Nyhetsankaren vittnar om stressen i "Morgonstudion"

Alexander Norén är programledare för "Morgonstudion" i SVT
Lennart Persson
Foto: Foto: SVT
Foto: JANNE DANIELSSON / SVT

SVT:s nya morgonprogram "Morgonstudion" har mötts med hård kritik.

Nu väljer kanalen att göra om upplägget i programmet, skriver DN.

– Vi målade kanske in oss lite i ett hörn, säger programledaren Alexander Norén.

I höstas lanserades SVT:s nya storsatsning "Morgonstudion". Programmet ersatte "Gomorron Sverige".

Det nya morgonprogrammet har fått kritik för att vara stressigt.

Nu gör SVT ett antal justeringar av "Morgonstudion" som ska leda till större flexibilitet och lägre tempo. Bland annat kommer nyhetsuppdateringarna som sker kvart i och kvart över i programmet att plockas bort, för att minska antalet upprepningar.


LÄS MER: Efter sågningarna – SVT gör om "Morgonstudion" 


Programledaren Alexander Norén är positiv till omgörningen.

– Å ena sidan vill vi att programmet på en kvart ska ge dig allt du behöver veta för att vara rustad för dagen. Å andra sidan vill man göra det tittarvänligt även för de som inte bara tittar i 15 minuter. Då vill man undvika att samma nyhet återkommer för ofta och låta intervjubitarna få mer flexibilitet, säger han till Expressen och fortsätter: 

– Innan hade vi ett hjul av fasta punkter som gjorde en timme väldigt mallad. Men anpassar man det kan det bidra till att det blir lite mer lugn och andhämtning där det behövs. Tidigare hade vi kanske målat in oss lite i ett hörn, vissa intervjuer kräver lite mer eftertanke. 

Lennart Persson: "Man får ju ha lite uthållighet också"

Lennart Persson var en av programledarna som höll i den allra sista sändningen av "Gomorron Sverige", han har jobbat med morgonprogrammet av och till sedan 1993. Lennart Persson tycker att man möjligen kunde gett det nya formatet lite längre tid innan det görs om.

– Jag tycker man får prova lite längre än ett halvår, om det ens är det. Jag vet inte vad det är för bevekelsegrunder de har som gör att de ska ändra, man får ju ha lite uthållighet också. Men jag vet inte vad omgörningen består i, så det är svårt för mig att säga, säger han till Expressen.


LÄS MER: Tittarnas ilska – bojkottar SVT 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.