Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Makens kärleksgest – Kjerstin Dellert fick somna in hemma

Operasångerskan Kjerstin Dellert har gått bort. Hon blev 92 år gammal.Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Kjerstin Dellert.Foto: MIKAEL SJÖBERG
Kjerstin Dellert.Foto: MIKAEL SJÖBERG
Kerstin Dellert tillsammans med sin man Nils-Åke Häggbom.Foto: SVEN LINDWALL
Kjerstin Dellert.Foto: STIG-ÅKE JÖNSSON / MALMÖBILD / MALMÖBILD SCANPIX SWEDEN
Kerstin Dellert tillsammans med sin man Nils-Åke Häggbom.Foto: RONNY JOHANNESSON / KVP
Foto: JAN DÜSING
Foto: FOLKE HELLBERG
Kjerstin Dellert tillsammans med kung Carl Gustaf och drottning Silvia.Foto: JAN COLLSIÖÖ / PRB
Kjerstin Dellert. Foto: OKÄND / OKÄND
1 / 11

Operasångerskan Kjerstin Dellert är död.

Hon blev 92 år gammal.

Dödsfallet bekräftas av hennes make Nils-Åke Häggbom.

– Hon somnade in fridfullt och smärtfritt. Det fanns ingen väg tillbaka ur det här, säger han. 

Den legendariska operasångerskan och teaterchefen Kjerstin Dellert har gått bort, 92 år gammal.

Dödsfallet bekräftas av Kjerstin Dellerts make, Nils-Åke Häggbom. Han berättar att hustrun somnade in fridfullt och att han fanns vid hennes sida.

– Hon somnade in 08:15 i morse. Hon hade svårigheter med ett ben, hög sänka och sedan naturligtvis hög ålder. Jag tog hem henne från sjukhuset i torsdags, då ansåg man att det inte fanns mer att göra. Sedan har hon fått smärtlindring och annan medicin för ångest. Hon har mått bra. I morse slutade hon andas, säger maken Nils-Åke Häggbom.

– Hon har varit inlagd på sjukhus i flera omgångar av olika anledningar. På juldagen 2016 fick hon en stroke, men sedan fick hon ytterligare en stroke. Den knuffade omkull henne den här gången. Det har blivit sämre och sämre. Men hon har inte haft några smärtor och hon har känt igen mig ända till sista andetaget. Hon somnade in fridfullt och smärtfritt. Det fanns ingen väg tillbaka ur det här. 

 

LÄS MER: Kjerstin Dellert fick en stroke på julafton 

 

Vann sångtävling – sen startade karriären

Kjerstin Dellert hade en 70 år lång karriär. Hon fick sitt musikaliska genombrott tidigt i livet och var under decennier en av Sveriges mest berömda operasångare. 

Kjerstin Dellert debuterade på Stora teatern i Göteborg 1951, med operetten ”Sköna Helena” efter att ha vunnit en sångtävling på Broadway i New York år 1947.

Från 50-talet var Kjerstin Dellert anställd vid Kungliga Operan – under sin karriär har hon spelat över 100 olika huvudroller. Hon pensionerades från Operan 1979.

Kjerstin Dellert har sjungit med operasångare som Jussi Björling och Elisabeth Söderström som hon under 70-talet skapade tv-programmet "Prima primadonnor" tillsammans med.

1972 tävlade Kjerstin Dellert i Melodifestivalen med låten ”Kärlek behöver inga ord” och har haft flera låtar på Svensktoppen.

– Det höjdes ordentligt på ögonbrynen på den tiden när jag en kväll kunde stå på Skansens scen och sjunga ”Stormy Weather” och kvällen därpå medverka i en föreställning på Kungliga Operan, sa Kjerstin Dellert i en intervju med Svenska Dagbladet 2009.

 

LÄS MER: Kjerstin Dellerts väg tillbaka efter stroken

Kjerstin Dellert sjöng "Oh, Carl Gustaf" under den stjärnspäckade festföreställningen på Operan kvällen före Kung Carl Gustaf och Silvias bröllop 1976. Dellert har också mottagit kungens medalj. 

2008 medverkade hon i "Stjärnor på slottet" med bland andra Jonas Gardell och Janne Loffe Carlsson.

 

”Vi sörjer hennes bortgång”

1976 inledde Kjerstin Dellert uppbyggnadsarbetet av Ulriksdals slottsteater, Confidencen, något som kom att bli hennes livsverk. 

– Kjerstin Dellert har en stor och alldeles speciell betydelse inom svenskt kulturliv. Vi sörjer hennes bortgång och känner samtidigt glädje, tacksamhet och stolthet över att hon under så många år drivit och engagerat sig i Confidencen. Vi kommer att minnas hennes brinnande engagemang, oräddhet och den värme och kärlek hon alltid visat sin omgivning. Våra tankar går nu till familjen och hennes nära och kära, skriver Fredrik Forslund, vd på Confidencen, på hemsidan.

Kjerstin Dellert är en stor anledning till att 1700-talsteatern, Sveriges äldsta rokoko-teater, fick nytt liv.

– Av en slump kom jag dit på hösten 1976 och visste knappt att det fanns en teater i Ulriksdals slottspark. Byggnaden var rejält sliten. Överallt låg bråte. Scenöppningen var igenmurad och salongen ombyggd till jaktsal. Men vad gör man om man på en gång förälskar sig i ett hus! sa hon i en intervju med DN 2005.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.