Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ola-Conny åkte fast för doping: "Ledsen"

"Ullared"-profilen Ola-Conny Wallgren åkte fast för doping 1986.Foto: Olle Sporrong
Stefan Holm lade upp ett foto på en sida ur en gammal statistikbok på sin Twitter. På sidan kan man läsa att Ola-Conny Wallgren diskvalificerades från en kulstötartävling i Varberg för 27 år sedan.Foto: Anna-Lena Bergqvist
Tillsammans med Morgan Karlsson i "Ullared".Foto: Anders Ylander

"Ullared"-profilen Ola-Conny Wallgren åkte fast för doping 1986.

Det berättar den före detta höjdhopparen Stefan Holm.

– Jag blev väldigt chockad och ledsen, säger Ola-Conny Wallgren till Expressen.

Det är på Twitter som Stefan Holm har lagt upp ett foto på en sida ur en gammal statistikbok. På sidan kan man läsa att Ola-Conny Wallgren diskvalificerades från en kulstötartävling i Varberg för 27 år sedan.

Anledningen till diskvalificeringen var "dopingförseelse".

– Jag har varit friidrottare. Jag tränade sex dagar i veckan och satsade på kula. Det gick jättebra, säger "Ullared"-profilen och fortsätter:

– När jag tränade som mest fick veta att jag skulle göra ett dopingtest två veckor senare. Jag tyckte att det var spännande. När resultatet kom så visade det sig att det var positivt.

Förstod ingenting

Ola-Conny Wallgren förstod först ingenting. Sedan började han misstänka att det var hans tedrickande som var boven i dramat.

– Jag tränade så mycket då att jag åkte på många infektioner. För att hålla mig frisk drack jag lakritsrot- och kamomillte. Det var små fröer och det var orsaken till att jag åkte fast. Jag förklarade det men de trodde inte så mycket på det. Jag blev väldigt chockad och ledsen. Jag blev avstängd i 18 månader.

Att han skulle ha tagit några otillåtna preparat förnekar tv-profilen.

– Jag skulle aldrig kunna leva med den lögnen. Jag har alltid tagit avstånd från doping och droger. Hade jag vetat det här så hade jag aldrig intagit det här lakritsrot- och kamomillteet.

"En rolig grej"

För Expressen förklarar Stefan Holm varför han valt att avslöja Ola-Conny Wallgrens dopingförflutna.

– Lennart Juhlin berättade det här för mig under VM i Moskva och jag ville kolla om det verkligen stämde. Bara att Ola-Conny har varit kulstötare kändes ju mycket märkligt. Så jag letade upp en gammal statistikbok och det visade sig stämma, säger den före detta höjdhopparen och fortsätter:

– Jag tyckte mest att det var en rolig grej. Jag vill inte Ola-Conny något ont, jag tycker att han är en skön person. Det var så länge sedan och jag hoppas att han inte tar illa upp. Det hände 1986 och det var ett misstag från hans sida. Det är preskriberat.

"Ullared"-profilen känner sig hedrad över att det är just Stefan Holm som offentliggjort hans dopingavstängning.

– Jag blev lite full i skratt först. Så mycket som jag har följt honom och beundrat honom som höjdhoppare så känns det hedrande att det är just han som har tagit upp det här så att jag fick en chans att tala ut om hur det egentligen gick till.