Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Olle Jönsson om hälsan och tankarna på att lägga av

Ur arkivet: Bröderna Norén om inspelningarna av ”Så mycket bättre” sommaren 2021
Olle Jönsson är med i årets säsong av ”Så mycket bättre”
Foto: /ALL OVER PRESS / /ALL OVER PRESS

Olle Jönsson från Lasse Stefanz var orolig inför de långa inspelningsdagarna av ”Så mycket bättre” med tanke på sina hälsoproblem med salmonella och diabetes.

– De sa till mig att nästa gång du känner den här känslan så släpp allt du har för händerna och bara åk in, berättar han.

Sångaren är glad över att äntligen få vara ute på turné igen – och berättar att en 20 år gammal Lasse Stefanz-låt har sålt guld efter att ha fått nytt liv på Tiktok.

Dansbandet Lasse Stefanzs frontfigur Olle Jönsson, 66, har följt TV4:s ”Så mycket bättre” i många år och hoppats på att själv bli inbjuden. Men han trodde aldrig att det skulle hända.

– Nu har ju Christer Sjögren varit med och Casper (Janebrink) och man tänker att man kommer nog rätt så långt ner på den listan, men det gjorde jag inte, säger Olle Jönsson som blev nervös när han väl fick frågan. Trots att han har varit i musikbranschen i 55 år.

– Jag tänkte, klarar jag detta, är jag tillräckligt duktig? Jag tror kanske att det är ett friskhetstecken, så att man inte tar det för givet, säger han om sin osäkerhet.

Han var även nervös inför den ganska tuffa inspelningen på Gotland som startar runt halv sju på morgonen och avslutas efter midnatt. De senaste åren har han nämligen haft flera olika hälsoproblem. För flera år sedan fick han en hjärtinfarkt men i dag känner han inte av några problem med hjärtat.

Insjuknade i salmonella

För runt fyra år sedan drabbades Olle Jönsson även av salmonella och fick läggas in på sjukhus. Någonting som hade kunnat gå riktigt illa.

– De sa till mig att nästa gång du känner den här känslan så släpp allt du har för händerna och bara åk in, för man kan få blodförgiftning och det kan ta en liksom, säger Jönsson.

Salmonellan gjorde att sångaren var helt slut i flera veckor och var tvungen att sitta ner under sina framträdanden, bland annat när han sjöng i ”På spåret”. Men i dagsläget känner han inte av någonting från det och kan stå på scenen som vanligt.

Lasse Stefanz på en pressbild inför Melodifestivalen 2011.
Foto: Karin Törnblom/TT / TT NYHETSBYRÅN
Lasse Stefanz uppträder i ”Allsång på Skansen” 2015.
Foto: MIKAEL SJÖBERG

Olle Jönssons oro inför inspelningen

Jönsson har dessutom diabetes och kan därför bli trött och behöva vila och han måste också äta med jämna mellanrum.

– Det enda jag var orolig för inför inspelningarna var diabetesen, men det funkade jättebra. Jag överträffade nog mig själv för jag trodde inte jag skulle orka med så mycket som jag gjorde. Är jag hemma brukar jag gå och vila någon timme mitt på dagen men jag behövde inte det där, berättar Jönsson men tillägger att han var väldigt trött efter inspelningarna.

Under inspelningarna blev det både skratt och tårar när flera av artisterna berättade om svårigheter de varit med om i livet, berättar Olle Jönsson.

– Det var känslosamt för mig. Det fanns ju saker som man tänkte, fy så hemskt. Det är fantastiskt att många av de här människorna öppnade sig, det var saker man inte kunde ana. Det var det lite tårar och så där men mycket glädje också, berättar han.

Vänskapen med Norlie och KKV

Under inspelningarna har han också fått vänner för livet.

– Sonny och Kim i Norlie och KKV och jag ringer varandra ibland. De är ju bara hälften så gamla som jag och att få en så fin connection med dem och likadant med Anna Ternheim.  Det blir nog en livslång vänskap där, säger Jönsson och avslöjar att alla deltagarna har en gruppchatt där de håller kontakten.

Kim Vadenhag och Sonny Fahlberg som är kända som Norlie och KKV har fått bra kontakt med Olle Jönsson genom ”Så mycket bättre”-inspelningarna.
Foto: MIKAEL SJÖBERG / MIKAEL SJOBERG EXP EXPRESSEN
Anna Ternheim har också fått nära kontakt med Olle Jönsson via tv-programmet.
Foto: OLLE SPORRONG

När 66-åringen ser tillbaka på sin karriär konstaterar han att han har fått göra det mesta. Melodifestivalen, ”Allsång på Skansen”, svensktopprekord och nu ”Så mycket bättre”, räknar han upp.

– Egentligen kunde man tänka att nu har jag gjort allt. Nu kan jag dra mig tillbaks. Men det är något gift i det här som man håller på med, som drar ut en för att träffa folk.

– Jag har ett stort bekräftelsebehov, konstaterar sångaren.

Så du har inga planer på att lägga av än?

– Jag hade planer på det när pandemin började. Då tänkte jag, fan jag kanske ska bli pensionär. Men jag ska inte bli pensionär om jag inte själv får bestämma det. Även om jag inte är någon ungdom längre så känns det konstigt att lägga av så länge folk vill höra en.

”Detta är det enda jag kan”

En aspekt är också att Jönsson inte vet vad han skulle göra om han går i pension.

– Det finns ju hur mycket som helst som man skulle kunna göra om man hade varit intresserad av det, men detta är det enda jag kan, säger han.

Men sedan kommer han på att han faktiskt har ett annat intresse, att göra olika sorters saft och sylt hemma i sitt hus utanför Kristianstad i Skåne.

– Det tycker jag är väldigt trevligt faktiskt. Det känns roligt att kunna göra någonting av det som naturen ger. Men jag skulle inte vilja göra det varje dag, konstaterar Jönsson som därför kör på med musiken.

Ute på turné igen

I sommar är han ute på turné igen med Lasse Stefanz efter den långa pausen under pandemin. Äntligen, som han beskriver det.

– Det känns jättebra efter så många års tystnad. Det har inte känts bra innan för det har varit något som har fattats. Och det är ju det här att åka ut och visa upp sin musik. Man börjar bli trött på att gå hemma, säger han.

Dansbandet har nyligen släppt nya albumet ”Evergreen” och i höst kommer ”Så mycket bättre”-plattan med alla artisters tolkningar. Jönsson ser fram emot när programmet sänds i höst och folk får höra de nya tolkningarna.

– Vi får se vem som har lyckats göra en sådan där odödlig klassiker av en tolkning. Det är väl det jag ser fram emot mest i höst.

Lasse Stefanz-remix gör succé på Tiktok

Lasse Stefanz sålde dessutom nyligen guld på Spotify – för en 20 år gammal låt. Det handlar om artisten N!nes remix av Lasse Stefanz-låten ”Är det kärlek du behöver? (Epa remix)” som nu har fått nytt liv på Tiktok. Låten är med i nästan 500 videos på Tiktok och har streamats över fyra miljoner gånger på Spotify.

– Folk blir helt bananas när vi kör den. Vi fattar ingenting, det är en 20 år gammal låt som har letat sig upp och det är jättekul. Den spelas i alla epa-traktorer som finns i princip, säger Jönsson som själv har lagt ut en video på Lasse Stefanz Tiktok där han dansar till den nya remixen. 

Efter infekterade tvisten – ny konflikts mellan dansbandets medlemmar

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.