Michael Nyqvist gästade Plura Jonsson i "Pluras jul" kort innan han gick bort. Foto: URSUELA DUEREN / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅNMichael Nyqvist gästade Plura Jonsson i "Pluras jul" kort innan han gick bort. Foto: URSUELA DUEREN / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Michael Nyqvist gästade Plura Jonsson i "Pluras jul" kort innan han gick bort. Foto: URSUELA DUEREN / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Nu berättar Plura om sorgen efter vännens död . Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSENNu berättar Plura om sorgen efter vännens död . Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN
Nu berättar Plura om sorgen efter vännens död . Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN
Plura säger att Michael Nyqvist gav det sorgliga beskedet under inspelningen:Plura säger att Michael Nyqvist gav det sorgliga beskedet under inspelningen:
Plura säger att Michael Nyqvist gav det sorgliga beskedet under inspelningen:

Nyqvist avslöjade hemligheten för Plura

Publicerad

Michael Nyqvist gästade Plura Jonsson i "Pluras jul" kort innan han gick bort – på onsdagskvällen sänds programmet igen. 

Nu berättar Plura om sorgen efter vännens död – och säger att Michael Nyqvist gav det sorgliga beskedet under inspelningen:

– När vi spelade in det här programmet berättade han för mig att han hade fått cancer.

Plura Jonssons matprogram "Pluras jul" sänds i repris från förra året och på onsdagskvällen visas avsnittet där Michael Nyqvist medverkade. 

Inspelningen skedde i oktober 2016, ungefär åtta månader innan Michael Nyqvist gick bort i sviterna av cancer. Skådespelaren blev bara 56 år gammal. 

– Jag blev väldigt tagen när han dog, säger Plura Jonsson, 66, och fortsätter: 

– När vi spelade in det här programmet berättade han för mig att han hade fått cancer. Men jag tänkte väl att, det där klarar väl han. Han är ung och frisk. Sedan mindre än ett år senare var han död. Jag tog det ganska hårt.

Michael Nyqvist höll länge sin sjukdom hemlig, och berättade bara för ett fåtal människor att han hade drabbats av cancer. 

– Han var väldigt noga med att ingen skulle få veta för han ville inte ställa upp på någon intervju eller prata om detta för då skulle det bara handla om det, sade dokumentärfilmaren Susanne Cederberg till Aftonbladet kort efter skådespelarens bortgång. 

 

LÄS MER: Plura: "Jag har rätt stor erfarenhet av förhållanden"

 

Michael Nyqvist knackade på rutan 

Plura Jonsson och Michael Nyqvist lärde känna varandra i samband med inspelningen av "Mauro & Pluras kök", matlagningsprogrammet som sändes i TV8 år 2010. 

– Jag träffade honom några månader innan, på PA & Co, han kom fram till mig och frågade, "Ska jag spela bas i ert program?" Han spelade tydligen basgitarr, minns Plura Jonsson. 

PA & Co är en restaurang i Stockholm. 

– Några veckor senare, då bodde jag i en lägenhet på nedre botten, då kom Micke och knackade på fönstret och frågade om jag skulle med och ta en öl.

 

Inspelningen skedde i oktober 2016, bara månader innan Michael Nyqvist gick bort i sviterna av cancer.Foto: TV3

 

Ringde Plura från hotellrum 

Plura Jonsson och Michael Nyqvist fortsatte att umgås och prata i telefon då och då – Nyqvist brukade ringa från olika hotellrum runtom i världen, berättar Plura. 

– Han var väldigt mycket ute i världen. Han brukade ringa mitt i natten, från ett hotellrum i Moskva eller Los Angeles. Vi satt och gafflade ett tag. Han var en väldigt speciell människa, det kan väl många intyga. 

Plura Jonsson beskriver Michael Nyqvist som en "fantastisk människa, snäll och omtänksam". 

 

Plura på Michael Nyqvists begravning.Foto: ALEX LJUNGDAHL

 

Michael Nyqvist berättar om skadan 

Michael Nyqvist gjorde karriär inom svensk film och teater innan han fick sitt genombrott i Hollywood. Han spelade bland annat skurken Kurt Hendricks i storfilmen "Mission: impossible – ghost protocol". 

I "Pluras jul" berättar Michael Nyqvist om en skada han ådrog sig under inspelningen av filmen: 

– Jag har slagit halv ihjäl mig kors och tvärs genom min härliga karriär. Jag skulle nog säga att jag knäckt tre revben när jag gjorde "Mission impossible", där Tom Cruise puttade in mig i en bil, berättar Michael Nyqvist bland annat i programmet.

 

LÄS MER: Pluras show är omotiverat ambitiös och befriande okomplicerad

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag