Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Teorin: Netflix-serien förutspådde corona

I serien ”My secret Terrius” finns en scen som fansen menar förutspådde coronapandemin.Foto: Instagram
”Coronaviruset attackerar lungorna” säger läkaren i den fiktiva serien.Foto: Instagram

En koreansk tv-serie på Netflix från 2018 verkar enligt fansen förutspå coronaviruset som nu sprider sig över världen. 

I scenen som nu trendar på sociala medier pratar en läkare om ett nytt coronavirus som påminner om SARS och MERS.

I den koreanska serien ”My secret Terrius” uppsöker en av huvudrollerna en läkare. Läkaren varnar för ett coronavirus som attackerar lungorna och som det inte finns något vaccin för.

Men i serien handlar det om ett virus som har skapats av människor och muterats för att användas som ett vapen. I det fiktiva dramat kan viruset döda upp till 90 procent av sina offer.

Men likheterna har inte undgått tittarna och serien har nu blivit den femte mest sedda på Netflix i England, enligt Daily mail.

Detta säger läkaren i serien:

– MERS, SARS och den vanliga influensan är alla i samma familj med samma genuppsättning. Coronaviruset attackerar lungorna, säger läkaren i serien.

Hon berättar sedan att viruset har muterats och att det har manipulerats så att dödligheten ligger på upp till 90 procent.

– Något som är värre är att coronaviruset har en inkubationstid på två till fjorton dagar. Det här viruset har manipulerats att attackera lungorna direkt inom bara fem minuter efter att man har blivit utsatt för det, fortsätter läkaren i serien.

– Det finns inget botemedel eller vaccin just nu. De är svåra att utveckla, avslutar läkaren.

Ett sammanträffande

Likheterna med covid-19 är många, men sammanträffandet inte så konstigt. Forskarna har länge vetat om att det finns flera virus i samma familj som dagens coronavirus. Och den höga dödligheten i serien är inte i närheten av covid-19.

Missa inga nyheter om coronaviruset! Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna.    

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.