Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Nyberg: "Jag var en spillra av mig själv"

Renée Nyberg misshandlades i en tidigare relation. Foto: Anna Hållams
I dag är Nyberg lyckligt gift med TV4-profilen David Hellenius. Foto: Robert Eklund

Renée Nyberg misshandlades både psykiskt och fysiskt.

I podcasten "Opodden" berättar TV4-profilen om sitt destruktiva förhållande och varför hon förstår hur det är att växa upp med missbruk i familjen.

– Jag blev nog aldrig riktigt densamma, säger hon.

När Renée Nyberg var ung levde hon med en pojkvän som slog henne. Misshandeln var både fysisk och psykisk.

I podcasten "Opodden" berättar hon varför det var svårt att ta sig ur förhållandet.

– Under en lång period så har man blivit manipulerad. De här människorna är ofta väldigt karismatiska och lika älskvärda som de är ondskefulla, säger hon i podden och fortsätter:

– Det är det som gör att man blir väldigt förvirrad. Att den här fantastiska personen och all den kärlek och ömhet man har fått plötsligt byts ut mot ondska. Det är väldigt svårt för en normal person att förstå.

 

LÄS MER: Renée Nyberg: Jag blev misshandlad

 

Renée Nyberg berättar att självförtroendet och självkänslan sakta bröts ner ju längre förhållandet pågick.

– Det är ett väldigt sofistikerat sätt som det där sker på. För mig tog det säkert ett år innan den där riktiga första smällen kom. Men jag hade redan anpassat mig till gräl eller svartsjuka och jag visste vad jag skulle passa mig för att göra.

Fick hjälp av en "healer"

– Det är en otrolig avancerad psykisk misshandel. Och den sker så sofistikerat och gradvis att det är knappt att man märker det själv.

Ibland kunde det räcka med att Renée Nyberg inte hade plockat undan disken för att slagen skulle komma.

– Man känner sig dålig och ingen vill vara dålig, man vill ju vara bra. Det tror jag alla som varit med om något sådant här känner igen. Man tappar det sunda förnuftet och helt plötsligt var jag en spillra av mig själv.

Det var efter att Renée Nyberg besökt en "healer" som hon till slut lyckades ta sig ur relationen.

– Det var en gammal dam från Småland som hette Linnea. Jag berättade allt jag varit med om och förväntade mig att hon skulle ta mig i sin famn och säga stackars dig.

– Men det gjorde hon inte, i stället sa hon att jag kunde gå därifrån. Och då gjorde jag det. Det var som att någon behövde förklara det för mig.

 

LÄS MER: Renée Nyberg om kärleken till David Hellenius

 

"Satt kvar länge"

Månaderna efteråt var "sjukt turbulenta".

– Det var massor av hotfulla situationer. Det tog flera år innan jag vågade lita på en relation igen. Men jag blev nog aldrig densamma igen.

– Jag kunde rycka till av att min man bara sträckte ut handen och skulle hålla om mig. Man blev liksom strykrädd. Det satt kvar länge.

Renée Nyberg berättar också varför hon blev så berörd av avsnittet i "Renées brygga" när hon, Sanna Lundell, Tommy Körberg och Lill-Babs pratar om missbruk och medberoende.

– Det här är en grej som är svår att prata om för det berör andra människor så jag kan inte riktigt göra det. Men jag förstår vad det innebär att växa upp med missbruk i sin omgivning.

 

Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!