Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ondskan är sig lik – men Skarsgård har förändrats

Få koll på den svenska skådespelarfamiljen.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Bill Skarsgård och Alida Morberg har fått ett barn.Foto: JAMES VEYSEY/SHUTTERSTOCK / REX TT NYHETSBYRÅN

Bill Skarsgård, 29, är tillbaka i sin roll som clownen Pennywise. Ondskan är sig lik, medan Skarsgård förändrats, åtminstone en aning. 

Mitt under inspelningen blev han pappa till en dotter, vilket satte den barnätande clownen i nytt perspektiv, inte minst i den starkaste ”Det”-scenen:

– Den hade nog varit obehaglig även om man inte hade barn, men det blev förstås extra bisarrt att spela den när man precis blivit pappa, säger skådespelaren och berättar om den krävande rollen och planerna för framtiden.

Två år har passerat sen första kapitlet av ”Det”, filmen som slagit alla rekord, bland annat genom att bli den mest inkomstbringande skräckfilmen någonsin. Ansiktet utåt för succén tillhör förstås Skarsgård själv, som blivit smått ikonisk på kuppen. 

– Det har varit kul att vara en del av något historiskt, säger han, sittandes på Grand hotell i Stockholm.

Sist i en intervju för tidningen Interview sa du att ditt mål var att traumatisera tioåringar för evigt. Hur har det gått?

– Jag tror att det har gått ganska bra. Ha, ha.

– Min tioårige lillebror fick faktiskt se filmen för första gången i somras. Han älskade den och skickade bilder på hur han ritat egna Pennywises. Jag vet inte om han är så traumatiserad, men det är rätt coolt. Men det är som med all skräck, det ska vara spännande och läskigt, men det är ju på låtsas.

”Energimässigt krävande roll”

Jag kan inte ens föreställa mig hur man förvandlas till Pennywise. Hur påverkade det dig?

– Det är framförallt en väldigt energimässigt krävande roll. Det ska alltid vara 150 procents energinivå i varenda sekund som han är i bild. På det sättet är det krävande fysiskt. Sen är det en äcklig, ond varelse. Så man är nästan tacksam att sminket döljer den sidan av en själv. Men det är också rätt kul – man kan ta i hur mycket man vill och göra bara galenskaper.

Hur hittar man det i sig själv?

– Man behöver inte alltid hämta något från sig själv. Man kan titta på djurprogram eller psykopater, och få en slags förståelse på det sättet. 

Sen förra filmen har du blivit pappa. Har det gjort berättelsen obehagligare för dig?

– Ja, det kan man säga. Jag blev pappa precis i slutet på inspelningen (mamman är Alida Morberg). Flög hem och kom tillbaka. Och det är en scen, kanske den värsta på många sätt, där han lurar den här lilla flickan. Det finns något extra ondskefullt i det för att han lockar henne med hennes egen empati och sympati. Den hade nog varit obehaglig även om man inte hade barn, men det blev förstås extra bisarrt att spela den när man precis blivit pappa.

”Vi vill alltid ha någon sorts bas i Stockholm”

Hur fick du egentligen ihop det förra året med inspelning och barn?

– Vi visste ju ungefär när barnet skulle komma, och vi filmade i Toronto. Så mitt krav var att antingen flyger vi dit hela familjen eller så får de jobba runt mitt schema. Så då löste det sig så att jag kunde få tre veckor för att åka hem för födseln, och sen komma tillbaka. Men jag hade ju hoppat på ett plan om hon hade börjat gå in i förlossning, oavsett. 

Du har numera en fast bas i Stockholm. Hur ser planerna ut?

– Vi får se. Nu har vi lägenhet i Stockholm. Båda våra familjer är här. Det är skönt. Och när jag har jobbat har de kommit med. Men vi har fortfarande ingen självklar idé för hur de närmaste fem åren ser ut. Vi vill alltid ha någon sorts bas i Stockholm, sen får vi se om det blir en till någon annanstans eller hus i USA.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.