Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Olles hälsoproblem – därför tvingas han sitta i ”På spåret”

Olle Jönsson sitter ner under sitt uppträdande i ”På spåret”. Foto: SVT
”Jag har haft lite problem”, säger han. Foto: SVT
Foto: MIKAEL SJÖBERG

Olle Jönsson tvingades sitta ned när han gjorde sitt bejublade framträdande i ”På spåret”.

Nu berättar den 64-årige Lasse Stefanz-sångaren om hälsoproblemen och orsaken bakom sina skakningar.

– Om några år får jag kanske gå in på scenen med rullator, säger han.

I augusti 2018 lades Lasse Stefanz frontman Olle Jönsson in på sjukhus efter en spelning på Gotland och bandet tvingades ställa in spelningar.

Det visade sig senare att sångaren drabbats av salmonella – något han fortfarande har men av.

När han gästsjöng med Amason i semifinalen av ”På spåret” tvingades han därför sitta på en stol på scenen.

– Jag har haft lite problem. Den här jävla salmonellan som jag hade för ett och ett halvt år sedan, den har varit jävligt envis och den kan gå på lederna. Det har blivit bättre men just knälederna, ska jag stå en hel kväll blir det jävligt jobbigt, säger Olle Jönsson.

– Nu har jag faktiskt fått kortison in i knäna av av min läkare och det har blivit mycket bättre sedan dess. Men man är inte 20 längre, det är det som är problemet. Men så länge man har rösten kvar.

Måste du sitta även när du spelar med Lasse Stefanz?

– Ibland, men när det är svängiga låtar försöker jag stå upp. Men det känns rätt bra att sitta ned på ballader, det känns homogent. Eagles sitter ju mycket när de kör sina ballader. Om några år får jag kanske gå in på scenen med rullator, men då får jag väl göra det.

Injicerade tuppkam i knäna

Olle Jönsson har även tidigare haft problem med knäna – då, för ”15–20 år sedan”, hade han så ont att han valde att injicera tuppkam i sina knän då kortison inte hjälpte.

– Det tog tre dagar, sedan har jag inte känt av det. Men det var på framsidan, det är på baksidan av knäna som jag har haft ont nu, berättar han.

– Men nu får man tydligen inte bidrag för tuppkam längre för de kan inte konstatera om det verkligen hjälper. Vill man ha det i dag får man betala själv. Jag kan ju konstatera att det i alla fall hjälpte mig och många hästar behandlas med det, så man får väl se sig själv som en gammal ardenner.

Han säger att man ska ”kryssa av så många sjukdomar som möjligt på sin bucketlist”. Bland hälsoproblemen märks också diabetes.

– Den får jag hålla på med så länge jag lever. Men det finns värre saker, så länge man kan hålla sig ifrån sängen, säger Olle Jönsson.

Ärftlig sjukdom gör att han skakar

Han lider också av den ärftliga sjukdomen familjär tremor. Det är den som gör att Olle Jönsson lider av skakningar.

– Jag har inte ont av det och kan inte dö av det. Jag kan ju se, när jag står framför en spegel, att jag skakar. Men skitsamma, jag lider av inte det. Jag kan ta betablockerare mot det, men jag mår inte bra på sådana så jag slängde i väg dem, säger han.

Betablockerare vill man kanske inte ta när man står på scenen?

– Nej, då vill man ju ha den här nerven. Det mesta berusningsmedel jag kan ta innan jag går upp på scenen är väl en Alvedon brus. Där går gränsen.

Att spela med Amason i ”På spåret” gav mersmak och nästa vecka ska han gästa bandet vid två utsålda spelningar på Cirkus i Stockholm.

– Det ska bli jävligt roligt, jag tycker att de är otroligt duktiga, säger Olle Jönsson.

Vad händer mer 2020?

– Vi kör lite konserter med Lasse Stefanz, vi har fått förfrågningar på lite tv-program och så håller vi på och letar låtar till en ny platta som ska spelas in och släppas till sommaren. Vi får se vad framtiden har till oss i sitt sköte.

Fredrik Lindströms plötsliga bokstavsmiss – i ”På spåret”

Så kan det gå

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.