Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ola Rapace minns hårda livet med skratt och drogromantik

Ola Rapace: ”Jag är nygift”
Ola Rapace 2012.Foto: ALEXANDER DONKA / ALEXANDER DONKA EXPRESSEN
Ola Rapace med sin fru Sonja Jawo.Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL

Ola Rapace och Sebastian Stakset har båda levt ett tufft liv med droger och psykisk ohälsa, något de berättar om i nya podcasten ”Helt ärligt med Sebastian Stakset”.

I avsnittet minns vännerna sitt förflutna med droger och lagbrott – men ser också tillbaka på perioden med viss värme.

– Det är så konstigt att du varit så isolerad i skådespelarvärlden, men så inkluderad i gangstervärlden. Jag känner inte en bandit i den här stan som inte känner dig, säger Stakset till Rapace i podcasten.

När skådespelaren Ola Rapace, 48, och rapparen Sebastian Stakset, 34, träffas för att spela in avsnittet har det gått fyra år sedan de senast träffades.

– När du och jag umgicks som mest intensivt då var det som att vi försökte leva på varandras mörker. Det blir som en energi som behöver matas. Nu försöker jag omge mig med relationer och situationer som matar på med annan energi, säger Ola Rapace i podden.

– Det är vist, och det är samma här. Det är därför vi inte setts på fyra år, svarar Sebastian Stakset och båda skrattar.

Ola Rapace pratar om sitt tidigare liv med Sebastian Stakset

De börjar sedan prata om bland annat det liv som de tidigare levde och Ola Rapace säger att hans värsta upplevelse i livet var hans skilsmässa från Noomi Rapace för snart 10 år sedan.

– Och perioden efter, när jag kände att jag inte hade någon riktning, tillhörighet eller någonting. Det var då du och jag snurrade som värst, säger Ola Rapace, i podcasten.

Skådespelaren minns tillbaka till tiden då han använde sig av alkohol och droger för att hantera ångesten, och berättar att han tyckte det var bra att missbruket kunde ta hans liv.

– Mest var det att jag satte mig i situationer, och använde droger och alkohol på ett sätt som jag kände att ”det här kommer jag att dö av”. Men att jag kände att det bara är bra, för då slipper man göra det på något annat sätt, säger Rapace i podcasten.

Ola Rapace betonar att de också hade mycket roligt under den här perioden, och vänerna pratar glatt om minnen med droger och olagligheter.

– Vad är det olagligaste som du har haft i din lägenhet? frågar Stakset.

– Det tror jag du ska svara på. Någonting som har legat i din väska, svarar Rapace och båda skrattar.

”Bland banditerna har jag alltid känt mig hemma”

Ola Rapace berättar att han under tiden som han arbetade på Dramaten isolerade sig från de andra skådespelarna och aldrig kände sig hemma.

– Det är så konstigt att du varit så isolerad i skådespelarvärlden, men så inkluderad i gangstervärlden. Jag känner inte en bandit i den här stan som inte känner dig, säger Stakset och båda skrattar.

– Jag vet inte om det är sorgligt eller inte, men bland banditerna har jag alltid känt mig hemma på något sätt. Och fast att jag inte tillhört den världen på riktigt så har jag ändå förstått koderna bättre och känt mig tryggare för de har gått att läsa, säger Ola Rapace.

Tacksamheten för barnen

Sebastian Stakset säger att han hört en historia om Rapace och en av hans skådespelarkollegor, som de båda beundrar. Rapace berättar om en praktikperiod med skådespelaren, som somnade under repetitionerna.

– Jag fick den jobbiga uppgiften att lära honom sina franska repliker och han satt bara och somnade varje gång. Sedan vaknade han och sa bara: ”får jag låna 200 spänn”, och så lånade jag ut det till honom varje gång. Sen lärde jag mig att dem kommer jag aldrig få tillbaka och så slutade jag, säger Rapace.

– 200 kronor för ett gram Farsta-ladd, säger Stakset och båda skrattar.

Både Ola Rapace och Sebastian Stakset säger att de nu mår bättre och lever ett annat liv. När Ola Rapace ser tillbaka känner han en ”otroligt djup ånger”, men säger att han kan leva med den.

– Sedan känner jag också en otrolig tacksamhet att jag har båda mina barn kvar, och all den kärlek jag får av dem. Nu är vi närmare än någonsin, säger han, i podcasten.

Expressen har sökt Ola Rapace för en kommentar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.