Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Okända tragedierna i ”Grevinnan och betjänten”

2017 bestämde Netflix att det var dags att göra en ny version.
Freddie Frinton dog innan han fick veta om sin egen succé.
Foto: IMAGO/IBL
Scenerna har blivit en klassiker.
Foto: SVT
Foto: SVT
Foto: SVT
Precis som för många tittare - år efter år.
Foto: SVT

Freddie Frinton fick sina kolleger att skratta så mycket att han fick sparken. 

Efter det gjorde han allt för att försörja sin familj. 

Den brittiska underhållaren var 59 när han gick bort – några år senare blev ”Grevinnan och betjänten” uppburen tv-tradition. 

Året var 1945. Eller 1948. 

Mest troligt är att kalendern visade ett datum någonstans däremellan när Freddie Frinton för första gången uppträdde med ”Grevinnan och betjänten” på en varietéteater. 

Frinton bodde och verkade i Grimsby i grevskapet Lincolnshire på den brittiska kusten. Hans yrkesliv började i hamnen, där han jobbade som fiskfileare. En dag tröttnade Frinton på sina enahanda sysslor, la ner kniven och började underhålla sina kolleger. 

Gensvaret var omedelbart. 

Fler och fler samlades runt Frinton. De skrattade och skrattade och skrattade. En som inte log var Freddie Frintons chef. Ingen jobbade, och för det fick Frinton skulden. 

Han sparkades på stående fot, där och då. 

Frinton var desperat. Pengarna måste in. Han började uppträda på lokala pubar. Frintons berömmelse växte. Särskilt populär blev en imitation av en lite för berusad person – i ena handen höll Frinton ett ölglas, i den andra en cigarett. Tokigheter följde.  

1962 besökte den tyske underhållaren Peter Frankenfeld och regissören Heinz Dunkhase en föreställning i Blackpool. Duon fick se Freddie Frinton och May Warden göra sketchen ”Grevinnan och betjänten”. 

Tyskarna blev eld och lågor. 

Sommaren 1963 spelades sketchen in inför publik i Hamburg och direktsändes i tyska tv-kanalen NDR. 

Sketchen tas bort

De följande tio åren sändes ”Grevinnan och betjänten” med jämna mellanrum i tysk tv. 1972 behövdes en tablålucka på nyårsafton fyllas. Sketchen är lagom lång och fick platsen. Året efter finns ”Grevinnan och betjänten” kvar i sändningsschemat på samma tid. 

1974 är sketchen borta. 

Missnöjda tyska tittare protesterar. 

Ett beslut tas. ”Grevinnan och betjänten” blir till tradition och senare en tv-institution.

Freddie Frinton fick aldrig uppleva sketchens popularitet. 

Han var 59 år gammal när han gick bort 1968 efter en hjärtattack. Den brittiska underhållaren sörjdes av sin fru och fem barn. De visste att Frinton var populär i hemlandet, men hade ingen aning om hans popularitet i Europa. 

 – Vi var inte ens medvetna om att inspelningen av ”Grevinnan och betjänten” fanns. Min mamma fick inga pengar för den förrän hon bytte pappas management och de ringde en dag och berättade allt som hade hänt och att det fanns lite pengar att hämta, sa Mike Frinton till The Herald i början av 2018.

”Han skulle ha varit överraskad”

Mike Frinton är yngsta sonen från Freddie Frintons andra äktenskap. I flera intervjuer har han sagt att hans far ”skulle ha varit stolt över framgångarna” då ”Grevinnan och betjänten” var en av Frintons favoriter att göra på scen.

Mike Frinton – han var 14 år gammal när fadern gick bort – beskriver sin far som hårt arbetande och villig att stå på scen nästan var som helst för att få ihop pengar så han kunde försörja sina närmaste. Efter varje kvällsföreställning, och var han än var, gjorde Freddie Frinton allt han kunde för att vakna hemma nästa morgon och äta frukost med familjen. 

– Han var inte den som stannade kvar och drack med publiken. Han ville vara hemma med oss, säger Mike Frinton till The Local och fortsätter senare berätta att hans pappa tog sig en drink då och då – oftast gin och tonic, ibland vin eller whisky – men att han var långt från den flinke betjänten James i verkliga livet. 

– Han skulle ha varit överraskad och troligtvis lite förvånad över att sketchen överlevt alla dessa år. 

– Jag vet att han var nöjd med att den spelades in. Att den fortfarande uppmärksammas varje nyårsafton skulle nog göra honom häpen. 

Det här är "Grevinnan och betjänten"

# Ursprungligen en kortare pjäsen med titeln ”Dinner for one” av den brittiske författaren Lauri Wylie. Skådespelaren Freddie Frinton ser pjäsen och inser att den har potential. Han köper upphovsrätten av Wylie och någon gång mellan 1945 och 1948 sätts den upp för första gången.

# 1962 ser tyska tv-personligheten Peter Frankenfeld och regissören Heinz Dunkhase buskissketchen i Blackpool. Året efter spelas den in i och sänds i tysk tv. Från 1974 har ”Grevinnan och betjänten” sänts i tyska tv på nyårsafton.  

# Sketchen hade premiär i SVT 1969. Sedan 1976 har den sänts varje nyårsafton med undantag för 2004. Sverige, Schweiz och Norge är några av de länder som sänder den schweiziska versionen av ”Grevinnan och betjänten”, medan övriga länder visar den längre tyska versionen. 

Börja 2021 med film och TV som får dig att må bra. TV-formatet Spoiler Alert blickar framåt och fokuserar i det här avsnittet på romantik och feel good.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.