Öholm planerar sin egen begravning

Tv-profilen Siewert Öholm är svårt sjuk i cancer.
Foto: Sara Pettersson
"Jag och Gud har gjort en deal" berättar han från sjuksängen.
Foto: Magnus Jönsson / EXP
Siewert Öholm tillsammans med hustrun Gitten Bolin Öholm.
Foto: Tommy Pedersen

Siewert Öholms levercancer är tillbaka.

Familjen har samlats för att ta farväl.

Från sjuksängen berättar nu den legendariske tv-profilen om sina sista dagar – Öholm planerar sin egen begravning.

– Jag och Gud gjorde en deal där om måndagen och tisdagen. Vi fick möjlighet att reda ut allt det här. Sedan kan jag släppa det. Vad Gud vill göra med min onsdag, det får han bestämma sig för. Jag är trygg, säger Öholm om sin förnimmelse av Gud.

Siewert Öholm, 77, har under flera år kämpat mot cancern.

Tv- och radioprofilen meddelade i november att han återigen drabbats av levercancer.

I förra veckan gavs familjen positiva besked från läkarna, under en resa till Israel. Men redan i slutet av resan började Siewert Öholm må sämre.

– På måndagen fick han åka in till sjukhuset när han inte kunde röra sig själv. Samma kväll fick jag beskedet att det var för sent – 100 procent, full levercancer, berättade hustrun Gitten Bolin Öholm natten till måndagen.

Familjen har nu samlats för att ta farväl av sin älskade pappa och make.

På Facebook och via sms strömmar värmande ord in – ord som familjen läser upp för Siewert.

– Vi tar inte några besök utifrån. Nu är sönerna på väg hit igen. Vi får ha de här dagarna.

Hustrun Gitten berättar att Öholm gjort ett avtal med Gud.

– Han säger att han har en överenskommelse med Gud. På onsdag kan vagnarna komma. Han sa när tidningen Dagen ringde att han får se om Gud håller reda på datumen: "Jag har försökt regissera honom. Annars ring tillbaka på onsdag", säger Gitten.

Från sjuksängen berättar Siewert Öholm om sina sista dagar. Han berättar att han fått en känsla av Guds närvaro.

Siwert Öholm planerar sin begravning

– Det har varit så konstigt. Jag fick en så tydlig förnimmelse av att jag skulle få ett par dagar till att planera min egen begravning. Det håller vi på med. Jag har ju min präst härnere. Och det är inget högmod i det. Har du varit producent i hela ditt liv, är det svårt att upphöra så länge du lever. Men samtidigt är det ett sätt för mig att låta begravningen bli en högtid och ett budskap, säger Öholm och fortsätter:

– Då tycker jag lite naivt att jag och Gud gjorde en deal där om måndagen och tisdagen. Vi fick möjlighet att reda ut allt det här. Sedan kan jag släppa det. Vad Gud vill göra med min onsdag, det får han bestämma sig för. Jag är trygg, säger Öholm.


LÄS MER: Familjen tar farväl av Siewert Öholm


Siwert Öholm är trött men har ingen smärta.

– Jag är väldigt matt.

– Det är tröttheten och hostan. Men jag har ingen smärta.

Siewert Öholm: "Enasåtende vackra dagar"

Vad pratar ni i familjen om?

– Det har blivit enastående vackra dagar. Jag har fått samtala med varje son för sig. Vi har fått gå igenom from the very beginning until now. Jag känner att vi har både rett ut och kommit fram till och känner tacksamhet. Jag är så tacksam. Det här är enastående. Jag känner också att jag fick en sådan märklig kraft med ord i de här samtalen. Jag fick nya ord i samtalen. Jag kände att jag sa plötsligt saker med ord jag inte visste att jag hade. Jag sa ord som var mycket klokare än jag är. Det landade så oerhört fint.

Kommer man varandra närmre vid sådana här tillfällen?

– Ja. Oj oj oj. Man behöver blanda lite tårar.

Ni låter ändå väldigt tillfreds.

– Men jag är det. Jag ville ju göra den här uppdateringen på Facebook så att folk ska förstå att jag är inte riktigt dö än men jag vet att det håller på att rinna ut. Då skrev jag det att jag är väldigt trygg och jag vet på vem jag tror och jag är inte ett dugg rädd.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.