Öfvergårds insikt – om ökade våldet i samhället

TV4 bryter med ”Arga snickaren” Anders Öfvergård
I programmet uttrycker Anders Öfvergård sin egen oro över den våldsupptrappning som sker.
Foto: TV4.
Anders Öfvergård träffar advokaten Carl-Oskar Morgården som arbetar nära gängrelaterad brottslighet.
Foto: TV4
I programmet träffar Öfvergård bland annat poliser.
Foto: TV4

TV4-programmet ”Anders och våldet” kommer att fortsätta sändas trots att kanalen brutit med programledaren Anders Öfvergård.

I det andra avsnittet träffar han bland annat en avhoppare från ett kriminellt gäng, en åklagare och en advokat för att prata om våldsupptrappningen i samhället.

– Många är väldigt oroade, det är jag också, säger Öfvergård.

Förra veckan hade ”Anders och våldet” premiär på TV4. Detta trots att TV4 nyligen bröt samarbetet med programledaren efter att profilen enligt Expressens uppgifter ska ha agerat våldsamt mot en kvinnlig kollega på avslutningsfesten efter inspelningen av ”Robinson”.

TV4 har sagt att profilen inte kommer arbeta med fler produktioner, men att de som redan spelats in kommer att sändas.

I ”Anders och våldet” möter Anders Öfvergård personer som arbetar nära gängrelaterat våld varje dag. I det första avsnittet, som sändes förra veckan, fick polisen i Göteborg kritik efter att de låtit Öfvergård komma för nära polisiära ingripanden och bland annat ställa frågor till personer som just gripits.

Träffar avhoppare

I det andra avsnittet av programserien som sänds i tre delar pratar Öfvergård bland annat med en avhoppare från ett kriminellt gäng, en åklagare och en advokat för att diskutera gängproblematiken kopplad till våldet.

– Att gängen lockar ungdomar, det är skrämmande i sig. Men ju mer jag jobbar med det här inser jag att våldet är ett större problem än vad jag trodde, och när jag hör om iskalla kränkningar och förnedringar av människor tänker jag: hur ska vi få ordning på det här? frågar Anders Öfvergård i programmet.

Advokatens dom: ”Kommer eskalera mer”

Anders Öfvergård delar också med sig av sina egna tankar kring den våldsupptrappning som skett de senaste åren.

– Många är väldigt oroade, det är jag också.

I avsnittet träffar han advokaten Carl-Oskar Morgården som berättar att flera av hans klienter blivit mördade de senaste åren. Han berättar att han varit tvungen att tänka om flera delar i hur han träffar sina klienter på grund av det ständigt närvarande våldet.

Öfvergård ställer då frågan om vad han tror kommer hända inom de närmsta åren.

– Det kommer eskalera mer, det är jag helt övertygad om. Om tre fyra år, jag tror inte att vi kommer kunna påverka på så kort tid, säger Carl-Oskar Morgården.

Theodor, 24, väcktes av explosionen: ”Rök vällde in i lägenheten”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.