Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Rapace om tuffa skilsmässan: ”En otrolig livskris för mig”

Börja 2021 med film och TV som får dig att må bra. Spoiler alert blickar framåt och fokuserar i det här avsnittet på romantik och feel good.
Ola Rapace berättar om skilsmässan i ”Stjärnorna på slottet”.
Ola Rapace levde ett destruktivt liv med droger tiden kring skilsmässan från Noomi Rapace.
Noomi och Ola Rapace gick skilda vägar 2011.
Foto: JOEL RYAN / AP SCANPIX

För Ola Rapace innebar skilsmässan från Noomi Rapace en svår livskris.

I premiäravsnittet av årets ”Stjärnorna på slottet” berättar skådespelaren om hur han kastades in i en negativ spiral – med fest och knark.

– Den där skilsmässotiden tror jag är den värsta i mitt liv, säger han i programmet.

Ola Rapace, 49, träffade skådespelarkollegan Noomi Rapace, 41, kort efter att han hade blivit pappa för första gången. Han blev blixtförälskad och bröt upp med sin dåvarande flickvän, mamman till barnet.

Ett tioårigt äktenskap följde. När Ola och Noomi Rapace skilde sig 2011 hade paret fått en son.

I ”Stjärnorna på slottet” i SVT berättar Ola Rapace om den plågsamma tiden kring skilsmässan för de andra deltagarna på Lejondals slott – skådespelarna Kjell Wilhelmsen och Shima Niavarani, konstnären Ernst Billgren samt artisten Charlotte Perrelli.

– Noomi är fortfarande den människa på den här planeten som jag litar på mest. Jag har en enorm respekt för henne, säger han i programmet.

”En otrolig livskris”

Ola Rapace förklarar att de egentligen borde ha skilt sig tidigare, fem år innan det faktiskt blev av, men att det var svårt att släppa taget. Det tog helt enkelt lång tid innan de insåg att ”det här är kört”.

– Det var en otrolig livskris för mig. Jag kunde inte erkänna det riktigt för mig själv, tror jag, hur djupt det tog. Jag bara rusade på i ett partyliv, säger han och fortsätter:

– För mig blev det som ett bevis på att kärlek inte funkar. Jag hade hängt upp så mycket drömmar på vårt förhållande.

Flydde från sorgen

Ola Rapace beskriver i ”Stjärnorna på slottet” hur han ”snurrade runt” med ”fel människor och fel substanser” ganska länge, och ganska hårt.

Både tiden innan och efter skilsmässan från Noomi Rapace var destruktiv.

– Jag flydde från min egen sorg tror jag. För mig blev det som en nedåtgående spiral i några år, innan jag insåg att så här kan jag inte hålla på. För då kommer jag dö på riktigt, säger han i programmet.

Det gick så långt att han togs på bar gärning med narkotika. Polisen konfronterade honom efter en festkväll vid Stureplan där han satt i en bil med kokainet framme. I samband med en husrannsakan i hans lägenhet hittades även några hundra tabletter av ett dopingklassat preparat.

Ola Rapace dömdes för narkotikabrott och dopingbrott till dagsböter.

– Det borde ha väckt mig, men det gjorde det inte. Jag tänkte, att jag gör väl vad jag vill, säger han i ”Stjärnorna på slottet”.

Bond-rollen blev vändpunkt

Vändpunkten blev i stället den fysiska rollen som skurk i Bond-filmen ”Skyfall” från 2012. Han åkte till London för att provspela och insåg då att han var tvungen att skärpa sig för att kunna prestera sitt bästa.

I dag har han ett helt annat förhållande till drogerna.

– Jag tycker att kokain är en helt meningslös drog och jag använder inga droger nu. Jag tror inte på det sättet att hantera sorg eller smärta. Det finns bättre sätt.

Ur arkivet: Ola Rapaces kommande självbiografi – berättar om sina relationer:

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.