Nya SVT-serien ”Änglavakt” vill bryta tabun om självmord

Nya SVT-serien Änglavakt med Charlie Gustafsson i huvudrollen.
Adina Romare spelar karaktären som Gabriel förälskar sig i.
Foto: Kamil Janowski/Pressbild
Charlie Gustafsson spelar ängeln Gabriel som ska rädda människor som mår dåligt.
Foto: Fredrik Emilson / Pressbild
Charlie Gustafsson har även synts i ”Vår tid är nu”i SVT.
Foto: Kamil Janowski/Pressbild

Psykisk ohälsa är ett växande problem, särskilt bland unga. 

I nya SVT-serien ”Änglavakt” får vi följa ängeln Gabriel som räddar människor som vill ta sitt liv.

– Tonåringar ska känna att de inte är ensamma med sina tunga känslor, säger Adina Romare som både spelar en av karaktärerna i filmen och är en del av produktionsteamet.

På måndagskvällen har nya SVT-serien ”Änglavakt”, med ”Vår tid är nu”-skådespelaren Charlie Gustafsson i huvudrollen, premiär.

”Änglavakt” handlar om ängeln Gabriel som har i uppdrag att hjälpa människor som tänker ta sina liv. Men hans tid på jorden kompliceras när han möter sin själsfrände. 

Själsfränden, Abbie, spelas av Adina Romare, 27, som tillsammans med sin mamma Pernilla Romare och syster Amanda Romare driver produktionsbolaget bakom serien.

Ämnet nära för Adina

Serien är en fantasyhistoria men har också som syfte att förebygga psykisk ohälsa hos unga genom att lyfta tabun kring döden, existentiella, ångest och självmord. Något som ligger Adina Romare varmt om hjärtat.

– Jag har själv dealat med ångest och dödsrädsla och varit extremt förvirrad av det som tonåring. Det enda som hjälpte mig var att börja prata om det och hittade en känsla av gemenskap. Därför tror jag det är viktigt att lyfta ämnet i film och medierna, säger hon.

Att skildra psykisk ohälsa och självmord är ett debatterat ämne. Amerikanska Netflix-serien ”13 skäl varför” kritiserades för sin framställan av självmord, bland annat menade psykologer att huvudkaraktärens självmord kunde fungera som inspiration. 

I skapandet av ”Änglavakt” har representanter för organisationerna Mind och Suicide Zero fungerat som referensgrupp. 

– Vi har jobbat mycket med organisationerna om hur man tar upp frågor om självmord för att se till att vi håller rätt etisk linje. Det ska inte vara triggande utan fokus på att minska tabun och bidra till känsla av gemenskap. Vi är många i ångestbåten och det finns stöd att få och det blir bättre, säger Adina Romare.

Adina Romare och Charlie Gustafsson spelar själsfränder i ”Änglavakt”.
Foto: Fredrik Emilson / Pressbild

Nervös inför kysscenen

Serien spelades in redan 2016 och sedan dess har den färdigställts med specialeffekter. Men för Adina Romare sitter några av scenerna ännu färskt i minnet – som första kyssen med motspelaren Charlie Gustafsson. 

– Inför vår första kysscen var jag jättenervös, Charlie har ju så mycket mer erfarenhet än mig. Precis innan erbjöd jag mig av någon anledning att parkera vår minibuss och jag klarade det knappt för jag inte kunde koncentrera mig, Charlie såg det och tar mig åt sidan och gav mig världens peptalk om hur bra jag var, det var så himla fint. Efter det gick kysscenen skitbra! 

I rollerna syns kända ansikten som Happy Jankell, Madeleine Martin och Johannes Brost, som gick bort 2018.

Serien släpps klockan 20 på SVT Play under måndagskvällen.

HAR DU ELLER NÅGON I DIN NÄRHET SJÄLVMORDSTANKAR?

Ta alltid självmordstankar eller planer på stort allvar. Var lugn, men vidta åtgärder.

Prata och våga lyssna. Uttryck din oro, ställ frågor. Ge konkreta exempel på varför du tror att det finns en självmordsrisk. Visa empati och döm aldrig. Men vidhåll att alla har ett eget ansvar för sina handlingar.

En självmordsnära person behöver träffa någon från psykiatrin på en gång. Ring 112 eller åk till en akutmottagning. Om möjligt – lämna inte personen ensam.

Självmord är ofta impulshandlingar. Självmordsnära människor är ofta ambivalenta in i det sista. Det går att påverka dem. Betona att det går att få hjälp och att saker och ting kommer att bli bättre.

Ring alltid 112 om läget är akut.

Mind – Självmordslinjen: Här kan du chatta eller ringa till om du har frågor och funderingar: www.mind.se, tel: 90101. Mind har öppet dygnet runt.

Jourhavande medmänniska: Tel: 08-702 16 80. Alla dagar 21-06.www.jourhavande-medmanniska.se

BRIS vuxentelefon: Tel: 077-150 50 50. Måndag-fredag, 09-12. Aktuella öppettider på www.bris.se

BRIS – Barnens hjälptelefon: Tel: 116 111. Aktuella öppettider på www.bris.se.

Jourhavande präst: Svenska kyrkan har jourhavande präster man kan prata med alla dagar mellan kl 21-06. 

Ring 112 och be om att bli kopplad till en jourhavande präst.

SPES telefonjour: Tel: 020 -18 18 00. Alla dagar 19-22. SPES telefonjour finns för dig som är närstående till någon som tagit sitt liv.

Källor: www.mind.se och www.spesistockholm.se.

”Abbie är en ganska vanlig tjej men som varit med om ett fruktansvärt trauma som hon har svårt att leva med och hamnar på botten. När det är som mörkast träffar hon Gabriel” berättar Adina Romare.
Foto: Kamil Janowski / kjanowski Photography


Familjen bakom serien: Amanda Romare producent, Pernilla Romare är regissör och Adina Romare skådespelare.
Foto: Owen Romare


I rollerna syns bland andra Madeleine Martin.
Foto: Kamil Janowski


“Vår tid är nu” säsong 4 - så många getingar får serien

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.