Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ola Lustig stöttas efter inlägget om diagnosen

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Ola Lustig.
Foto: Julia Dansarie
Ola Lustig
Foto: Peter Knutson / PETER KNUTSON

I ett öppenhjärtligt inlägg på Instagram berättar radioprofilen Ola Lustig om sitt liv med psykisk ohälsa.

Han delar med sig av känslan att inte klara av att gå till affären eller hämta på förskolan – och skänker sitt stöd till andra drabbade.

– Jag var jättenervös över hur mina följare skulle reagera eftersom många nog ser mig som en glad och rätt urballad person som är full av liv och energi, säger Ola Lustig till Expressen.

Ola Lustig har delat ett inlägg på Instagram där han berättar om sitt liv med psykisk ohälsa och hur han i perioder kämpar med panikångest och mental utmattning. Något han levt med sedan han var runt 26 år.

– Har jag en tuff period så bokar jag av alla extragrejer och ber om hjälp med andra saker som att handla eller att hämta på förskolan. Privat undviker vi att bjuda hem folk eller gå på större tillställningar, berättar han för Expressen.

"Men trots all ångest och terapi och tunga stunder så är jag faktiskt tacksam för den här sjukdomen. Den har gjort mig ödmjuk och tacksam för livet och hjälpt mig hitta en stabil botten i mig själv som jag inte skulle kunna vara utan." skriver han i inlägget.

Ola Lustig berättar att han i alla år nästan uteslutande mötts av rimliga reaktioner från vänner, arbetsgivare och kolleger. Han har varit noga med att förklara sin situation. Som att stress och press måste undvikas och att ingen ska ta illa upp om han inte orkar med möten eller sociala sammanhang.

– Har man den här sjukdomen måste man bli expert på att säga nej. I perioder blir det ju nästan komiskt att man måste tacka nej till allt förutom det absolut nödvändigaste. Det har varit och är skitjobbigt att alltid vara "mr no" men tyvärr är det bara jag som är ansvarig för mitt liv så, säger Ola Lustig.

Lustig talar ut i parpodden

Upptakten till inlägget är ett samtal i parpodden där han och parterapeuten Linn Heed diskuterar ämnet.

– Jag har länge velat dela med mig men känt att det är ett stort ämne och först nu när vi har podden som plattform så kändes det som att det gick att få plats med allt, säger Ola Lustig.

"När jag har en downperiod så hjälper det mig oerhört att höra att vi är fler som har liknande problem. Därför skrev jag det här inlägget." skriver han.

I podden pratar Ola Lustig om sin fru Linda och hur tacksam han är över att hon förstod honom från allra första början.

"Vi som har problem med psykisk ohälsa blir ofta missförstådda och det kan vara svårt att förklara för andra hur vår sjukdom fungerar."

I podden berättar Ola Lustig om känslan av att drabbas av panikångest.

– Det är en oro som sedan blir jättestor oro och till slut går det bara runt i huvudet. Som de här sekunderna man får kräksjuka, sekunderna innan man spyr.


LÄS ÄVEN: Ola Lustig i bilkrock: "Var delar överallt" 


Lustig stöttar de som går igenom liknande upplevelser

Ola Lustig avslutar inlägget genom att vända sig till personer som går igenom liknande upplevelser och önskar all styrka och tro på att det kommer ordna sig.

Inlägget har gillats av tusentals personer och många uttrycker stöd till Ola Lustig för att han delar med sig, samt berättar om sina egna upplevelser.

Lustig berättar att han var jättenervös över hur hans följare skulle reagera.

– Eftersom många nog ser mig som en glad och rätt urballad person som är full av liv och energi. Reaktionerna var helt otroligt värmande. Det är mitt mest likade och mest kommenterade inlägg någonsin. Det har ju mindre betydelse men är ändå ett tecken på att det här är ett ämne som berör många och många har säkert liknande problem, säger Ola Lustig som är tacksam för stödet.

– Och har jag dessutom hjälpt någon som mår dåligt så är det också fantastiskt så klart.

Rekommenderar människor att söka hjälp

Ola Lustig vill rekommendera alla som mår dåligt på liknande sätt att söka hjälp via läkare så snabbt som möjligt. Han berättar att hans främsta medicin är träning för att motverka depression och ångest. Han har helt slutat dricka alkohol, kaffe och försöker ta det försiktigt med socker.

– Det ska inte normaliseras att gå runt och ha ångest. Via läkare får du sen hjälp med samtalsterapi eller liknande samt i vissa fall medicinering som lindrar ångest.  Sök hjälp så tidigt som möjligt för ju mer "utbränd" du blir ju längre är resan tillbaka, säger Ola Lustig.https://www.instagram.com/p/BMmVH0ID0OC/Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.