt det, säger han och fortsätter:

– Nu lägger man huvudvikten vid att jag är våldsam. Det stod i tidningen att kolleger var rädda för att åka hiss med mig. Jag har aldrig hört om det tidigare – men jaja, då får de väl gå i trapporna då. Det är många som behöver gå i trappor. 

Örjan Ramberg känner inte alls igen sig i den bild som ges av honom.

– Situationen är inte så här på teatern. Jag tycker att de flesta som jag jobbar med uppför sig väldigt anständigt mot mig och jag mot dem. Jag tycker om alla här i huset, i stort sett, som jag arbetar med. Både på konstnärssidan och på den tekniska sidan. 

Samtidigt har "Försökskaninernas" gästspel i Göteborg ställts in. Han antar att att det är på grund av anklagelserna mot honom.

– Jag har inte fått information från teatern om det. Men jag antar att det beror på de här omständigheterna.

Dramaten har själva sagt att gästspelen ställs in på grund av "internt arbete".

– Det är så mycket annat som pågår och det känns fel att ge sig i väg på en turné nu när chefer har så mycket annat att tänka på. Om vi nu åker till Göteborg, då skulle det bli så att folk inom din kår skulle komma och överfalla oss och stå utanför Stora teatern i Göteborg med sina mikrofoner och block och vi skulle ha jobb med detta. Och inte bara jag, utan alla, säger Ramberg.


LÄS MER: Marie Göranzon försvarar Örjan Ramberg 


Örjan Rambergs bild är att anklagelserna drivs på av en före detta medarbetare som han arbetade med under en pjäs tillbaka i tiden. 

Ramberg upplever sig utsatt för en kampanj och menar att det är medarbetaren som driver på mot honom än i dag. Allt hade sin upprinnelse i ett bråk under repetitionerna av en pjäsen de arbetade tillsammans med. Premiären var nära och Örjan Ramberg upplevde sig hårt pressad av medarbetaren.

– Han ska förstå mig. Jag har stått i fyra timmar, repeterat i åtta veckor för att ta fram det sämsta och lägsta hos en människa – och sen ska vi snart ha premiär. Jag stod i denna förnedring och sen tål han inte en tillrättavisning?

Örjan Ramberg intervjuas av Expressens Elias Giertz.
Foto: OLLE SPORRONG

Ramberg berättar hur han skällde ut honom och tror att denna händelse spridits i flera versioner under flera år.

Men Örjan Ramberg medger att det inte är enda gången som han använt kraftuttryck mot kolleger.

– Det behöver inte vara kolleger. Det kan vara någon som håller på att cykla på mig på trottoaren. Jag är en sådan människa, jag har en kort stubin. Och då höjer man rösten och jag är ganska stor, jag har bra röstresurser och ligger högre än de flesta. Folk blir rädda och känner att det är obekvämt. Jag håller med om det, det är inte roligt att gå till en arbetsplats om det ska vara någon slags krutdurk som går omkring där och man inte ska få säga vad man vill. Det håller jag med om. Jag måste givetvis försöka att lägga band på mig. Och jag gör det. Så ofta jag kan, de gångerna man lyckas räkna till tio och går undan.

Hur har du reflekterat över de anklagelser som riktas mot dig? Det uppges att en person varit rädd att åka hiss med dig. Har det fått dig att tänka till över ditt beteende?

– Barnsligheter. Åka hiss? Jag har aldrig hört talas om det tidigare. Jag har aldrig sett någon som har kommit samtidigt som mig vid hissarna och tänkt ”gud, det är han, honom vågar jag inte åka med”. Det har jag aldrig sett. Alla går in i hissen som vanliga människor. Det är inte så att vi bråkar när vi spelar. Det är sällan det blir bråk på teatern. Men det händer ibland och det har hänt. Jag är inte ensam, det ska gudarna veta.

Han tar upp en incident i början av 1990-talet då han skallade en regissör.

– Jag gick ut med en gång i Aftonbladet och sa att jag betett mig fruktansvärt åt och bad om ursäkt. Det var bland det dummaste jag har gjort. Och jag har säkerligen suttit i tre tv-program om detta och bett om ursäkt. Och det menar jag, ”from the bottom of my heart”, det var fruktansvärt dumt. 

Örjan Ramberg säger att han själv upplever sig vara utpekad i vissa mediers rapportering om manliga skådespelares sexuella trakasserier mot kvinnor.

Har du trakasserat kvinnor sexuellt?

– Nej, jag har inte med det att göra. Jag har varit ihop med några av landets snyggaste tjejer, jag behöver inte gå och gnida mig mot någon, jag har aldrig haft det behovet.

Man kan ju ha betett sig illa i relationer ändå?

– Ja, det kan jag ha gjort. Säkerligen. Det har alla män gjort mot sina kvinnor, och alla kvinnor mot sina män.

Har alla män och kvinnor betett sig illa mot varandra?

– Mer eller mindre.

Har du alltid varit schyst och sund i dina relationer med kvinnor?

– Det är en väldigt övermagad bild att ge av sig själv. Jag skulle haja till om alla män sa på det viset. Jag skulle inte tro på det. Det är som att säga att människan är god jämt. Det är hon ju inte. Människan har sina goda och sina sämre sidor. Framför allt i förhållanden. Det är de som får se skiten mest. Man kan vara fin utåt och säga "jag är så bra", men sen är det något helt annat. Jag är inte värre än någon annan vad det gäller det. 


LÄS MER: Dramaten tryggar arbetsplatsen: "Känsliga saker"


Den tystnadskultur kring just sexuella trakasserier som flera i branschen har vittnat om säger han sig inte kännas vid på Dramaten.

– Jag har aldrig sagt ifrån, det kan jag inte erinra mig. Tystnadskultur är ett nytt ord som kommit fram i det här. Så kan man väl kalla det kanske. Det svaga i detta är ju att vi inte har gjort någonting åt det. Det tycker jag är dåligt. Jag har hört jättemånga berättelser, mest från den gamla tiden, här. Jag har inte hört något på 20 år kan jag säga. Alla de som jag hörde då var sådana som sprang och nöp tjejer i baken och blottade sig. De är inte kvar, de är döda, de är borta, inte kvar i huset.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.