Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Oldsbergs ekonomiska ras – efter sjukdom och anklagelser

Oldsberg i strid med TV4.
Ingvar Oldsberg sparkades från ”Bingolotto” efter att en internutredning påvisat allvarliga arbetsmiljöproblem.Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Samtidigt har programledaren kämpat med fysiska krämpor och ska nu opereras utomlands.Foto: HENRIK JANSSON / HENRIK JANSSON GT/EXPRESSEN
Det har slagit hårt ekonomiskt – Oldsberg tappade i fjol sex miljoner kronor jämfört med 2017 och hela nio miljoner jämfört med 2016.Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Ingvar Oldsberg sparkades från ”Bingolotto” efter att en internutredning påvisat allvarliga arbetsmiljöproblem.

Samtidigt har programledaren kämpat med fysiska krämpor och ska nu opereras utomlands.

Det har slagit hårt ekonomiskt – Oldsberg tappade i fjol sex miljoner kronor jämfört med 2017 och hela nio miljoner jämfört med 2016.

– Jag skulle göra en tv-serie men det gick ju inte, säger han.

Ingvar Oldsberg, 74, är en våra mest uppskattade programledare. I flera år tillhörde han gräddan av de bäst betalda i tv-branschen. 

2015 drog hans bolag Kommentar AB in 8 511 000 kronor. Året därpå ökade intäkterna väsentligt till 9 679 000 kronor. 2017 låg han fortfarande i toppskiktet med 7 036 000 kronor.

Men så i fjol kom raset, och det med besked – 999 999 kronor i nettoomsättning.

Sammanbrottet kommer i kölvattnet efter anklagelser om olämpligt uppträdande och en kränkande ledarstil i arbetet med programmet ”Bingolotto”.

Tvingades bort från ”Bingolotto”

Det var i december 2017 som Ingvar Oldsberg tvingades lämna ”Bingolotto” med omedelbar verkan efter en internutredning som produktionsbolaget Warner gjorde på uppdrag av TV4. Utredningen visade på ”allvarliga arbetsmiljöproblem”.

Oldsberg har berättat att han inte fick någon djupare förklaring.

– Det är inga sexuella trakasserier eller så. Det kan vi vara säkra på. Det kanske kan vara om jag har styrt och dikterat, vilket man gör som programledare, sa han till Expressen efter beskedet.

Inte kunnat jobba

Ingvar Oldsberg säger nu att det definitivt har påverkat hans bolags omsättning.

– Men samtidigt hade jag ju slutat på ”Bingolotto” ändå. Det var inget som jag hade fortsatt med, sedan kanske jag hade fortsatt två månader till eller någonting. Det hade definitivt haft sin tid, berättar han.

Det stora problemet har i stället varit att Ingvar Oldsberg knappt har kunnat jobba alls efter avskedet från ”Bingolotto” på grund av hälsobekymmer. Han har dragits med allvarliga problem med såväl diskbråk som artros i höfterna.

– Det stora var ju att jag skulle göra en tv-serie i USA men det gick ju inte. I och med ryggen och problemen med höfterna har det inte gått. Så vi får se när vi gör den, säger Ingvar Oldsberg.

I augusti ska han opereras i Belgien för sina höftbekymmer och då också undersöka vad läkarna där kan göra åt hans rygg. Efter det hoppas han kunna arbeta igen.

Samtidigt säger han att det på ett sätt är naturligt att intäkterna i firman förr eller senare sjunker. 

– Det hade ju blivit så ändå, jag är ju 74 år. Det är ju en avveckling. Det är verkligheten, säger Ingvar Oldsberg.

Stor vinst efter fastighetsaffärer

Men även om nettoomsättningen var skral jämfört med succéåren så gjorde Ingvar Oldsberg en rejäl vinst i fjol efter finansiella poster.

Resultatet blev 8 055 351 kronor.

Det kan förklaras av att bolaget Kommentar sålde två fastigheter med god vinst under förra årets slut. Båda låg på Ingvar Oldsbergs älskade Orust.

Ett hus med en tomt på 2 345 kvadratmeter såldes för 3 250 000 kronor. 

Det andra huset, med en tomt på 3 445 kvadratmeter, såldes till ett par utlandssvenskar för 8 300 000 kronor.

Bolaget Kommentar AB är solitt. Det egna kapitalet uppgår till 21,5 miljoner kronor.

Större delen av tillgångarna är placerade i långfristiga värdepappersinnehav. Men en stor del är mer lättillgängliga i kassa och bank.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.