Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Okände svensken bakom miljonsuccén

Svenske Devinneys ”Summer” har spelats 153 miljoner gånger på Tiktok.
Foto: SHELDON COOPER / SHUTTERSTOCK EDITORIAL/SOPA IMAGES/IBL
Vincent Devinney, 37, är en artist och DJ från Stockholm. Personen på bilden har inget med artikeln att göra.
Foto: Orlando G Boström/TT / TT NYHETSBYRÅN

Låtar som får 150 miljoner spelningar tillhör i vanliga fall världsartister.

Men artisten bakom Tiktok-hiten ”Summer” är en okänd, helt vanlig kille från Stockholm.

– Jag är som ett frågetecken, säger Vincent Devinney, 37, om den plötsliga succén.

2019 släppte den svenska artisten och dj:n Devinney låten ”Summer”. Den fick några tusen spelningar på Spotify, men inte mer än så. Men i januari 2021 hände något oväntat.

Tusentals personer i appen Tiktok började använda sig av Devinneys låt i sina videoklipp, och dess popularitet växte explosionsartat. I skrivande stund har låten spelats 153 miljoner gånger på Tiktok, enligt sajten Tokboard, och använts i över 50 tusen videoklipp. Och siffrorna fortsätter stiga. 

– Jag har inte hunnit smälta det än. När man ser siffrorna får man ju värsta chocken. ”Har den spelats så här mycket?”, liksom. Att gå in och se att folk över hela världen har lyssnat på din låt, det är en ganska sjuk känsla, säger Devinney. 

Devinneys låt används som bakgrundsmusik i klipp som handlar om allt ifrån hudvård till matlagning. Den mest sedda videon med Devinneys låt har över 6 miljoner gillamarkeringar på Tiktok, och visar hur en person organiserar sin kyl.

https://www.instagram.com/p/CNLtO7YDTYt/?hidecaption=true

Vincent Devinney, som han egentligen heter, är 37 år gammal och kommer från Stockholm. Han berättar att han fann passionen för housemusiken när artister som Avicii och Swedish house mafia slog igenom, och att han sedan dess har laborerat med sitt eget uttryck. 

– Jag drivs av att få folk att må bra med musiken. Att se folk må bra är jävligt kul. När du spelar upp en viss typ av låt när du dj:ar kan du se att folk får den här känslan, du vet, som man bara kan få när man lyssnar på en bra låt. 

Blev kontaktad av gigantiskt skivbolag

I början släppte Devinney sin musik på Soundcloud, men sedan 2019 har han funnits på Spotify och även försökt få spridning i andra kanaler, som Youtube. Framgångarna har varit sparsamma, ända tills ”Summer” exploderade på Tiktok. Han säger att han inte förstår själv varför låten plötsligt blev en sådan megahit i appen.

– Jag har ingen aning, jag är som ett frågetecken. Men det är ju en liten kvittens på att jag gör någonting rätt. 

Nu hoppas Devinney kunna rida på vågen som ”Summer” har skapat och fortsätta nå ut brett med sin musik. Han avslöjar att han till och med har blivit kontaktad av ett av världens största skivbolag som hade hört talas om honom via Tiktok-succén. 

– Först trodde jag att det var ett fejkmejl, men sedan förstod jag att det var äkta. Alla vill ju stå på en megascen, typ Summerburst eller Ultra, och spela sin musik. Men för att nå dit tror jag att jag behöver göra många fler hits. Målet är bara att fortsätta släppa bra låtar.


Devinney:

Namn: Vincent Devinney

Ålder: 37 år

Bor: Stockholm

Gör: Artist och dj

Genre: House

Bonusfakta: Devinneys syster Mahan Moin tävlade i Melodifestivalen 2014, och kom trea i en persisk version av Idol 2011.◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.