Ilskan efter nya Mando Diao-bråket: "Ohederligt"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Björn Dixgård och Gustaf Norén
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Björn Dixgård och Gustaf Norén under tiden som bandkolleger i Mando Diao
Foto: LISA MATTISSON

I en ny radiodokumentär berättar Björn Dixgård och Gustaf Norén för första gången om varför det hyllande rockbandet från Borlänge splittrades.

Det har lett till ett nytt ordbråk – redan innan dokumentären har sänts. Enligt den sparkade frontmannens mamma Kerstin Bengtsson-Norén blev Gustaf Norén lurad att vara med i dokumentären – som rivit upp gamla sår.

På Sveriges Radio slår man dock tillbaka mot kritiken.

– Det stämmer absolut inte, säger reportern Sigge Dabrowski.

Sveriges Radio har släppt "Mando Diao: Förälskelsen och skilsmässan" som podcast. I dokumentären berättar Gustaf Norén och Björn Dixgård för första gången om hur det gick till när den förstnämnda under omtalade former fick sparken från bandet han var med och grundade. Duon gick skilda vägar 2015 och Mando Diao valde att fortsätta utan bandets andre frontman.

Först på söndag sänds "Mando Diao: Förälskelsen och skilsmässan" på P1 men redan nu har den gett upphov till en ny konflikt.


LÄS MER: Mando Diao strävar vidare efter chockavhoppet 


Såväl Gustaf Norén som musikerns familj är upprörda på Sveriges Radio, som de anser vilselett sångaren. Enligt Gustaf Noréns mamma Kerstin Bengtsson-Norén lurades hennes son att ställa upp i dokumentären.

– Det var ju en sårig skilsmässa när Gustaf sparkades. Han klargjorde att han inte ville prata om Mando Diao men då sa reportern att Gustaf var en så intressant och fascinerande person att han ändå ville göra en dokumentär om honom, säger Kerstin Bengtsson-Norén.

När Gustaf Norén fick klart för sig att dokumentären faktiskt skulle handla om Mando Diao – och att reportern Sigge Dabrowski är vän med Jens Siverstedt, som ersatt Gustaf Norén i Mando Diao – konfronterade han Sveriges Radio med syftet att försöka stoppa den.

– Sedan klev jag in för att hjälpa Gustaf för jag är ganska verbal av mig. Det här är ett ohederligt sätt att luras på även om det inte är jätteallvarligt, säger Kerstin Bengtsson-Norén.

Gustaf Noréns mammas hårda kritik mot SR

Kerstin Bengtsson-Norén har lyssnat på dokumentären och har ingen kritik mot innehållet. Däremot gillar hon inte tillvägagångssättet. Hon berättar att hon mejlat chefer på Sveriges Radio utan att få något medhåll.

– De lurade in Gustaf i det här men vi har förstått att det inte hjälper att vi har invändningar. Jag tycker dock att det är lite smutsigt att gå tillväga på det här sättet. Det dumma var att Gustaf svarade på vissa frågor om Mando Diao men han var godtrogen.

– Dessutom är det med otroligt mycket av deras version av den här konflikten, som ju har två sidor. Det är inga elakheter men det blir en väldig slagsida för delas tolkning av skilsmässan.

Gustaf Norén funderar nu på att anmäla SR till Granskningsnämnden för radio- och tv.

– Han skulle nog kunna tänka sig att göra det men det har varit en så smutsig historia från det han blev sparkad så han vill väl samtidigt lämna det här bakom sig.

Det måste ha varit jobbigt för honom?

– Ja , det här rev ju upp allting som hände när de separerade.

Gustaf Noréns kritik mot Sveriges Radio

Gustaf Norén själv säger sig inte ha lyssnat på dokumentären men är ändå kritisk, dock av ett annat skäl.

– Jag tycker inte att Sveriges Radio ska göra reklam för Mando Diao (som nyligen släppte en ny skiva, reds anm.). Ska de göra en dokumentär kan de välja att sända den av andra skäl än marknadsstyrda intressen. Det är lika illa när SVT sänder en dokumentär om Henrik Berggren bara för att han släpper en ny skiva. Så beter man sig inte. Gör man reklam ska man vara tydlig med att det är just reklam, säger han och tillägger:

– Och jag visste inte att den handlade om Mando Diao.

Sigge Dabrowski, reportern som gjort dokumentären, har inte haft någon kontakt med Gustaf Norén efter intervjun.

– Diskussionerna har fortsatt med mina chefer men vad jag vet har både han och hans mamma fått lyssna på dokumentären. Jag har förstått att de har synpunkter på att jag ska ha lurat Gustaf att dokumentären bara handlar om honom men det stämmer absolut inte, säger han och fortsätter:

– Jag har fått visa upp inspelningar för mina chefer som styrker att vi pratar 70-80 procent om Mando Diao. Sedan hur de exakta diskussionerna har gått och vad han är sur över kan jag inte svara på i detalj. Det är naturligtvis supertråkigt att han känner sig lurad men jag har inte gjort det.


LÄS MER: Därför lämnar Gustaf Norén Mando Diao 


Sigge Dabrowski slår också tillbaka mot anklagelserna om att han gjort dokumentären för att han är vän med Jens Siverstedt.

– Den här historien handlar inte om Jens. Han är inte ens med i dokumentären och jag har hela tiden varit öppen med mina chefer om att Jens varit min ingång till bandet.

Är du förvånad över det här?

– Nej, egentligen inte. Jag har gjort en dokumentär om en offentlig skilsmässa, även om det handlar om ett musikaliskt äktenskap är det självklart att det rör upp känslor. Det har varit enormt starka känslor från alla inblandade.

– Jag hoppas och tror att Gustaf kommer uppskatta dokumentären när han väl bestämmer sig för att ge den en riktig chans och jag är glad att han verkar vara mer sur på mig än på själva dokumentären.

Du har gjort en dokumentär om en konflikt som direkt lett till ny konflikt?

– Haha ja, han säger i dokumentären att han inte har bråkat sedan han gick ur Mando Diao och jag beklagar att det blev bråk här.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.