Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Operation Ragnarök bär inte hela vägen

Det finns en längtan efter svensk katastroffilm, som i år faktiskt har besvarats på bioduken. 

Redan i somras var det premiär för ”Den blomstertid nu kommer” som med välgjorda och kreativa effekter ingav ett slags hopp om genren. 

Tyvärr kan jag inte säga detsamma om ”Operation Ragnarök”, det envetna lågbudgetprojektet som pågått i åtta år nu. En utdragen produktionstid som i sig brukar vara ett illavarslande tecken. Ändå är det inget fel på premissen: En okänd u-båt krockar med kajen utanför Landskrona och kommer lastad med ett mystiskt zombievirus som snabbt sprider sig i den vardagsgrå småstaden.

Spännande och gripande dystopier har gjorts många gånger tidigare med relativt små finansiella medel, men här är tyvärr den verkliga bristvaran den grundläggande kompetensen. ”Operation Ragnarök” är så illa gjord, att dess enda chans till överlevnad är som klassisk filmkalkon. Klippningen är obegriplig, ljudet uselt och effekterna som ”I den blomstertid nu kommer” gjordes med analog kärlek är här av den billiga digitala sorten.

Dessutom har skaparen Fredrik Hiller försökt att gifta ihop det parodiska upplägget med en gravallvarlig berättelse om främlingsfientlighet och rädsla för det okända. Det är en välmenande ambition som tyvärr inte bär hela vägen i en film fylld av skrattretande stolpiga repliker och en stapplande handling.

OPERATION RAGNARÖK

Actionthriller

Land: Sverige

Av: Fredrik Hiller

Med: Jonas Malmsjö, Bahar Pars, Per Ragnar, Elin Lanto. 

Längd: 1:39

Från: 15 år

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.