Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Oprah hyllas efter starka talet på Golden Globe

Oprah Winfrey tilldelades Cecil B. DeMille Award på Golden Globe-galan 2018. Foto: PAUL DRINKWATER / AP TT NYHETSBYRÅN
Oprah Winfrey och Reese Witherspoon. Foto: PAUL DRINKWATER / AP TT NYHETSBYRÅN
När Oprah tog emot hedersutmärkelsen Cecil B. DeMille Award höll tv-profilen ett brandtal som mottogs med stående ovationer och tårar.Foto: MIKE NELSON / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Allt för länge har kvinnor inte blivit hörda och trodda när de har sagt sanningen till maktens män. Men deras tid är slut, sa Oprah Winfrey bland annat. Foto: MIKE NELSON / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Oprah Winfrey, 63, har skrivit historia - igen. 

När Oprah tog emot hedersutmärkelsen Cecil B. DeMille Award höll tv-profilen ett brandtal som mottogs med stående ovationer och tårar. 

Efter talet lyfts Oprah fram som en möjlig amerikansk presidentkandidat 2020 av mängder av sociala medier-användare – och planerna bekräftas nu av vänner till legendaren, skriver CNN.

Stående ovationer. 

Tårar och ännu fler applåder. 

Natten till måndag svensk tid var Oprah Winfrey återigen i centrum för en historisk händelse: tv-profilen och underhållningsmogulen var den första svarta kvinnan att ta emot hedersutmärkelsen Cecil B. DeMille Award på Golden Globe-galan. 

När Oprah fått sitt pris höll hon ett brinnande tal framför Hollywoodstjärnorna som samlats på Beverly Hilton Hotel i Los Angeles.  

- 1964 var jag en liten flicka som satt på golvet i min mamma hus i Milwaukee och såg Anne Bancroft delade ut pris på Oscarsgalan. När hon öppnade kuvertet sa hon fem ord som skrev historia: "the winner is Sidney Poitier", sa Oprah och referade till när Poitier blev den första svarta skådespelaren att vinna Bästa manliga huvudroll. 

Oprah fortsatte senare: 

- Just nu kan det finnas små flickor som ser när jag blir den första svarta kvinnan att få det här priset. Det är en ära och ett privilegium att få dela den här kvällen med dem. 

 

LÄS MER: Alexander Skarsgård vinner på Golden Globe-galan 

Oprah Winfrey om #metoo

Under sitt tal pratade Oprah Winfrey också om det initiativ som blev den stora snackisen och det genomgående temat under Golden Globe-galan i Hollywood. 

I svallvågorna av Metoo-kampanjen – som började i filmbranschen i höstas med anklagelserna mot producenten Harvey Weinstein – kom efter nyår ”Time’s up” (”nu är det slut”), ett uppror mot övergrepp och sexuella trakasserier lett av en rad tunga Hollywoodnamn, som Reese Witherspoon, Meryl Streep och Eva Longoria. 

Det var också därför så gott som varenda gäst på galan dök upp i just svart. 

https://twitter.com/goldenglobes/status/950209620030627840

LÄS MER: Här är alla vinnarna på Golden Globe i natt 

Oprah Winfrey sa: 

- Allt för länge har kvinnor inte blivit hörda och trodda när de har sagt sanningen till maktens män. Men deras tid är slut. 

- Jag vill att alla flickor som ser det här ska veta att en ny dag väntar vid horisonten. Och när den dagen kommer så är det på grund av en massa fantastiska kvinnor - några av dem är i det här rummet i kväll - och några fenomenla män som kämpar hårt för att de ska bli de ledare som tar oss in i en ny tid när ingen behöver säga "me too" igen. 

Efter Oprah Winfreys framträdande i direktsänd tv exploderade sociala medier i en önskan om att tv-personligheten ska ställa upp i det amerikanska presidentvalet 2020. Planer som nu bekräftas av Oprah Winfreys vänner. Nära vänner till Oprah, som vill vara anonyma, sägrr nu att programledaren funderar aktivt på att vara med i presidentvalet 2020.

Efter Golden Globe-galan säger Oprah Winfreys livskamrat Stedman Graham till Los Angeles Times. 

- Det är folket som bestämmer. Hon skulle göra det utan att tveka. 

Gayle King, en av Oprahs närmaste vänner sedan lång tid tillbaka: 

- Hennes tal var fantastiskt. Jag fick gåshud. 

 

 

LÄS MER: "En skandinavisk gud hävde förbannelsen" 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.