Dokumentär: Michael Jackson låtsades gifta sig med pojke

Wade Robson och James Safechuck anklagar i filmen ”Leaving Neverland” Michael Jackson för att ha utsatt dem för sexuella övergrepp när de var barn – och nu stöttas de av Oprah Winfrey.
Foto: Youtube.
Oprah Winfrey.
Foto: Youtube.
Michael Jackson
Foto: STEPHEN OSMAN / STELLA PICTURES FILE
Jackson med James Safechuck som barn
Foto: EUGENE ADEBARI / REX/IBL
Wade Robson, regissören Dan Reed och James Safechuck
Foto: TAYLOR JEWELL / AP TT NYHETSBYRÅN

Wade Robson och James Safechuck anklagar i filmen ”Leaving Neverland” - som hade premiär i natt och snart visas i SVT - Michael Jackson för att ha utsatt dem för sexuella övergrepp när de var barn.

Safechuck ska även ha ”gift sig” med Michael Jackson i en hemlig bröllopsceremoni hemma i stjärnans sovrum. 

Oprah Winfrey ger de utsatta sitt stöd och i en intervju berättar Wade Robson om varför han fortsatte hylla Jackson efter övergreppen.

– Jag glömde aldrig några detaljer kring det sexuella som hände, men jag förstod inte att det var övergrepp, säger han.

Under söndagskvällen i USA - som är natt svensk tid - hade den omdiskuterade dokumentären ”Leaving Neverland” premiär i USA. På måndagskvällen lokal tid sänds den andra delen av dokumentären på HBO. 

I Sverige sänds dokumentärens två delar i SVT 12 och 14 mars.

Efter att dokumentären visats väljer HBO att i USA sända en intervju som programledarlegendaren Oprah Winfrey gjort med Wade Robson, 36, och James Safechuck, 40, – två av Michael Jacksons påstådda offer.

Under inspelningen av intervjun, rapporterar Variety, så tar Winfrey ställning för Robson och Safechuck, och menar att deras vittnesmål är trovärdiga.

Både Robson och Safechuck berättar om de sexuella övergrepp som Michael Jackson ska ha utsatt dem för i ”Leaving Neverland”, och har också varit öppna med det i intervjuer. ”Allting som Michael gjorde var rätt i min värld”

I klipp som har lagts ut från Oprah Winfreys intervju konstaterar programledaren, som själv utsattes för sexuella övergrepp som barn, att det kan vara svårt för utomstående att förstå varför Wade Robson inte tog avstånd från Michael Jackson tidigare – och att det är ett argument som Jacksons familj använt som bevis för att han inte talar sanning.

– Något som jag tror är svårt för folk att förstå när de inte gått igenom den här typen av trauma i sitt liv är: Om du blev utsatt för övergrepp, varför ville du då fortsätta vara nära förgriparen, säger hon i intervjun.

Wade Robson förklarade att han som barn inte förstod att de sexuella akter som Michael Jackson blandade in honom i var övergrepp, och att det tog lång tid för honom att förstå att det inte var normalt.

– Jag förstod inte att jag utsattes för övergrepp. Jag älskade Michael. Och alla gångerna jag vittnade och de många många gånger jag hyllade honom offentligt i intervjuer eller vad det nu var, så var det äkta. Jag glömde heller aldrig några av detaljerna kring det sexuella som hände mellan oss, men jag förstod inte att det var övergrepp, och det fanns inte i min värld att någonting med Michael skulle kunna vara dåligt. Allting som Michael gjorde var rätt i min värld, under så många år, säger Wade Robson i intervjun.


Ska ha hållit bröllopsceremoni i sovrummet

I dokumentären ”Leaving Neverland” berättar James Safechuck bland annat att han och Michael Jackson höll en slags bröllopsceremoni i stjärnans sovrum. Safechuck visar i HBO-dokumentären upp en ring som han fick av Jackson. 

– Jag gillade verkligen smycken på den tiden och han kunde belöna mig med smycken för att göra sexuella tjänster åt honom, säger Safechuck i en trailer till dokumentären, skriver Daily Mail

– Vi var som ett gift par. Jag säger ”gift” för att vi hade en slags låtsas-bröllopsceremoni, säger han. 

– Vi hade den i hans sovrum och vi skrev ner några löften för att vi skulle vara sammankopplade för alltid. Det kändes bra. Och ringen är fin. Den har en rad diamanter. Bröllopsringen, säger han till tidningen.

Därför vill Oprah lyfta ämnet sexuella övergrepp 

I klippen som har släpps inför den långa intervjun med Robson och Safechuck förklarar Oprah Winfrey varför hon vill lyfta ämnet med sexuella övergrepp mot barn – och menar att det är större än att bara fokusera på Michael Jackson.

– Det här ögonblicket är större än Michael Jackson. Det är så mycket större än en enskild person. Det här är en epok där vi kan genomskåda korruptionen i samhället, säger Oprah Winfrey.


https://www.youtube.com/watch?time_continue=93&v=6ag39V0qCSo

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.