Olle Ljungström
fick en stroke

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Olle Ljungström varnade produktionen om sitt behov av vila.
Foto: Samuel Unéus

Olle Ljungström är aktuell i "Så mycket bättre" som har ­premiär i TV4 i morgon.

För Expressen berättar han nu att han i vintras fick en stroke - något som påverkade inspelningarna av ­programmet.

- Jag är ordinerad jättemycket vila. Det sa jag till om innan, säger han.

Det är inte bara musiken som är central i "Så mycket bättre". Även det tuffa schemat har präglat de tidigare årens inspelningar.

Deltagare som Tomas Ledin, ­Timbuktu och Lena Philipsson har vittnat om det hårda inspelningstempot och under årets inspelning på ­Gotland klagade Magnus Uggla över att behöva gå upp klockan sju på morgonen och avsluta dagen efter midnatt.

Varnade produktionen

Vetskapen om det de långa dagarna gjorde att Olle Ljungström, 51, var tvungen att ­förvarna produktionen om att han inte skulle orka med. För Expressen berättar han att han tidigare i år drabbades av en stroke.

- Jag har diabetes, det vet ju alla, men jag fick en stroke i vintras. Jag är ordinerad jättemycket vila, så jag sover middag och sådant där. Det sa jag till om innan, säger han.

- Sedan kan det hända att det var några i gruppen som tyckte att det var jobbigt att vara vakna och att de inte fick sova på ­nätterna och så där. Men det var inget stort problem för mig.

Mår i dag bra

Du fick ordentligt med tid att vila?

- Någon gång sa jag till om att jag behöver nog lägga mig 20 minuter- en halvtimme, säger han och försäkrar att han mår bra i dag.

Pugh Rogefeldt, 65, menar att de andra deltagarna märkte av Olles hälsoproblem.

"Gick först"

- Det är klart att det märktes. Olle har ju sina problem och han berättade det redan från början, första dagen. Och vi visste ju att han kommer kanske inte att vara med hela tiden.

- Det märker man inte i programmet, men han var den som gick först, kom senast och som fick ta lite ­pauser emellanåt. Men det var så klart ­accepterat. Man kan inte pressa en människa som inte mår hundra att göra hundra.

- Jag tycker att det Olle gör, gör han fantastiskt. Han är en rolig och intelligent människa. Och vi tog hand om honom, säger Pugh.

Slog igenom 1979

Namn: Olle Ljungström.

Ålder: 51.

Bor: I ett hus utanför Alingsås.

Yrke: Artist och konstnär.

Bakgrund: Slog igenom som 18-åring 1979 med bandet Reeperbahn. Som soloartist har han släppt sju skivor.

Det här är en stroke

Stroke är ett samlingsnamn på hjärninfarkt, blodpropp i hjärnan och hjärnblödning. Stroke måste behandlas på sjukhus så fort som möjligt. Snabba åtgärder kan begränsa omfattningen av hjärnskador och handikapp.

Varje år insjuknar cirka 30 000 personer i stroke. Två tredjedelar av dem drabbas för första gången.


Stroke förekommer i alla åldrar, men risken ökar med stigande ålder. Medelåldern för män är 73 år och för kvinnor 77 år.


De viktigaste riskfaktorerna för stroke är högt blodtryck, rökning, höga blodfetter, hög alkoholkonsumtion, ärftlighet för hjärt-kärlsjukdomar, hög ålder, diabetes, förmaksflimmer eller förträngning av halspulsådern.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.