Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Oldsbergs svåra sjukdomskamp – opereras utomlands

Ingvar Oldsberg fick lämna Bingolotto
Ingvar Oldsberg tillsammans med kärleken Maria Sandeblad.Foto: TORBJÖRN SELANDER
Ingvar Oldsberg ska opereras i Belgien i sommar.Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN

Ingvar Oldsberg lider av artros och diskbråck – den folkkäre programledaren berättar att han inte kan gå mer än tio meter.

Nu är det klart att han kommer att opereras i Belgien i sommar.

– Det jag vänder mig emot är rädslan i Sverige att ta hand om det här, säger Oldsberg. 

Ingvar Oldsberg, 74, har de senaste åren plågats av svåra smärtor i rygg och höfter och berättar att det påverkar honom mycket negativt.

Han lider av artros i höfterna och diskbråck.

– Det är någon kota som har stuckit i ryggen och lämnat något mellanrum som gör jävligt ont emellanåt. Och så är det ju artros i höfterna, det är i knäna också – gamla fotbollskador, men det är höfterna som är värst, säger Ingvar Oldsberg.

– Nu kan jag jag gå tio–femton meter, sedan får jag stanna igen.

Han har försökt få till stånd operationer i Sverige under ett och ett halvt års tid men fått negativa besked av flera olika kliniker.

Fick tips av Sauk

Enligt Ingvar Oldsberg vågar läkarna inte operera honom på grund av hans pacemaker – han spekulerar också i att de är rädda eftersom han är en känd person och inte vill se rubriker om att han inte överlevde operationen.

– Hade jag hetat Ingvar Johansson hade det nog redan varit klart, säger han.

Nu är det bestämt att han i stället kommer att resa till Belgien för att opereras.

– Den 20 augusti åker vi till Belgien. I första läget tar de höften och samtidigt tittar de på vad de kan göra med ryggen, säger Ingvar Oldsberg.

Programledaren fick höra talas om möjligheten efter att skådespelaren Stefan Sauk skrivit en debattartikel i Expressen om sin höftoperation i Belgien.

– Det var Sauk som ledde mig in på spåret. Han tipsade om en kontaktperson i Sverige som sedan kontaktade läkaren i Belgien, säger Ingvar Oldsberg.

”Det är orimligt”

Stefan Sauk var i sin debattartikel kritisk mot att att den typen av höftoperation han ville göra inte erbjöds i Sverige och att Försäkringskassan sedan inte erbjuder ersättning för den belgiska operationen.

Oldsberg håller med om kritiken och säger att det är bedrövligt.

– Man får ju betala ur egen kassa för jag tror inte att man får något stöd från den egna sjukvården. Det är orimligt för det ska man ju få om de inte kan erbjuda det i Sverige, säger han.

Hur mycket kostar det att göra operationen?

– Det är väl lite konfidentiellt men säg att det i alla fall kostar en bra bit över 100 000. Du vet, sedan ska du ju ha flyg ner och boende. Man ska vara där i totalt sex dagar för eftervård.

Ingvar Oldsberg säger samtidigt att han i alla fall är glad för att han äntligen ska få genomgå en operation. Han har inte kunnat jobba på grund av smärtorna och nu i sommar tvingades han ställa in en planerad resa med kärleken Maria Sandeblad, 57.

– Vi skulle ha gjort en resa till Spanien och Marbella där jag hade en lägenhet förr i tiden. Men det kunde vi inte göra när jag hade så ont i ryggen så den resan fick vi ställa in.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.