Foto: Per Kagrell
 Foto: Per Kagrell

Okända bilderna – så hyllas Gärdestad i SVT

Publicerad

En ny SVT-dokumentär visar tidigare okänt material från Ted Gärdestads liv.

Samtidigt hyllas han av artisteliten och familjen.

– Det var som att hitta en pärla i dyngan, säger Björn Ulvaeus i dokumentären.

Den 22 juni 1997 valde Ted Gärdestad, en av Sveriges mest folkkära artister, att ta sitt liv framför ett tåg vid Häggviks station i Sollentuna. I torsdags skulle han ha fyllt 60 år

Ikväll sänds en hyllningsdokumentär till Ted Gärdestad i SVT där kändisar, vänner och familj hyllar mannen bakom musikskatten. Per Ragnar, Janne Schaffer, och Stikkan Anderson beskriver honom som en sökare.

Även aldrig tidigare visat material kommer upp till ytan. SVT har bland annat fått tillgång till familjens privata inspelningar från barndomen.

Teds pappa, Arne Gärdestad, berättar att han tidigt insåg att hans son drevs av känslor.

 

LÄS MER: Nya tuffa tragedin i Gärdestad-familjen

 

Björn Ulvaeus: "En pärla i dyngan"

– Han var ju en känslomänniska, det var ju uppenbart. Annars hade han väl inte utvecklats inom musiken om han inte haft den läggningen, säger han i dokumentären.

Björn Ulvaeus beskriver första gången han hörde bröderna Gärdestads musik som att "Hitta en pärla i dyngan".

– Hans mörka sidor märktes inte under de första åren, skulle jag säga. Och om man är totalt okunnig och inte alls vet vad det beror på kan man tro att det är divalater och annat, men det var det ju inte alls.


LÄS MER: Ted Gärdestads väg mot självmord

 

Ted Gärdestad började må sämre och sämre, berättar hans bror Kenneth Gärdestad. En morgon försvann han från hemmet och kom aldrig tillbaka, kvar lämnade han låten "I den stora sorgens famn".

– Det är en sorgehymn för honom, fast han sjunger själv. Jag... Jag tror att han gjorde det för min skull. Det är vi som överlevde som får leva med sorgen, säger Kenneth Gärdestad.

Hyllar Ted Gärdestad

Darin Zanyar menar att Ted Gärdestad inspirerat honom sedan han var ung.

– Han skrev låtar som jag fortfarande lyssnar på och som aldrig kommer dö ut.

Och hans dotter, Sara Gärdestad, förundras över allt hennes pappa hann med under den korta tiden han levde.

– Vilken låtskatt han har lämnat efter sig.

 

SVT-dokumentären visas 21:45 på söndagskvällen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag