Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Okända svenskromansen – bakom rollen i succén

Aubrey Plaza.
Foto: STEPHEN LOVEKIN/SHUTTERSTOCK / STEPHEN LOVEKIN/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
The white lotus streamar på HBO Max.
Foto: HBO Max

Tittarna känner henne som den sarkastiske advokaten Harper Spiller i ”The white lotus”.

Nu avslöjar skådespelaren Aubrey Plaza hur en okänd svenskkoppling ledde till rollen i HBO-dramat.

I en stor intervju i Los Angeles Times berättar Aubrey Plaza, 38 – tidigare känd från bland annat ”Parks and recreation” och ”Criminal minds” – hur det gick till när hon fick rollen som Harper i ”The white lotus”.

Innan pandemin hade hon och Mike White – skådis, producent och manusförfattare – ett filmsamarbete på gång.

Handlingen baserades på en idé Aubrey Plaza haft om att åka utomlands och leta efter sin high school-pojkvän, en utbytesstudent som återvänt till sitt hemland.

– Jag pitchade idén till Mike för flera år sedan, om att jag skulle åka till Sverige och hitta min gamla pojkvän jag inte hade sett på tio år. Mike älskade den idén, sen reste vi runt i Skandinavien ihop och jobbade på konceptet. Men idén utvecklades typ till en film om att jag och Mike reste runt i Sverige tillsammans, säger Aubrey Plaza i LA Times-intervjun.

Sedan slog corona till och Sverigefilmen blev inte av.

Men Mike White ligger också bakom ”The white lotus”.

– När det var dags för säsong två ringde han mig väldigt tidigt och bara sa: ”Ta inga jobb i vinter för jag kommer att skriva in i dig i serien”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.