Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nya utmaningen: Begränsa klädbytena

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Outfit 1.
Outfit 2.
Outfit 3.
Outfit 4.
Dessa plagg valde Mia Anderberg ut.

Nu sprider sig en ny uppmaning på sociala medier.

Klä dig och variera dina outfits med fyra plagg under en vecka - för att värna om miljön.

– Efter ett par dagar var jag ganska trött på plaggen, det var lite jobbigare än vad jag trodde, säger Mia Anderberg.

Ice Bucket Challenge tog internet med storm för ett år sedan och på sociala medier kunde man se kändisar som Barack Obama hälla en hink med is över sig för att stödja forskningen om ALS. Kampanjen drog in över 100 miljoner till ALS-forskningen.

Nu har en ny hashtag, fourfitchallange, börjat sprida sig i sociala medier med en helt annan uppmaning. Nämligen att bära endast fyra plagg i en vecka. Anledningen är att vi svenskar slänger cirka åtta kilo textilier per person och år och att vi ska tänka till på miljön.

– Någon har faktiskt plockat bomullen, skurit till tyget, färgat det och sytt plagget. Vi måste reflektera över det innan vi slänger kläder. Det handlar om att respektera människan som skapat, säger Mia Anderberg, stylist och bloggare på Lovelylife.

Antagen utmaning

Omkring 500 personer har antagit utmaningen att under en vecka tänka klimatsmart kring mode. Mia Anderberg är en av dem.

– Jag vill att folk ska reflektera över sitt shoppningbeteende, och det var ett bra tillfälle att se över mitt eget. Vi shoppar alldeles för mycket och på fel sätt, säger hon.

Under hashtagen "fourfitchallange" samlas människor som vill skräpa slit- och slängmentaliteten genom återanvändning av gamla favoriter.

Utvalda plagg

Mia Anderberg valde ut en lång jeanskjol, ett par kortare byxor, en T-shirt och ett linne.

– Efter ett par dagar var jag ganska trött på plaggen, det var lite jobbigare än vad jag trodde. Men en positiv förändring var att jag, i stället för att tänka på nya plagg jag ville köpa, tänkte på allt fint som redan fanns i min garderob.

Nu uppmanar hon andra att anmäla sig till utmaningen som pågår fram tills den 30:e november.

– Kom igen, sätt i gång. Utmana din arbetsplats, dina kompisar och instagramvänner och anmäl er på hemsidan. Det är dags att vi börjar reflektera över vår klimatpåverkan.

Klimatsmarta stylingtips för din garderob

1. När du ska köpa ett plagg, tänk alltid ut 5 klädkombinationer och tillfällen som du kan använda plagget i. Visualisera i ditt huvud där i butiken. Om du inte får ihop 5 st. Köp inte!

2. Köp plagg som kan tänkas ha ett andra hands värde om du vill sälja det senare.

3. Om du inte riktigt har råd med ”märkesplagg” passa på att shoppa dem på rean. Många onlinebutiker har riktigt bra priser. Och för klimatet skull är det bättre att dessa plagg inte bara hamnar på något lager någonstans eller slängs bort.

4. Gå igenom din garderob. Sortera bort de plagg som du faktiskt aldrig använder och sälj dem på loppis. Spara favoritkjolen som du känner dig snygg i. Skit i om du köpte den 2002. Använd den. Styla om den på ett nytt sätt.

5. Följ inte trender slaviskt. Ett plagg är inte ”ute” bara för att det kommit en ny kollektion.

6. Se dina favoritplagg som klassiker. Tröttnar du på dem men gillar dem, häng in dem i garderoben och ta fram dem om något år.

Källa: Mia Anderberg, stylist.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.