Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Okända åtalet mot Peter Jihde efter hundbettet

Peter Jihde åtalades för ohörsamhet mot ordningsmakten efter att ha bevakat en demonstration 1993.
Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL
Peter Jihde har i två omgångar jobbat totalt 18 år på TV4.
Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL

Peter Jihde, 49, blev 1993 biten av en polishund vid en nazistdemonstration.

Programledaren berättar i ”TV-fabriken med Fredrik Ralstrand” om det okända åtalet som följde och även om bråket när han lämnade TV4 för SVT.

– Det här är groll som är glömt, säger han i podden.

När Peter Jihde under en lång intervju i ”TV-fabriken” får en fråga om han någonsin brutit mot lagen tar han upp en händelse från sin tidiga karriär som journalist.

Det var när han bevakade en nazistdemonstration i Växjö 1993 för TV4:s räkning.

– Då blev jag biten av en polishund. Så anmälde jag polismannen för tjänstefel och då motanmälde han mig för ohörsamhet mot ordningsmakten, säger Peter Jihde i ”TV-fabriken.

”Bet mig i benet”

Följden blev att Peter Jihde åtalades – men friades något år senare i Växjö tingsrätt.

– Det var skönt. Det kändes också rättvist. Jag gjorde mitt bästa för att bevaka en viktig händelse så bra som möjligt. Sedan kom jag inte undan så pass fort som polismannen ville. På den tiden hade man mikrofoner som satt fast i sladdar. Jag kom inte runt ett hörn tillräckligt snabbt och då släppte han fram sin hund mot mig som bet mig i benet.

Numera gör Peter Jihde bland annat dokumentärserien ”På gränsen” för Viaplay.

Men en stor del av karriären har han varit på TV4. I ”TV-fabriken” berättar han hur det gick till när han plötsligt lämnade kanalen 2001. Efter ett bråk med kollegan Robert Perlskog under handbolls-VM i Frankrike gav han sin chef ett ultimatum, berättar han.

– Vi hade olika åsikter kring hur vi skulle jobba. När vi kom tillbaka från mästerskapet sa jag att jag inte ”vill jobba med Robban i nästa projekt, då säger jag upp mig”. Jag var ganska direkt, säger han i podden.

Lämnade in avskedsansökan

Dagen efter lämnade Peter Jihde in sin avskedsansökan. Han värvades då i stället till SVT.

Expressen har tidigare rapporterat om att tv-stjärnorna rök ihop om vem som skulle berätta om en tittartävling under matchsändningen mellan Sverige och Frankrike.

– Jag var bestämd i min uppfattning och han tyckte att hans uppfattning var rätt, och då hade vi en tvist om det, säger Peter Jihde i ”TV-fabriken” utan att gå in på detaljer.

Perlskog har tidigare berättat:

 - Det jag minns var att Peter hade synpunkter på det mesta, det är en kille som vill att allt ska vara perfekt. Men han var ju programledare och inte producent, sa han då till Expressen och fortsatte:

 - Det var under handbolls-VM och det var några stormiga redaktionsmöten minns jag, men så ska det vara i en kreativ bransch tycker jag.

Jihde betonar också att konflikten är historia.

– Jag var på Roberts avslutningsfest när han slutade på TV4. Vi har en god relation i dag och jobbar i dag på samma företag.

Här ringer Peter Jihde telefonsamtalet i TV3:s ”På gränsen”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.