Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ola Rapace avslöjar alla sina mörkaste hemligheter

Ola Rapace är aktuell i den nya säsongen av Stjärnorna på slottet.
Foto: Ulrika Malm / SVT
Charlotte Perrelli, Ola Rapace, Ernst Billgren, Shima Niavarani och Kjell Wilhelmsen.
Foto: Ulrika Malm / SVT
Den älskade skådespelaren Johanna Sällström tog livet av sig 2007.
Foto: WAHLGREN CHRISTER

Det har varit mycket och tårar och ilska efter Ola Rapace uppmärksammade självbiografi.

Flera av de omskrivna har hört av sig, men de långa samtalen har till slut landat i något bra, och Ola Rapace upplever nu att han har hittat ett nytt lugn i livet:

– Jag försöker stanna upp nu, och ta smällarna i stället för att bara springa vidare till nästa ställe eller nästa relation, säger skådespelaren som nu är aktuell i ”Stjärnorna på slottet”

När Ola Rapace, 49, gav ut sin självbiografi i höstas så var det för att han var i desperat behov av pengar. Men hans motiv för att ställa upp i ”Stjärnorna på slottet”, som har premiär på lördagen, ser faktiskt lite annorlunda ut. Det började med att skådespelaren ”snackade skit” om programmet i podden ”Nemo möter en vän” i våras, och när SVT reagerade med att faktiskt bjuda in honom till serien, kände han att han inte kunde tacka nej:

– De var så pass kaxiga.

Men i botten finns också en djupare drivkraft:

– Det handlar nog om att göra upp med den offentliga bilden av mig. Det är inte så tufft att vara rebell när man börjar närma sig 50.

Bjuder på kaffe och cigg till frukost 

Den hårda auran har ju annars legat som en ganska kompakt dimma runt Ola Rapace. Han har under tiotalet bland annat spelat Bond-skurk i ”Skyfall”, blodig krigare i brittiska vikingaserien ”The last kingdom” och bankrånare i svenska ”Farang”. Inte ens han själv kan låta bli att driva med den utstrålningen, så i ”Stjärnorna på slottet” insisterar han på att bjuda på frukost bestående av svart kaffe och cigg till bordet.

– De fick riktig frukost sen, intygar han med ett skratt.

Inspelningstiden i somras var speciell, berättar han sen. Med hänsyn till pandemiläget, så blev tillvaron på slottet som en isolerad bubbla.

– Det var häftigt att vi fick komma varandra så nära, och inte hade någon kontakt med omvärlden i princip. Men samtidigt, så var det också något som var lite utmattande med att vara på en så liten plats och hela tiden ha en kamera i ansiktet. Det var intressant, men jag var helt slut efteråt. 

Inte så konstigt kanske, med tanke på att de flera timmar långa djupintervjuer som deltagarna går igenom. I sin beskriver Ola Rapace vänskapen med Johanna Sällström – Wallander-kollegan som tog livet av sig 2007. Det är en berörande berättelse om att verkligen komma någon nära, men också om tunga skuldkänslor: Rapace förklarar, nästan hudlöst, för de andra hur han anklagade sig själv efteråt, för att han inte funnits där tillräckligt för sin vän. Det är svåra ord, och Rapace tvekade länge inför att prata om Johanna:

– När man delar väldigt tunga eller sorgliga saker, så kan det kännas lite som att man säljer ut människor. Speciellt om de inte lever längre. Men Johannas bortgång var en så stor förlust för mig, så det var svårt att komma runt det, när jag skulle prata om mitt liv. Det hade en otrolig inverkan på mig och mitt liv, och har fortfarande faktiskt.

Vill inte dölja några mörka hemligheter 

Satte du någon gräns för vad du ville dela med dig av i tv?

– Nej, när jag väl hade bestämt mig för att tacka ja, så bestämde jag mig också för att inte dölja några mörka hemligheter eller väja för något bara för att det var jobbigt eller tungt.

– Däremot så tog det mig ett tag att tacka ja på grund av det, för att jag visste inte riktigt hur det skulle kännas att dela så privata saker.

Har de andra i programmet varit stöttande?

– Ja, verkligen. De var helt enorma. Otroligt varma och generösa människor allihopa. Så det kändes ju verkligen som att sitta och prata med ett gäng vänner. 

Du har även kommit ut med en självbiografi rätt nyligen. Har den gett några ringar på vattnet?

– Det är ganska många som har hört av sig. Någon som blivit ledsen. Någon som blivit arg. Någon som velat ha pengar. Men den absolut största delen av responsen har varit oerhört positiv.

Har ni lyckats reda ut allt då? Du och de som hört av sig.

– Ja. Även de som jag kanske har sårat när jag skrev boken, känns det som att jag har kommit närmare nu. Egentligen är det bara positiva konsekvenser. Även om det har blivit en del tunga samtal, och lite tårar.

”Har inte tänkt på pengar innan”

Det känns som om att du har inlett en ny och lite mer jordad fas i livet. Tycker du det stämmer?

– Ja, det hoppas jag faktiskt. Jag försöker stanna upp nu, och ta smällarna i stället för att bara springa vidare till nästa ställe eller nästa relation. Det känns lite omodernt att bara vara på luffen hela tiden när man snart ska fylla 50. 

Du har hittat ett lugn?

– Ska jag vara helt ärlig vet jag inte om jag har hittat det, men jag söker det, och vill hitta det. Jag behöver det. Det är också tröttsamt att springa hela tiden.

Det är ju en annan tid nu också. Pandemin har bromsat upp allt, och det kanske hjälper att vara ”pank” om man vill få kugghjulen att sluta snurra? Eller är det mest frustrerande?

– Både och där också. Ända sen jag gick ut Scenskolan har jag inte behövt tänka på pengar egentligen. och har heller inte sparat eller haft någon buffert. Jag har bara räknat med att det ska komma in nya. Nu har jag omvärderat den strategin. Det är dumt att ta saker för givet. Jag försöker att bli lite mognare med pengar också.  

Får du avstå något?`

– Det är ju svårt att resa nuförtiden. Men jag kanske inte avstår så mycket, utan är mer medveten om vad jag slänger pengar på, och tänker efter lite vad det är jag betalar för.

Nu har det gått några månader sen ni spelade in ”Stjärnorna”. Har du kunnat närma dig ett avslut, ett ”closure” till skuldkänslorna du burit så länge?

– Nej. Men det är något som släpper om man pratar om tunga saker. Jag har genom livet haft ganska svårt att prata om sorg. Jag tror att det ger något positivt. Men det känns inte som closure.

Det här är Ola Rapace

Ålder: 49 år.

Familj: Gift med Sonja Jawo, 40, sen våren 2019. Har en 17-årig son med exfrun Noomi Rapace, samt en 21-årig dotter tillsammans med skådespelaren Malin Morgan.

Yrke: Skådespelare.

Karriär: Slog igenom under namnet Ola Norell med tv-serien ”Sjätte dagen” 1999, men kanske ännu mer som Hoffa i ”Tusenbröder” 2002. Har även spelat i Lukas Moodyssons ”Tillsammans”, i 13 ”Wallander”-filmer, samt mot dåvarande hustrun Noomi Rapace i ”Svinalängorna”. Var Bond-skurk i ”Skyfall” 2012. 

Aktuell: I ”Stjärnorna på slottet”. Släppte självbiografin ”Romeo: Min flykt i fem akter” i höstas. Skulle egentligen ha åkt till Kambodja för att spela in en fransk film under 2020, vilket har fått skjutas på framtiden på grund av pandemin.

Ola Rapace bemöter ryktena: ”Gränslösa personer”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.