Foto: LENNART REHNMAN / GT/EXPRESSENFoto: LENNART REHNMAN / GT/EXPRESSEN
 Foto: LENNART REHNMAN / GT/EXPRESSEN
Foto: ANDERS YLANDER / ANDERS YLANDER GT/EXPRESSENFoto: ANDERS YLANDER / ANDERS YLANDER GT/EXPRESSEN
 Foto: ANDERS YLANDER / ANDERS YLANDER GT/EXPRESSEN

Oldsbergs egen teori – därför fick han sparken

Publicerad

Ingvar Oldsberg sparkades från "Bingolotto" – och säger sig vara oförstående till vad han anklagas för. 

Men nu drar han sig till minnes två tillfällen då han möjligtvis har kränkt sina medarbetare.

– Då skulle det ha varit en eller två kränkningar... Jag kan tänka mig att det är de två grejerna, berättar nu Ingvar Oldsberg.

Ingvar Oldsbergs mångåriga karriär som "Bingolottos" ansikte fick ett abrupt slut i december. 

TV4-profilen sparkades efter att en internutredning på produktionsbolaget Warner Bros, som initierades av TV4, visat på "allvarliga arbetsmiljöproblem" på "Bingolotto".

Ingvar Oldsberg säger att han inte har fått reda på exakt vad det är han anklagas för att ha gjort.

 

LÄS MER: Oldsbergs flyger i väg – drömresan efter bråket 

 

Hans advokat Michael Fischbein har sagt att han "aldrig har sett något liknande" och att "TV4:s agerande mot Ingvar utgör kränkande särbehandling mot honom".

– Han har inte fått något som helst annat skäl annat än att det skulle vara interna arbetsmiljöproblem. Ingvar har själv begärt att få ut skälen men till och med skriftligen fått svar att man vägrar berätta vad anledningen till det här är, har Fischbein sagt. 

Berättar om händelserna

Men då Ingvar Oldsberg får frågan om vad som egentligen hände på "Bingolotto" drar han sig till minnes två händelser då han kan ha kränkt sina tidigare medarbetare. 

– Då skulle det ha varit en eller två kränkningar, och en kränkning vet jag vad det är för någonting, säger Ingvar Oldsberg och fortsätter:

– Då är det att jag bjuder hela redaktionen i maj månad på en resa med spårvagnen i Göteborg. Då bjuder jag på trerätters middag, på drink, öl och vin. Vi kör runt genom stan, det är jättetrevligt. Jag har döpt spårvagnen till "Färgfemman". Men – spårvagnen tar ju bara 24 personer. Då är det någon som blir utesluten. Då är det någon som är kränkt. 

Ingvar Oldsberg.Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN

Var det bara en person som inte fick följa med?

– Säg att det är alla utom 40 eller 50. Det är en person framför allt som jobbar på redaktionen som jag vet vem det är, som har blivit kränkt. Jag kan inte få in mer i spårvagnen än de tar i spårvagnen. Det var 24 pers. Dessutom bjöd jag på alltihopa. Det var utanför arbetstid. Så det är helt makalöst. Men det här får man också ta i rätten. 

Vad var den andra kränkningen?

– Det här kommer ju bara ryktesvägen, men då skulle det ha varit någon kille som stod framför mig i studion, på redaktionen. Det var inget fel på honom. Det var en väldigt trivsam individ, men han stod där i Hawaii-shorts och skjorta. Precis framför min blick, i mitt blickfång. Då säger jag, "Vad gör du? Jag jobbar, vad gör du här?" Det var lite annorlunda klädsel om man säger så. "Jag jobbar inte, jag är ledig", säger han. "Var då ledig", säger jag. "Då behöver du inte stå här". Det var väl den andra kränkningen.

Ingvar Oldsberg fortsätter: 

– Då har jag sagt någonting i steget där. Att "Fan, vi skulle ju ha börjat med sändningen. Vi skulle ju ha börjat med det". Mer än att ha den typen av figurer i blickfånget. 

Fischbein: "Hans egna funderingar" 

Advokaten Michael Fischbein säger att han "inte är så förtjust" i Ingvar Oldsbergs spekulationer – han hade önskat raka besked från TV4 i stället. 

– Jag tycker det känns lite tokigt. Tänk dig själv, här är han anklagad för saker, och han själv får börja spekulera i olika saker. Jag är inte så förtjust i det att han själv ska börja fundera. Men vi får väl börja i den änden att TV4 får säga vad de tycker, säger Michael Fischbein och fortsätter:

– Får du sparken och inte fått något skäl, då börjar du spekulera och fundera i vad det kan vara. Men som sagt, det där är hans egna funderingar bara. 

Michael Fischbein skickade på fredagen ett mejl till TV4:s vd Casten Almkvist där han kräver ett möte för att diskutera uppsägningen. 

Malin Willers, tillförordnad presschef på TV4, skrev i ett sms till Expressen:

"Det stämmer att vi emottagit ett mejl i dag. Vi har inga ytterligare kommentarer".  

 

LÄS MER: Uppgifter: Ingvar Oldsberg lämnade inte SVT frivilligt 

 

Folkspel är TV4:s samarbetspartner i "Bingolotto". Bolagets vd Hans Sahlin skriver i ett sms:

"Vi anser att vi delat med oss av tillräckligt mycket information till Ingvar. Som tidigare nämnts är det här ett personalärende hos Warner med många inblandade. Folkspel varken kan eller vill av hänsyn till andra kommentera saken ytterligare". 

Expressen har sökt Johan Idering, vd på produktionsbolaget Warner.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag