Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Olle Jönssons kamp – för familjens skull

Olle Jönsson har länge kämpat med hälsan – nu vill han hålla sig frisk för barnen och barnbarnens skull. Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN
”Jag mår bra efter omständigheterna, jag har fått en massa hjälp nu på alla håll och kanter”, säger Olle Jönsson.Foto: CHRISTER WAHLGREN / KVP/ EXPRESSEN
”Jag vill se mina barn och mina två barnbarn, så jag vill vara med ett tag till”, säger Olle Jönsson.Foto: MIKAEL SJÖBERG

Otursdrabbade Lasse Stefanz-sångaren Olle Jönsson har drabbats av både hjärtinfarkt, tandlossning och salmonella, samtidigt som han är sjuk i diabetes.

Dansbandslegendaren har tvingats lägga om hela sitt liv efter diagnosen, och kämpar för att hålla sig så frisk som möjligt – för familjens skull.

– Jag vill se mina barn och mina två barnbarn, så jag vill vara med ett tag till, säger Olle Jönsson.

Det var efter en spelning i Visby i somras som Lasse Stefanz-sångaren Olle Jönsson, 63, tvingades läggas in på sjukhus efter vad han trodde var en svår urinvägsinfektion – men som visade sig vara salmonella.

I dag mår artisten bättre, och har frisknat till från salmonellan. Men sin diabetes-diagnos blir han inte av med.

– Jag mår bra efter omständigheterna, jag har fått en massa hjälp nu på alla håll och kanter. Sen blir man ju aldrig med diabetes, men det går sin lilla gång, säger Olle Jönsson.

Precis innan han fick vård i Visby var Jönsson med i Peter Jihdes dokumentär-serie "Leva utan att dö – en serie om diabetes". I programmet riktade Jihde kritik mot hur Olle Jönsson sköter sin hälsa, och uppmuntrar honom att ta hand bättre om sig själv.

 

 

Dansbandssångaren har tidigare bland annat drabbats av en hjärtinfarkt. Samtidigt lever han också med diabetes.Foto: MIKAEL SJÖBERG

Olle Jönsson: ”Tar sprutor både morgon och kväll”

Något som inte är helt lätt när man är dansbandssångare.

– Det är svårt att få gamla hundar att sitta, och jag har ofta tänkt mer på publiken än mig själv. Men man får inse fakta. Det är ett svårt yrke jag har, med mycket resande  och oregelbundna mattider. Jag tar sprutor både morgon och kväll, medan vissa klarar sig bara på tabletter, säger Olle Jönsson.

Han berättar hur han har tvingats lägga om sitt liv, och försöker tänka både på vad han äter och hur han rör på sig.

– Jag har fått bannlysa nästan allt sött, för det funkar inte, och jag försöker röra på mig lite mer än innan. Man får vara lite mer rädd om sig, det finns inga genvägar. Det är ett jäkla gissel om man missköter sig.

Trots att Olle Jönsson tidigare har drabbats av bland annat en hjärtinfarkt, och vet hur smärtsamt det är, så skulle han hellre få en till hjärtinfarkt än att behöva vara kroniskt sjuk i diabetes, erkänner han.

– Man vill inte ha det naturligtvis, det är jävligt jobbigt när de ska in i kroppen och greja, men jag blir inte påmind av det varje dag som med detta, säger Olle Jönsson.

 

 

Olle Jönsson med Lasse Stefanz.Foto: ULF RYD / KVP/EXPR

Inga planer på att trappa ner på jobbet

Men trots kampen med sin diabetes så har Olle Jönsson inga planer på att slå av på takterna eller lägga artistkarriären på hyllan. Snarare tror han att det är jobbet som håller honom alert.

– Att sitta hemma gör mig inte frisk, jag tänker hålla i gång så länge jag kan.

Lasse Stefanz-sångaren vill också hålla sig vid liv och i så god form som möjligt för sin familj.

– Jag tycker det är för roligt att leva. Det är en svår sjukdom och vi är många som drabbas. Men man får ta ett år i taget, och se vad som händer. Jag vill se mina barn och mina två barnbarn, så jag vill vara med ett tag till, säger Olle Jönsson.

 

 

Olle Jönsson uppträder med Lasse Stefanz i kväll på Diabetesgalan, som sänds klockan 20.00 på TV3, Viafree och Viaplay.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.