Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nytt ljus över omtalade fallet R Kelly – kvinnornas vittnesmål kan ändra allt

Artisten R Kelly.Foto: M. SPENCER GREEN / AP TT NYHETSBYRÅN
Artisten R Kelly.Foto: NAM Y. HUH / AP
Artisten R Kelly.Foto: FRANK MICELOTTA / AP TT NYHETSBYRÅN
Vittner Faith Rodgers.Foto: RICHARD DREW / AP TT NYHETSBYRÅN

Han har anklagats för sexuella övergrepp mot unga tjejer och kvinnor i 20 år – men med dokumentären "Surviving R Kelly" har R Kelly hamnat under lupp igen.

Artisten utreds nu av polis, och anklagas samtidigt för att ha försökt hota sina offer till tystnad.

– R Kelly, du kan snart komma att ingå i samma sällskap som Harvey Weinstein och Bill Cosby. Du måste hållas ansvarig, säger Gloria Allred, advokat till ett av artistens påstådda offer. 

Efter att Lifetime-dokumentären "Surviving R Kelly" sändes på tv i USA i början av januari har anklagelser om sexuella övergrepp blossat upp mot artisten R Kelly, som egentligen heter Robert Kelly. I dokumentären kliver flera kvinnor fram och berättar hur de har utnyttjats av "I believe I can fly"-sångaren genom åren – något som nu har lett till att polisutredningar har öppnat upp igen.

Men det är långt ifrån första gången unga kvinnor vittnar mot R Kelly. I över 20 år har R&B-stjärnan R Kelly anklagats för sexuella övergrepp mot unga kvinnor, skriver CNN som sammanställt en tidslinje över artisten.

Redan när R Kelly slog igenom 1992 var det många som reagerade på hans sexuella låttexter, och fans har senare reagerat på att han sjunger "Lilla söta Aaliyah har det" i låten "She's got that vibe". Aaliyah i låten syftade på artisten Aaliyah Haughton, som R Kelly hjälpte att göra berömd. Två år senare gifte sig R Kelly med Aaliyah Haughton. Hon var bara 15 år då, men uppgavs vara 18 år i vigselcertifikatet. När sångerskans familj fick veta om bröllopet blev äktenskapet annullerat.

 

 

Första vittnet mot R Kelly träder fram

I december 1996 kliver den första kvinnan fram med öppna anklagelser om sexuella övergrepp mot R Kelly. Tiffany Hawkins stämmer R&B-artisten, och hävdar att hon drabbats av både fysiska och emotionella skador efter att ha utsatts för sexuella övergrepp av honom. Övergreppen ska ha pågått från att hon var 15 år, till att hon blev myndig. Fallet nådde aldrig rättegång, utan förlikades innan dess.

De första artiklarna som avslöjade artistens förkärlek till unga tonårstjejer publicerades i Chicago Sun-Times december 2000, där både äktenskapet med Aaliyah Haughton och förlikningen med Tiffany Hawkins tas upp. Reportern bakom artikeln, Jim Derogatis, får sedan ett videoband skickat till sig där R Kelly har sex med en ung tjej – något som lämnades över till polisen.

2001 och de kommande åren eskalerar antalet anklagelser mot R&B-artisten. Rapparen Tracy Simpson stämmer R Kelly för att ha haft sex med henne när hon var minderårig, ett fall som också nådde förlikning utanför domstol. Ytterligare en sexfilm på R Kelly och en ung tjej uppdagas, där tjejen uppges vara 14 år gammal.

För första gången väljer R Kelly att kommentera anklagelserna, och förnekar allt.

– Det är inte sant. Allt jag vet är att jag har haft ett par personer som jag har gett sparken... Människor som jag trodde var mina vänner som inte är mina vänner. Det är skit, och det är så vi kommer behandla det.

Men stämningsansökningarna mot artisten fortsätter komma in, från kvinnor som menar att Kelly utnyttjat dem sexuellt som minderåriga, och av 33-åriga dansaren Tina Woods, som menar att artisten filmat henne i smyg när de haft sex.

Förutom alla anklagelser om sexuella övergrepp grips R Kelly också 2002, misstänkt för barnpornografibrott. Det ska dröja fram till 2008 innan fallet tas upp i rättegången, men till slut frias han av en jury.

R Kelly.Foto: EDEN ARI / LFI/PHOTOSHOT B4413

Artistens misstänkta övergrepp åter i strålkastarljuset

2009 skiljer sig R Kelly från hustrun Andrea Kelly, och de kommande åren faller anklagelserna mot honom i glömska när inga nya fall uppdagas. Inte förrän 2017 hamnar R Kelly i strålkastarljuset för de misstänkta övergreppen igen, när Buzzfeed publicerar en artikel om att artisten håller sexslavar fångna i sitt hem. Artisten anklagas för att hålla flera vuxna kvinnor tillfångatagna mot deras vilja. Kvinnornas anhöriga kallar det hela för "en sekt". En av kvinnorna slår tillbaka mot föräldrarnas anklagelser om att hon ska ha blivit hjärntvättad, och säger i en videohälsning åt dem att sluta spekulera i hennes relation med R Kelly.

Trots över två decennier av otaliga anklagelser om sexuella brott har R Kelly aldrig blivit fälld för det. Men vittnesmålen som kommit fram i "Surviving R Kelly" ser ut att kunna gå en annan väg. Flera polisutredningar har startat mot artisten för att utreda anklagelserna – och samtidigt vänder sig musikbranschen emot honom. Världsstjärnor som Celine Dion, Ciara och Lady Gaga, som tidigare har gjort låtar tillsammans med R Kelly, har alla nu valt att plocka bort de R Kelly-samarbeten de gjort från streamingtjänster.

Även skivbolaget RCA/Sony väljer att frysa det skivkontrakt som R Kelly har med dem, och stoppar alltså hans nya musik tills polisutredningarna mot artisten är färdiga, skriver Economic times.

Under måndagen höll ett av R Kellys påstådda offer, Faith Rodgers, en presskonferens tillsammans med sin advokat Gloria Allred – där Rodgers berättade att R Kelly hotat henne efter att hon anmält honom för att ha utnyttjat henne och smittat henne med en könssjukdom. Gloria Allred talade direkt till artisten på presskonferensen, när hon jämförde honom med andra våldtäktsmän i nöjesbranschen.

– R Kelly, du kan snart komma att ingå i samma sällskap som Harvey Weinstein och Bill Cosby. Du måste hållas ansvarig.