Oldsbergs advokat rasar: "Aldrig sett nåt liknande"

Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN
Foto: LENNNART REHNMAN / GT / TT / EXPRESSEN TT NYHETSBYRÅN

Ingvar Oldsberg sparkades utan förvarning.

Nu rasar hans advokat Michael Fischbein mot TV4, Warner Bros och Folkspel – som han anklagar för diskriminering.

– Jag har aldrig sett något liknande, säger han.

Det har gått tio dagar sedan Ingvar Oldsberg sparkades från "Bingolotto" – trots det har programledaren fortfarande inte fått någon förklaring mer än de "allvarliga arbetsmiljöproblem" som internutredningen som produktionsbolaget Warner Bros gjort på uppdrag av TV4.

Ingvar Oldsbergs advokat Michael Fischbein på Juristhuset riktar nu svidande kritik mot Warner Bros, Folkspels och TV4:s agerande.

– Ingvar Oldsberg har anlitat mig och vi hade ett långt möte i dag där jag fick ta del av allt underlag som finns i det här ärendet. Och då visar det sig vara precis på det sättet som Ingvar Oldsberg säger, att han har blivit avskedad och fått sparken från "Bingolotto" utan att få reda på varför, säger Michael Fischbein och fortsätter:

– Han har inte fått något som helst annat skäl annat än att det skulle vara interna arbetsmiljöproblem. Ingvar har själv begärt att få ut skälen men till och med skriftligen fått svar att man vägrar berätta vad anledningen till det här är.

Michael Fischbein.
Foto: / Fotograf Christer Carlson

LÄS MER: Det hemliga spelet bakom Oldsbergs avsked 


Michael Fischbein är specialiserad på kränkande särbehandling och har arbetat med liknande ärenden i 25 år.

– Men jag har aldrig sett något liknande. Det finns absolut inga som helst belägg för att Ingvar Oldsberg har gjort något fel i det här. Tvärtom menar jag att Warners, Folkspels och TV4:s agerande mot Ingvar utgör kränkande särbehandling mot honom.

– Jag tycker att det är oerhört kränkande att få sparken inför hela svenska folket och överhuvud taget taget inte få reda på varför.

Varför tror du att de inte vill ge ut den här informationen?

– Det är ju naturligtvis så här att TV4 vill hålla ryggen fri. Det finns ju flera chefer på TV4 som är rädda om sitt eget skinn och hellre vill förekomma än förekommas. De har blivit brända av Martin Timell-affären. Det är förklaringen. Och sedan hela den här #MeToo-debatten.

– Det är säkert varför det här har hänt. Men sedan varför de inte vill lämna ut informationen det får du fråga dem om. Men det är rätt obegripligt och väldigt negativt för deras del. Jag menar, det är klart att man kan ju börja undra vad det är för någonting när man inte vill lämna ut informationen.

"Fruktansvärt allvarligt"

Michael Fischbein konstaterar att parterna inte vill lämna ut uppgifterna till medierna men anser att det respektfulla att göra är att åtminstone informera Ingvar Oldsberg. Han säger också att det är "solklart" att TV4, Folkspel och Warner Bros har agerat felaktigt.

– Det här är fruktansvärt allvarligt. Tänk att din chef kommer och säger att nu får du sparken, du får gå på dagen, vi vill inte ha med dig att göra längre. Dessutom sker det inför öppen ridå för hela svenska folket. Och så får du inte reda på vad det handlar om. Det är det minsta man kan begära.

Du säger att Ingvar Oldsberg inte har gjort några fel men det finns ju flera anonyma vittnesmål om hur han har betett sig?

– Det hade varit intressant om motparten hade sagt det till honom för då hade han kunnat bemöta det. Det är väldigt svårt att kommentera anonyma uppgifter i medierna. Men det är klart att jag har frågat Ingvar om det finns någonting där han kan ha gjort fel och som kan läggas honom till last, säger han och fortsätter:

– Det säger han nej till. Det kan ha funnits diskussioner och konflikter men han säger att han aldrig har betett sig på ett sådant sätt. Hade det fannits någon grund till det här hade man aldrig sagt upp honom på det sättet man har gjort och det är anledningen till att jag kan säga att Ingvar aldrig har gjort något fel. Det här är ju bara för att Ingvar inte ska kunna försvara sig och för att de här tre cheferna på TV4 ska kunna sitta kvar på sina stolar. Det är det som det handlar om.


LÄS MER: Arbetskamraterna vittnar: Så var Oldsberg på jobbet


De tre chefer som Michael Fischbein talar om är vd Casten Almqvist, innehållsdirektör Åsa Sjöberg och kanalchef Fredrik Arefalk.

– Det är vad jag, Ingvar och kanske de festa tänker. Man agerade på ett helt motsatt sätt i Martin Timell-affären. För två år sedan hade man precis samma uppgifter men man vidtog inte några åtgärder eftersom man värnade mer om tittarsiffror än enskilda människor. Men tack vare #MeToo-debatten funkar inte det längre och då får man kalla fötter i det här fallet och väljer att sparka en oskyldig.

Michael Fischbein anser att såväl Folkspel som Warner Bros har agerat fel men att TV4 har störst skuld i det som hänt.

– Folkspel eller Warner Bros har väl inget intresse av att sparka Ingvar Oldsberg men det har uppenbarligen TV4. Det är de som har hållit i det här och då kan jag tycka att det är mest allvarligt och det tycker väl Ingvar också.

– Jag kan också tycka att det här någonstans handlar om åldersdiskriminering. Han är 72 år gammal och har jobbat med tv i 50 år. Jag tycker det är rätt bedrövligt att han ska behöva utstå det här. 

Ingvar Oldsberg.
Foto: HENRIK JANSSON / HENRIK JANSSON GT/EXPRESSEN

Michael Fischbein har precis satt sig in i ärendet och vill ännu inte kommentera hur en eventuell stämningsansökan kan se ut, vem den ska rikta sig emot och om det kan handla om skadeståndskrav.

– För närvarande är en stämningsansökan inte aktuell, jag måste titta igenom det juridiska först. Jag har kunnat konstatera att man har gjort fel mot Ingvar, sedan vilka vägar man kan gå kommer kräva ytterligare jobb.

Folkspels vd Hans Sahlin om Ingvar Oldsberg

Expressen har varit i kontakt med Ingvar Oldsberg som hänvisar till sin advokat. Warner Bros vd Johan Idering vill inte kommentera advokatens utspel utan skriver så här i ett sms:

"Alla frågor kopplade till Oldsberg hänvisar vi till hans uppdragsgivare Folkspel".

Inte heller TV4 vill kommentera saken:

"Som du vet är det Folkspel som haft - och nu avslutat - avtalet med programledaren. Vi  har inte något att säga om det här utöver vad som redan sagts", skriver presschefen Magnus Törnblom i ett sms.

Folkspels vd Hans Sahlin svarar i ett sms att bolaget avslutat samarbetet i enlighet med gällande avtal.

"Någon kränkande särbehandling av Ingvar Oldsberg känner Folkspel inte till.

Ingvar Oldsberg har inte varit anställd hos Folkspel utan Folkspel har haft ett avtal med Ingvar Oldsbergs bolag. Ett avtal som Folkspel för övrigt har valt att avsluta i enlighet med för avtalet gällande villkor, vilket även förklarats vid tidpunkten för avslutandet."

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.