Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Okända finaldramat – som SVT mörkade

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Martin Lidberg vann "Mästarnas mästare"
Martin Lidberg
Richard Richardsson

Martin Lidberg vann "Mästarnas mästare" efter pilbågeskyttet – men utanför bild pågick ett drama som SVT inte visade: pilarna var svåra att få eld på och de slocknade i luften.

– Vi hade strul med att få pilarna att brinna ordentligt. Det tog väldigt lång tid innan vi kunde få en segrare, säger Anders Wistbacka, programmets projektledare.

Nu överväger SVT att göra om grenen inför kommande säsonger.

"Mästarnas mästare" avgjordes under söndagskvällen i en duell i pilbågsskytte mellan brottaren Martin Lidberg och snowboardåkaren Richard Richardsson.

Tanken var att de båda skulle skjuta brinnande pilar på en måltavla för att sätta fyr på den - men det blev omedelbart problem: det var väldigt svårt att få fyr på pilarna, och när de sedan sköts iväg slocknade elden i luften.

– Man behövde elda ganska länge på dem, upp till 20 sekunder för att de skulle tändas. Sedan blåstes de ut när man sköt, säger Richard Richardsson.

– Pilarna släcktes ganska lätt. Spände man bågen för mycket så slocknade de, säger Martin Lidberg.

Efter stort drama var det Martin Lidberg som vann hela tävlingen. 

– Han hade mig på gaffeln men jag lyckades hålla mig lugn. Det är lätt att man stressar upp sig, säger Martin Lidberg om vinsten. 


LÄS MER: Stjärnornas kritik mot SVT: "En sån chock" 


I programmet syns det tydligt hur de båda försöker få iväg pilarna i väldigt låg fart för att de inte ska slockna, genom att lobba dem mot måltavlan.

Inför slutduellen hade Richard Richardsson ett rejält försprång på sin rival som fått tilläggstid. Men detta kom att spela obetydlig roll eftersom pilbågstävlingen mer kom att handla om att få eld på pilarna och hålla dem brinnande snarare än prickskytte mot måltavlan.

– Jag hade tidsförsprång. Så jag tog det lugnt och provade att elda ganska länge på pilarna. Därför tog försprånget slut ganska fort. Det var inte bara att stå och mata iväg pilar, förklarar Richard Richardsson.

Nu slutade tävlingen istället med att Martin Lidberg vann - genom att ha mer tålamod med eldandet.

SVT erkänner strul i "Mästarnas mästare"

Anders Wistbacka är projektledare för "Mästarnas mästare". Han erkänner att det blev struligt och säger att pilbågstävlingen inte tog den form den skulle.

– Det var ett prickskytte. Själva elden var bara för att det skulle se bra ut. Det var att pricka rätt som var grejen, säger han, men menar att tävlingen nu istället fick ett stort inslag av vem som hade mest tålamod att låta pilarna få fyr.

Men han skyller också situationen på de tävlande.

– De hade inte riktigt tålamod att vänta att det skulle börja brinna ordentligt. De sköt för tidigt, säger Anders Wistbacka.

I det sända avsnittet pågår pilbågsskyttet bara några minuter - och här fick tittarna inte se hur lång tid det tog att få fyr på pilarna. 


LÄS MER: Dramat som SVT inte visade – fick läkarvård 


Under inspelningen drog däremot tiden iväg - och tävlingen höll på runt en kvart, minns Anders Wistbacka.

Nu överväger SVT att ta bort det här tävlingsmomentet inför kommande säsong.

– Vi utvärderar alltid våra tävlingar efter varje säsong och det kommer vi göra med den här också. Det blev absolut lite struligt och onödigt utdraget. Vi kommer att ta med oss det, säger han

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.