Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Olivia Rodrigos starka abortbudskap från festivalscenen

Olivia Rodrigo under lördagens spelning på Glastonburyfestivalen i England.
Foto: ANTHONY HARVEY/SHUTTERSTOCK / ANTHONY HARVEY/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Lily Allen på Glastonburyfestivalens scen.
Foto: Instagram / Instagram

Artisten Olivia Rodrigo bjöd in artistkollegan Lily Allen till Glastonburyfestivalen i England – för att sjunga hennes låt ”Fuck you” till domarna som röstade för att upphäva USAs nationella aborträtt.

Beslutet som kom i dagarna har skapat stora protester.

– Jag är förkrossad rädd att så många kvinnor kommer dö på grund av detta”, sa artisten från scenen.

Stjärnor som Paul McCartney, Billie Eilish och Fleetwood Mac har spelat på den stora Glastonbury-festivalen i England i helgen.  Även svenska klimataktivisten Greta Thunberg dök oväntat upp på festivalen och uppmanade publiken att kämpa för människor och för naturen och kämpa mot ”girighetens krafter”.

När det var dags för amerikanska artisten Olivia Rodrigo, 19, att spela på lördagen hade hon bjudit in artistkollegan Lily Allen, 37, för ett gästspel. Anledningen: Hon ville sjunga Lily Allens låt ”Fuck you” till de domare i Högsta domstolen i USA som röstade för att upphäva den nationella aborträtten i USA.

Aborträtten har inneburit att alla kvinnor i USA har kunnat göra abort under de två första tredjedelarna av graviditeten. Men nu är det upp till varje delstat att bestämma rätten till abort – och närmare hälften av delstaterna väntas införa lagar som antingen upphäver eller kraftigt begränsar aborträtten.

”Förkrossad och livrädd”

Beslutet har skapat starka reaktioner och protester och Olivia Rodrigos utspel på Glastonbury är ett av dem. Flera klipp från festivalbudskapet har delats och hyllats flitigt på Twitter.

– Jag är förkrossad och livrädd att så många flickor och kvinnor kommer dö på grund av detta”, sa artisten från scenen.

– Jag vill tillägna denna låten till domarna i Högsta domstolen som har visat att de inte bryr sig ett skit om frihet. Vi hatar er, fortsatte hon vilket möttes av ett stort jubel av publiken, innan låten drog i gång.

https://twitter.com/jelousyliv/status/1540767329537196032

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.