Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Okända svenskan bakom GoT-succén – nu berättar hon

Linea Stenfors blev handplockad för att skapa effektfulla kostymer till ”Game of Thrones”.
Foto: HELEN SLOAN / AP TT NYHETSBYRÅN

Linea Stenfors blev handplockad för att skapa effektfulla kostymer till ”Game of Thrones”.

Den svenska kostymören berättar nu om livet bakom kulisserna – och om svårigheterna kring att hålla tyst när ens vänner vill diskutera spännande teorier.

– Ingen vill titta på ”Game of thrones” med mig. När de kollar på avsnittet är ju jag redan beredd på nästa scen, säger hon till Metro.

Linea Stenfors, 33, hade inte ens hunnit gå färdigt sin specialistutbildning på ”London College of Fashion” när hon fick ett telefonsamtal från Belfast. Det var ”Game of Thrones”-produktionen som hörde av sig – och då var det bara att packa väskorna och börja jobba. Hon åkte till Belfast för att jobba med den tredje säsongen av serien. Det var dock inte förrän hon var på plats som hon förstod magnituden av hennes beslut.

– Det är lite svårt att förstå hur stor produktionen faktiskt är. Bara kostymavdelningen har hundratals personer involverade, i Sverige är man kanske fem, säger hon till Metro.

https://www.instagram.com/p/BwUMncXhJxf/?utm_source=ig_web_copy_link

Linea fick titeln ”head of couture costume effects” för tv-serien, vilket innebär att hon var chef för avdelningen som tillverkade alla specialkostymer. Det betyder att hon i princip skapat alla kostymer – från grunden.

– Mitt jobb är att ta fram material, antingen genom att manipulera det material som redan finns och utveckla det, eller att jag skapar materialet från grunden genom att väva eller liknande, säger hon i intervjun.

Det är bara ett fåtal avsnitt kvar av ”Game of Thrones” nu. Miljontals fans sitter och väntar på svaret om vem som till slut kommer att hamna på Järntronen.

Linea Stenfors är en av få som vet vad som kommer hända, men hon har skrivit på ett avtal som förbjuder henne att säga ett dyft. Något som kan vara lite svårt när både fans och vänner vill diskutera teorier.

– Ingen vill titta på ”Game of thrones” med mig. De tycker att det är jobbigt. När de kollar på avsnittet är ju jag redan beredd på nästa scen, säger hon i intervjun med Metro.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.