Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Olle Jönssons uppoffring mitt under hälsokampen

Olle Jönsson är en av landets flitigaste sångare – men kämpar samtidigt med hälsan.Foto: TV3
”Många som får den här sjukdomen, kallar det för en långsam dödsdom”, säger Peter Jidhe i programmet.Foto: TV3

I "Leva utan att dö" på TV3 träffar Peter Jihde sångaren i Lasse Stefanz, Olle Jönsson, för att prata om hur det är att leva med diabetes.

Men halvvägs igenom ett gig avslöjar Jönsson att han kissat blod – men struntat i att åka till akuten, i förmån för att uppträda.

– Jag är så jävla trött på att vara sjuk. Finns det liksom ingen ände, undrar Olle Jönsson i programmet.

Han är en av landets flitigaste sångare, och turnerar i det närmsta konstant med sitt populära dansband Lasse Stefanz.

Men turnélivet är bitvis en kamp för Olle Jönsson, 62, som lider av diabetes typ 2, och tidigare har drabbats av hjärtinfarkt.

Peter Jihde åker med dansbandet under en dag i TV3-programmet "Leva utan att dö", och ställer Jönsson mot väggen gällande hans diabetes.

– Om jag hade fått välja hade jag hellre tagit en hjärtinfarkt till, än diabetes. För när den var fixad, så var den fixad, säger Olle Jönsson i programmet.

Han förklarar hur bandet har anpassat sig efter sjukdomen – men att det är upp till han själv att sköta sin kost för att må bra.

– Vi försöker stanna på jämna tider och käka. Nätterna är ett helvete. Jag kan ju slarva, det gör jag ju, men det får jag en lusing för sen. Det är upp till en själv, du bestämmer själv hur du vill må, säger han i "Leva utan att dö".

 

Peter Jidhe: ”En långsam dödsdom”

Innan han drabbades av diabetes typ 2 så valde Olle Jönsson restaurang efter deras efterrättsutbud. Nu väljer han att belöna sig med en kaka eller dylikt någon gång i veckan när han ätit bra ett tag.

Peter Jihde kallar diagnosen för en "långsam dödsdom".

– Många som får den här sjukdomen, kallar det för en långsam dödsdom, vad tycker du om det?

– Det är det ju om du missköter dig, instämmer artisten.

Han berättar att han är rädd för att få kallbrand i fötterna, något som kan drabba diabetessjuka.

– Det skulle vara en knäckt Olle Jönsson. Jag tror inte jag kommer åka ut och sitta och sjunga i rullstol. Det är all in som gäller, säger artisten.

Olle Jönsson berättar om hälsoproblemen – och hur han vid ett särskilt tillfälle genomförde en spelning i stället för att söka vård.Foto: TV3

 

Kissade blod innan spelning – fortsatte ändå

Peter Jihde stannar kvar och dansar på dansbanan när bandet uppträder på Gotland, men när det blir paus under det långa framträdandet avslöjar Olle Jönsson hur dåligt han mår.

Artisten har kissat blod innan spelningen – men valt att fortsätta jobba i stället för att åka till sjukhus.

– Inget vidare just nu. Det har inget med sockret att göra, men jag brukar slå en kiss innan jag går upp på scen. Det gick inte så bra, det kom inget kiss. Däremot kom det blod. Så jag får åka till akuten i Visby i natt. För det är fruktansvärt att vara kissnödig och inte kunna kissa, säger han.

– Jag blir ledsen för din skull att du sitter där och ger ditt för andra människor, när du egentligen borde vara på väg till sjukhuset, säger Peter Jihde, och Jönsson instämmer:

– Så är det ju. Hade jag varit hemma hade jag åkt till sjukhuset med en gång, men det är lite svårt här. Jag är så jävla trött på att vara sjuk. Finns det liksom ingen ände, säger Olle Jönsson.