Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nytt biljettkaos hotar inför nästa vecka

AKTUELLA. Världsstjärnan Lady Gaga står på Globens scen på torsdag den här veckan. Samma dag spelar Coldplay på Stockholms stadion.

Under Bruce Springsteens konserter i Göteborg utbröt kaos när andrahandsförsäljaren Biljett Nu inte kunde leverera utlovade biljetter.

Företaget har sedan dess fått kritik av konsumentverket - men man säljer biljetter för fullt till veckans konserter med Lady Gaga och Coldplay.

- Jag kommer aldrig att rekommendera någon att köpa biljetter från dem, säger Katrine Fundin, en av dem som inte fick sina Springsteen-biljetter.

Den kommande veckan är en av sommarens hetaste konsertveckor i Stockholm. På torsdag spelar det brittiska rockbandet Coldplay på Stockholms stadion.

Samtidigt, på torsdag och fredag, uppträder också en av världens just nu största popstjärnor, Lady Gaga, i Globen.

Biljettrycket är så klart stenhårt - konserterna sålde slut på nolltid även om det i nuläget finns biljetter till Lady Gaga hos den auktoriserade återförsäljaren Ticnet efter att konsertarrangören Live Nation släppte extrabiljetter tidigare i veckan.

"Det är moraliskt fel"

Biljetter finns också att köpa hos de många andrahandsförsäljarna.

Andrahandshandeln med konsertbiljetter har debatterats flitigt de senaste åren - andrahandsbiljetterna kostar ofta betydligt mer än de ursprungligen köptes för.

- Det är moraliskt fel. Det jag hetsar upp mig över är att man ockrar, att människor blir lurade, har Thomas Johansson, styrelseordförande för Live Nation, tidigare sagt till Expressen.

Live Nation och andra konsertarrangörer har därför försökt få regeringen att lagstifta mot att sälja vidare biljetter dyrare än ursprungspriset. Hittills har försöken dock varit förgäves.

Debatten fick sedan ny fart i samband med Bruce Springsteens två utsålda konserter på Ullevi i Göteborg.

Andrahandsförsäljaren Biljett Nu hade då sålt ett stort antal biljetter - problemet var bara att många av köparna aldrig fick några biljetter.

Dagen före den första konserten fick många av dem ett tungt besked från Biljett Nu; det finns inga biljetter.

- Man blev helt ställd när de ringde, då hade vi redan åkt 35 mil. Det känns inte alls bra, det är en stor besvikelse. Ett bluff­bolag, berättade  Jouline Thor, en av många som kände sig blåsta.

Hon var en av de lyckliga som sedan lyckades få tag i biljetter ändå. Såväl polisen som konsumentverket fick ta emot anmälningar mot Biljett Nu. Företagets vd anhölls misstänkt för bedrägeri men friades senare. Konsumentverket har dock reagerat. Den 21 augusti kritiserade man Biljett Nu för vilseledande marknadsföring då företaget sagt att kunderna garanteras biljetter, något som man sedan alltså inte levde upp till.

Trots detta säljer Biljett Nu för fullt biljetter till Lady Gaga och Coldplay.

- Jag kan förstå om det finns en oro, absolut. Men vi har jobbat på det här sättet sedan 1998 och vi har bara gjort ett stort misstag, det är Bruce Springsteen där vi inte kunde lita på våra leverantörer. Och vi gör naturligtvis allt för att det inte ska upprepas, säger Robert Jakobsson, verksamhetschef på Biljett Nu.

Behöver inte vara oroliga

Enligt honom behöver fansen inte vara oroliga den här gången.

- Vi skickade i väg alla Lady Gaga-biljetter som sålts senast i fredags och vi väntar på Coldplay-leverans. Vi har fortfarande alla möjliga biljetter till Lady Gaga i lager, däremot säljer vi nu bara ståplats till Coldplay för vi vill inte riskera något, säger Robert Jakobsson.

Han berättar också att företaget tagit till sig konsumentverkets kritik.

- Vi ser allvarligt på det, absolut. Men vi tycker inte att det som de har skrivit står i proportion till det som har hänt. Vi har funnits sedan 1998 och har alltid levererat rätt biljetter. Men nu har vi ett bevis på att även vi kan misslyckas så vi har tagit bort allt från hemsidan med garantier och sådant, säger Robert Jakobsson.

Biljett Nu säger också att man har betalat tillbaka pengar till i princip alla som reklamerat Springsteen-biljetter - de sista betalningarna väntas göras nästa vecka.

Flera Springsteen-fans som Expressen pratat med berättar också att de fått tillbaka sina pengar.

- Jag fick tillbaka för biljetterna och för en lägenhet som jag hyrt i Göteborg. Det var inga problem. Men jag kommer ju aldrig rekommendera någon att köpa biljetter av dem, säger Katrine Fundin från Södertälje.

Fick sämre biljetter

Torun Hall från Uppsala skulle först inte få några biljetter - sedan fick hon betydligt sämre biljetter än hon betalade för.

- Jag kanske skulle kunna få tillbaka för mellanskillnaden men jag ju gjort så att jag inte haft någon kontakt alls med Biljett Nu. Jag kommer aldrig mer att köpa av dem, säger hon.

Live Nation avråder som vanligt från andrahandsbiljetter.

- Som vanligt vill vi poängtera vikten av att vända sig till auktoriserade återförsäljare. Det som hände i Göteborg är ett exempel på att det inte fungerar som det ska och det gjorde det ännu tydligare att vi behöver få till en lagändring så att folk ska slippa känna sig lurade, säger presschefen Kristofer Åkesson.

FAKTA

Andrahands- försäljaren Biljett Nu sålde i över ett halvår biljetter till Bruce Springsteens utsålda konserter i Göteborg i slutet av juli - till mångdubbla ursprungspriset.

Många köpare fick dock aldrig några biljetter hemskickade - Biljett Nu har då hela tiden sagt att de snart ska skickas. Sedan ändrades det till att biljetterna skulle delas ut i Göteborg.

Dagen före den första konserten, blev så hundratals köpare uppringda av Biljett Nu som gav en riktig kalldusch - det blir inga biljetter.

Expressen berättade om mängder av besvikna fans. Många av dem var redan på plats i Göteborg och hade bokat resor och hotellrum - till ingen nytta.

Kvällen för den första konserten påträffade polisen Biljett Nu:s vd utanför Ullevi. Han anhölls han misstänkt för bedrägeri. Förundersökningen lades senare ner - enligt åklagare gick det inte styrka något brottsligt uppsåt.

Företaget har sedan dess kritiserats av konsumentverket för att man i marknads- föringen garanterar sina kunder biljetter.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.