Ola Rapace betalade 1,7 miljoner svart för kontrakt

Ola Rapace ska ha betalt sammanlagt 1,7 miljoner kronor svart för två hyreskontrakt.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Kontanterna lämnades över till hyresvärden i hennes våning på Strandvägen.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Skådespelaren Ola Rapace betalade 1,7 miljoner svart för två hyreskontrakt – sedan slog han ut väggen mellan dem, rapporterar Hem & Hyra. 

Nu stämmer han – tillsammans med tio andra köpare – den döda hyresvärden eftersom hennes dotter vägrar ge tillbaka pengarna. 

”Kontantsumman betalade jag personligen i hennes lägenhet på Strandvägen”, skriver Rapace för i stämningsansökan. 

Tidningen Hem & Hyra har gjort en djupdykning i den märkliga härvan kring en hyresvärd som ska ha ha satt i system att sälja sina hyreskontrakt svart under lång tid. 

En av dem som nappade var skådespelaren Ola Rapace. 

Ola Rapace: ”Här är bevis på de transaktioner som betalade”

Han betalade strax över 1 miljon kronor 2013 för två stycken hyreskontrakt, där väggen skulle slås ut för att bilda en stor våning. 

Resten ska han ha lämnat till kvinnan i hennes våning på Strandvägen – totalt 1,7 miljoner kronor, rapporterar Hem & Hyra. 

”Här är bevis på de transaktioner som betalade hyreskontrakten. Kontantsumman betalade jag personligen i hennes lägenhet på Strandvägen. Min dåvarande flickvän kan vittna om det behövs. Med vänlig hälsning Ola Rapace”, skriver skådespelaren i ett mejl till tingsrätten. 

En kvinna som ska ha köpt ett kontrakt från hyresvärden 2003 berättar att hon tog de 325 000 kronor som hyresvärden krävde av henne med sig på tunnelbanan – för att sedan lämna över dem i våningen på Strandvägen. 

Tillsammans med tio andra hyresgäster, som också ska ha köpt kontrakt av kvinnan, väljer han nu att stämma henne, eller rättare sagt hennes dödsbo, eftersom kvinnan är död. 

De vill ha tillbaka sina pengar. 

Stämningen omfattar tio miljoner kronor

Totalt berör härvan 10 miljoner kronor, inklusive påräknad ränta, som personerna har betalat mellan 1997 och 2013. 

Orsaken till att de väljer att ta strid är att hyresvärden ska ha gett dem ett löfte: Om de flyttade från lägenheterna skulle de få tillbaka sina pengar. 

Men dottern till hyresvärden, som tog över efter att hennes mamma dog för tre år sedan, vill inte kännas vid löftet. När hon tog över verksamheten började hon i stället säga upp folk utan att betala tillbaka, enligt Hem & Hyra. 

Den nya hyresvärdens advokat bestrider att hon haft någon kännedom kring upplägget med svartförsäljningar. De bestrider samtliga krav och hävdar att de flesta av dem är preskriberade. 

När parterna träffades i domstol konstaterade tingsrätten att det inte fanns förutsättning för förlikning så nu går ärendet vidare till en mellandomsprövning, därefter ska tingsrätten avgöra hur målet ska gå vidare, rapporterar Hem & Hyra. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.